Ο κορoνοϊός ήρθε για να μείνει, λίγες οι πιθανότητες οριστικής εξάλειψής του

Σε πρόσφατη δημοσίευση στο περιοδικό Nature αναφέρεται ότι ο κορoνοϊός ήρθε για να μείνει και ότι θεωρούνται λίγες οι πιθανότητες οριστικής εξάλειψής του.

Το Nature ρώτησε 100 ειδικούς που μελετούν τον κορονοϊό εάν πιστεύουν πως αυτός θα εξαλειφθεί. Οι περισσότεροι απάντησαν ότι κάτι τέτοιο είναι σχεδόν απίθανο να συμβεί. Αντίθετα, περίπου 90% των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι ο κορονοϊός θα καταλήξει να
γίνει «ενδημικός», δηλαδή θα συνεχίσει να κυκλοφορεί τα επόμενα χρόνια σε διαφορετικές περιοχές της υφηλίου.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι ο κόσμος θα παραμείνει επ’ αόριστον σε περιοριστικά μέτρα ούτε ότι θα συνεχίσουν να νοσούν και να πεθαίνουν τόσοι πολλοί άνθρωποι εξαιτίας του ιού. Η μελλοντική πορεία θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τον βαθμό ανοσίας που αναπτύσσεται μέσω μόλυνσης, ή εμβολιασμού και επίσης από το πώς θα εξελιχθεί ο ιός.

Η Covid-19 του μέλλοντος

Σύμφωνα με το Nature, πάνω από το ένα τρίτο των ερωτηθέντων επιστημόνων απάντησαν ότι ο κορονοϊός θα ήταν δυνατόν να εξαλειφθεί από ορισμένες περιοχές, ενώ θα συνεχίσει να κυκλοφορεί σε άλλες. Στις περιοχές που θα επιτευχθεί ανοσία αγέλης, θα υπάρχει κίνδυνος επιδημικών εκρήξεων, αλλά αυτές θα περιορίζονται γρήγορα λόγω του υψηλού βαθμού συλλογικής ανοσίας.

Ένα άλλο πιθανό σενάριο που προβλέπουν οι επιστήμονες για τον SARS-CoV-2 είναι ότι ο
ιός θα συνεχίσει να μεταδίδεται, αλλά εφόσον θα έχει αναπτυχθεί κάποια ανοσία μέσω φυσικής μόλυνσης ή εμβολιασμού, δεν θα υπάρχει κίνδυνος σοβαρής νόσου. Σε αυτή την περίπτωση, εκτιμάται ότι ο ιός θα προκαλεί ήπια ή ασυμπτωματική λοίμωξη.

Μένει να διαπιστωθεί το πώς θα εξελιχθεί η ανοσία που αναπτύσσει ο πληθυσμός έναντι του
κοροονοϊού. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η ανοσία φαίνεται να εξασθενεί μετά από ένα ή δύο χρόνια και ήδη υπάρχουν ενδείξεις ότι ο ιός μπορεί να μεταλλαχθεί και να διαφύγει της ανοσίας. Περισσότεροι από τους μισούς επιστήμονες θεωρούν ότι η εξασθένιση της ανοσίας θα είναι ένας από τους κύριους παράγοντες που θα καταστήσουν τον ιό ενδημικό.

Αν τα εμβόλια εμποδίζουν τη μετάδοση – και εάν παραμείνουν αποτελεσματικά
έναντι νεότερων μεταλλαγμένων στελεχών του ιού – είναι δυνατόν να μπορεί εξαλειφθεί ο
ιός σε περιοχές που θα επιτευχθεί η ανοσία αγέλης. Ένα εμβόλιο που είναι αποτελεσματικό
κατά 90% θα πρέπει να πραγματοποιηθεί σε τουλάχιστον 55% του πληθυσμού για να
επιτευχθεί προσωρινά η ανοσία αγέλης, εφόσον κάποια από τα περιοριστικά μέτρα
παραμένουν σε ισχύ. Ένα εμβόλιο θα πρέπει να πραγματοποιηθεί σχεδόν στο 67% των
ανθρώπων για την επίτευξη της ανοσίας αγέλης εφόσον αρθούν όλα τα περιοριστικά μέτρα.

Παρόμοια με τη γρίπη;

Πολλοί επιστήμονες θεωρούν ότι ο κορονοϊός θα εξελιχθεί όπως η γρίπη. Σήμερα, η γρίπη
μεταλλάσσεται με ταχύτερο ρυθμό σε σχέση με τον ιό SARS-CoV-2. Αυτό είναι και ο λόγος που τα εμβόλια γρίπης πρέπει να επικαιροποιούνται κάθε χρόνο.

Το 70% των ερωτηθέντων επιστημόνων θεωρούν ότι η δυνατότητα διαφυγής της
ανοσιακής απάντησης θα είναι ένας επιπλέον παράγοντας που θα καθορίσει αν θα συνεχίσει
να κυκλοφορεί ο κορονοϊός. Το μέλλον του SARS-CoV-2 θα εξαρτηθεί, επίσης, από το αν μπορεί να δημιουργήσει δεξαμενές σε άγρια ζώα.

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.