Θα γεννήσεις και θα πεις κι ένα τραγούδι!

Όταν η Jessica Delfino βρισκόταν στην αίθουσα τοκετού και αγωνιούσε για τις επώδυνες συσπάσεις που έρχονταν η μια πίσω από την άλλη, είχε ξαφνικά μια… τρελή ιδέα: να τραγουδήσει!

- Advertisement -

«Ανοιξα την εφαρμογή καραόκε στο κινητό και άρχισα να τραγουδάω όσο πιο δυνατά μπορούσα. Παράλληλα σκεφτόμουν μήπως έχω πάθει κάποιου είδους παράκρουση από τους πόνους… Όμως ύστερα από λίγη ώρα, συνειδητοποίησα ότι ο πόνος δεν ήταν πια τόσο έντονος. Δεν μου είχαν δώσει παυσίπονα, κι όμως ένιωθα πιο ήρεμη. Δεν μετρούσα πια τα δευτερόλεπτα και τις συσπάσεις, παρακαλώντας να τελειώσει σύντομα το μαρτύριό μου», γράφει στους Times της Νέας Υόρκης η Delfino, συγγραφέας. Περιγράφει πως τραγουδούσε καθ’ όλη τη διάρκεια του τοκετού, κάτι που έκανε την εμπειρία της πολύ πιο ευχάριστη και λιγότερο επώδυνη.

Όταν γύρισε στο σπίτι, αποφάσισε να το ψάξει. Και ανακάλυψε πως οι γυναίκες τραγουδούν όταν γεννούν εδώ και αιώνες!

Θα πεις και ένα τραγούδι

«Υπάρχουν πολλαπλές επιστημονικές μελέτες που δείχνουν ότι η μουσική και το τραγούδι βοηθούν τους ασθενείς να χαλαρώσουν πριν από μια χειρουργική επέμβαση, ενώ συμβάλλουν στην καλύτερη διαχείριση του πόνου».

- Advertisement -

Η επίδραση της μουσικής στον τοκετό δεν έχει μελετηθεί ευρέως. Ωστόσο υπάρχουν κάποια δεδομένα που δείχνουν ότι η μουσική μπορεί να μειώσει το στρες της επιτόκου, να ανακουφίσει τον πόνο και τελικά να βελτιώσει την εμπειρία του τοκετού.

«Επιπλέον, το τραγούδι μπορεί να βοήθησει στην αναπνοή και να αποσπάσει τη μέλλουσα μητέρα από τις συσπάσεις και τις ωδίνες», αναφέρει η  Dr. Veena Graff, επίκουρη καθηγήτρια Αναισθησιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Pennsylvania.

Η επιστήμη διαπιστώνει πως η μουσική και το τραγούδι συμβάλλουν στη μείωση της παραγωγής κορτιζόλης, της ορμόνης που έχει συνδεθεί με το στρες.

Από το μεσαίωνα τραγουδούσαν στον τοκετό

Σε ιστορικά κείμενα αναφέρεται πως η τέχνη συνόδευε πολλές γυναίκες στον τοκετό, από το Μεσαίωνα. Εκείνη την εποχή, οι επίτοκες διάβαζαν ποιήματα ή έψαλλαν εκκλησιαστικούς ψαλμούς.

Το 17ο αιώνα, οι γυναίκες πολλών λαών συνήθιζαν να τραγουδούν την ώρα που γεννούσαν. Στη σύγχρονη εποχή, μπορεί κανείς να δει στα κοινωνικά δίκτυα βίντεο με γυναίκες που τραγουδούν ότι τους… κατέβει την ώρα του τοκετού.

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.