Σήμερα η απόφαση για την χορήγηση της τρίτης δόσης στους 4 μήνες

Το απόγευμα θα γίνουν οι ανακοινώσεις που θα αφορούν την χορήγηση της τρίτης δόσης στους 4 μήνες, αφού προηγηθεί η συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Μ. Θεμιστοκλέους: Περιμένουμε την απόφαση για την χορήγηση της τρίτης δόσης στους 4 μήνες

Αυτό ανέφερε στον ΣΚΑΪ ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους. Ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι το πιθανότερο είναι να ανοίξει για όλους η τρίτη δόση στους τέσσερις μήνες.

«Θα γνωρίζουμε σε περίπου 10 μέρες αν τα εμβόλια καλύπτουν τη μετάλλαξη Όμικρον» τόνισε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

«Κανείς δεν συζητάει αυτή τη στιγμή για τέταρτη δόση εκτός από πολύ εξειδικευμένες κατηγορίες ελαχίστων εξαιρέσεων ανοσοκατεσταλμένοι κ.λπ.» ξεκαθάρισε.

«Έχουμε εμβολιάσει το 78% του ενήλικου πληθυσμού. Οι 60 και άνω είναι πιο ευπαθείς ο εμβολιασμός είναι εξαιρετικά σημαντικός, πάμε χωρία και σε πλατείες».

Κοντογεώργης για χορήγηση της τρίτης δόσης στους 4 μήνες: είναι ο πρόσφορος χρόνος

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού της Κυβέρνησης Θανάσης Κοντογεώργης, είπε στο Πρώτο Πρόγραμμα το πρωί της Παρασκευής, ότι «η εθνική επιτροπή εμβολιασμών υπό την κυρία Θεοδωρίδου που έχει κάνει πάρα πολύ καλή δουλειά όλο αυτό το διάστημα, λαμβάνει υπόψη τα επιστημονικά δεδομένα και όντως φαίνεται από τις συζητήσεις που γίνονται, ότι ίσως το 4μηνο είναι ο πρόσφορος χρόνος. Θεωρώ ότι ακόμα και σήμερα θα συνέλθει η επιτροπή πάλι, που το εξετάζει ήδη, επομένως θα έχουμε και ως προς αυτό μια εξέλιξη».

Αναφερόμενος στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους άνω των 60 ετών, σημείωσε πως «η απόφαση ήταν αναγκαία και επιβεβλημένη» και όπως πρόσθεσε: «Έχει να κάνει με τα επιδημιολογικά δεδομένα, με το γεγονός ότι έχουμε μπροστά μας την μετάλλαξη Όμικρον που προκαλεί μια ανησυχία και με το γεγονός ότι σε αυτές τις ηλικίες, άνω των 60 ετών, το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης αν και έχουμε φτάσει στο 83% δεν είναι επαρκές γιατί η συσχέτιση ηλικίας και βαριάς νόσου είναι πολύ μεγάλη».

Σχετικά με την πιθανότητα να εφαρμοστεί η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού και στις ηλικίες άνω των 50 ετών, ο κ. Κοντογεώργης είπε ότι «ρίχνουμε το βάρος μας τους άνω των 60, αλλά από κει και πέρα υπάρχει συζήτηση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα συζητηθεί και στην Σύνοδο Κορυφής την 16η Δεκεμβρίου, υπάρχει μια προετοιμασία σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Οτιδήποτε χρειαστεί και ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας να κάνουμε, προφανώς θα το κάνουμε».

Πάνω από 41.000 ραντεβού σε τρεις μέρες

«Βλέπουμε μια τάση που έχει επιβεβαιωθεί και τις 3 τελευταίες ημέρες, τουλάχιστον μέχρι χθες το βράδυ είχαμε ξεπεράσει τον αριθμό των 41.000. Οι άνθρωποι σε αυτές τις ηλικίες δεν είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένοι για να μπουν στην πλατφόρμα, σηκώνονται, πάνε στο φαρμακείο ή στο ΚΕΠ για να κλείσουν ραντεβού. Παρ’ όλα αυτά η αύξηση είναι πολύ σημαντική και νομίζω ότι είναι ένα δώρο που κάνουν οι άνθρωποι στον εαυτό τους για το επόμενο διάστημα», είπε.

Ερωτηθείς πώς άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας που έχουν προβλήματα υγείας και δεν μπορούν να μετακινηθούν, θα ανταποκριθούν στην υποχρεωτικότητα εμβολιασμού, ο κ. Κοντογεώργης τόνισε «όλο αυτό το διάστημα είχαμε πάνω από 4.000 εμβολιαστικά κέντρα, τρέχει το πρόγραμμα με τους κατάκοιτους, έχουμε εμβολιάσει πάνω από 20.000 με την βοήθεια ιδιωτών γιατρών και με τις κινητές μονάδες της πρωτοβάθμιας, έχουμε πάει σε όλες τις απομακρυσμένες περιοχές, σε όλες τις νησιωτικές περιοχές. Στην περίπτωση των κατάκοιτων, ο ιατρός που παρακολουθεί κάποιον, κάνει την αίτηση στην πλατφόρμα και αμέσως προχωρά ο εμβολιασμός. Αν κάποιος είναι σε πολύ απομακρυσμένη περιοχή, οι κινητές μονάδες σε συνεργασία με τον δήμο και εφόσον υπάρχει κάποια αδυναμία μετακίνησης πάνε και εμβολιάζουν. Όποιος επιθυμεί να εμβολιαστεί θα εμβολιαστεί. Δεν υπάρχει δικαιολογία ή αιτιολογία ότι κάποιος θέλει να εμβολιαστεί και δεν μπορεί».

Γώγος για χορήγηση τρίτης δόσης στους 4 μήνες: αυτή είναι η τάση διεθνώς

Την εκτίμηση ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών θα αποφασίσει άμεσα να μειώσει το μεσοδιάστημα, μεταξύ της δεύτερης και της τρίτης δόσης του εμβολίου, στους 4 με 5 μήνες, από τους 6 μήνες που είναι σήμερα, καθώς αυτή είναι η τάση διεθνώς, εξέφρασε και ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Διαβάστε επίσης

Φαρμάκια για τις φαρμακευτικές, καθώς ο Πλεύρης δεν μπορεί να βρει λεφτά

Σοκαριστική έρευνα για το φύλο του παιδιού

Η Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη για τον καρκίνο του μαστού

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.