Χάπι κατά της COVID-19: Πώς και σε ποιους θα χορηγείται

Οδηγίες για τη χρήση του χαπιού της Merck (MSD στην Ευρωπη), που θα κυλοφορεί υπό την εμπορική ονομασία Lagevrio ως θεραπεία της COVID-19, εξέδωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Αναλυτικά οι οδηγίες 

Βάσει αυτών, το χάπι της Merck (MSD στην Ευρωπη) θα πρέπει να χορηγείται δύο φορές την ημέρα για διάστημα πέντε ημερών.

Το χάπι θα μπορεί να χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ενηλίκων πασχόντων από COVID-19 που δεν χρειάζονται στήριξη οξυγόνου και που βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν σοβαρή νόσηση.

Δεν συνιστάται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και σε γυναίκες που μπορούν να μείνουν έγκυες και δεν χρησιμοποιούν αποτελεσματική αντισύλληψη.

Οι γυναίκες που μπορούν να μείνουν έγκυες πρέπει να χρησιμοποιούν αποτελεσματική αντισύλληψη κατά τη διάρκεια της θεραπείας και για 4 ημέρες μετά την τελευταία δόση του Lagevrio.

Ο θηλασμός θα πρέπει να διακόπτεται κατά τη διάρκεια της θεραπείας και για 4 ημέρες μετά τη θεραπεία. Αυτές οι συστάσεις δίνονται καθώς εργαστηριακές μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι υψηλές δόσεις Lagevrio μπορούν να επηρεάσουν την ανάπτυξη του εμβρύου.

Αναφορικά με την ασφάλεια, οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες που αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια της θεραπείας και εντός 14 ημερών μετά την τελευταία δόση του Lagevrio ήταν διάρροια, ναυτία, ζάλη και πονοκέφαλος, τα οποία ήταν όλα είτε ήπια είτε μέτρια.

Ανακοίνωσε επίσης, ότι οι οδηγίες αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να υποστηρίξουν τις οδηγίες που θα δώσουν τα εθνικά κράτη προ της αδειοδότησης για εμπορική χρήση.

Σύμφωνα με τον ΕΜΑ το φάρμακο, το οποίο επί του παρόντος δεν είναι εγκεκριμένο στην ΕΕ, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ενηλίκων με COVID-19 που δεν χρειάζονται συμπληρωματικό οξυγόνο και που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν σοβαρό COVID-19.

Το Lagevrio θα πρέπει να χορηγείται το συντομότερο δυνατό μετά τη διάγνωση της COVID-19 και εντός 5 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων. Το φάρμακο, το οποίο διατίθεται σε κάψουλες, θα πρέπει να λαμβάνεται δύο φορές την ημέρα για 5 ημέρες.

Διαβάστε επίσης 

Ο Μάριος, η Μαρία κι ο Ψηλός

Θ. Πλεύρης για νέα μέτρα: Στόχος οι περιορισμοί σε όσους επιλέγουν να μην εμβολιαστούν – Αλλαγές στα ωράρια εργασίας και λιανεμπορίου

Ξεκίνησε η επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών- 85 φύλλα πορείας σε Β. Ελλάδα και Θεσσαλία

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.