Σύγχυση με την καταγραφή των θανάτων από COVID-19 παγκοσμίως – Παρέμβαση του ΕΟΔΥ

Σύγχυση επικρατεί σε ότι αφορά την καταγραφή των θανάτων που αποδίδονται στην COVID-19, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ειδικά στην Ευρώπη, πολλές χώρες εφαρμόζουν διαφορετικό από του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας πρωτόκολλο καταγραφής των θανάτων ασθενών με COVID-19.
Αυτή η ανομοιογένεια που προκύπτει οδηγεί όπως είναι αναμενόμενο σε αποκλίσεις.

Πώς γίνεται η καταγραφή των θανάτων από COVID-19

Στην Ελλάδα καταγράφεται το σύνολο των θανάτων, με βάση τον ορισμό και τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Δηλαδή, καταγράφονται όλοι οι θάνατοι ατόμων που έχουν ή είχαν τον τελευταίο χρόνο κορωνοϊό, ακόμα και αν έχει περάσει ένας χρόνος από τη μόλυνση.

Το συγκεκριμένο πρωτόκολλο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δεν τηρείται από το σύνολο των χωρών.

Π.χ. το Ηνωμένο Βασίλειο καταγράφει τους θανάτους που έχουν συμβεί έως και 28 μέρες από τη διάγνωση κορωνοϊού, η Ισπανία σε έως και 30 μέρες και μόνο αν ο ασθενής έχει νοσηλευτεί, ενώ Δανία και Σουηδία μετρούν τους θανάτους, εφόσον η διάγνωση της COVID-19 έχει γίνει με μοριακό τεστ (PCR).

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, αν η χώρα μας εφάρμοζε ένα παρόμοιο μοντέλο με το αντίστοχο του Ηνωμένου Βασιλείου, η Ελλάδα θα είχε κατά 20% λιγότερους θανάτους.

Την επισήμανση αυτή έκανε την Πέμπτη ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) Θεοκλής Ζαούτης, ο οποίος δήλωσε ότι ο ΕΟΔΥ θα κάνει παρέμβαση στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) για το θέμα αυτό.

Σύυγκεκριμένα, η χώρα μας θα ζητήσει από το ECDC έναν ενιαίο τρόπο καταγραφής, ώστε να είναι δυνατή η σύγκριση μεταξύ των χωρών.

Η Ελλάδα, παραμένει ψηλά σε θανάτους ασθενών με COVID-19. Με τα στοιχεία του ECDC, είναι στην 6η θέση μεταξύ 30 ευρωπαϊκών χωρών, με 43 θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού, την εβδομάδα 9 έως 15 Νοεμβρίου. Η θνητότητα είναι υψηλότερη σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, όταν βρισκόταν στους 32 θανάτους ανά εκατομμύριο και η χώρα μας βρισκόταν στην κατάταξη μία θέση πιο χαμηλά.

Ο κ. Ζαούτης και ο επιστημονικός συνεργάτης του ΕΟΔΥ καθηγητής Δημήτρης Παρασκευής, τόνισαν πως θα υπάρξουν αλλαγές και στη σύγκριση θανάτων και κρουσμάτων μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων.

Όπως ανέφεραν, ο σημερινός τρόπος παρουσίασης δεν είναι απολύτως αντικειμενικός, καθώς δεν μπορεί να συγκριθεί ο πληθυσμός των εμβολιασμένων με εκείνον των ανεμβολίαστων.

Για να γίνει κατανοητό, ανέφεραν το εξής παράδειγμα: εάν σε ένα δείγμα 20 Ελλήνων υπάρχουν 4 κρούσματα (2 εμβολιασμένοι και 2 ανεμβολίαστοι), το ποσοστό δεν μπορεί να θεωρείται πως είναι 10% και 10%, καθώς το δείγμα αποτελείται από 18 εμβολιασμένους και μόλις 2 ανεμβολίαστους. Με αυτό το στοιχείο, το ποσοστό είναι 100% στους εμβολιασμένους και στους εμβολιασμένους 11%.

Διαβάστε επίσης

Ξεκινά επίσημα η επιστράτευση γιατρών στη Βόρεια Ελλάδα – Δείτε το ΦΕΚ

Πώς να αποκωδικοποιήσετε τον βήχα του μωρού σας

Τι θα συμβεί στο δέρμα σας, αν κάνετε μπάνιο με μηλόξυδο

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.