Κορονοϊός: Νέα επέλαση στις χώρες της Ευρώπης

Υπάρχουν χώρες στο βόρειο ημισφαίριο που φαίνεται πως η πανδημία αποδράμει σταδιακά και υπάρχει και η Ευρώπη που έχει γίνει εκ νέου επίκεντρο του κορονοϊού, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τις προσπάθειες της Γηραιάς Ηπείρου να ανακάμψει από τον κορονοϊό, όπως αναφέρει σε σημερινό του άρθρο το Bloomberg αναλύοντας τα δεδομένα κάθε χώρας.

Παρά την πληθώρα των εμβολιασμών κατά Covid-19, αρκετές χώρες από τη Γερμανία μέχρι την Ελλάδα έχουν αναφέρει κρούσματα ρεκόρ τις τελευταίες ημέρες, ενώ στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία καταγράφονται υψηλά επίπεδα θανάτων και νοσηλειών αντιστοίχως.

Τα παραπάνω θέτουν επείγουσα την ανάγκη ενταντικοποίησης του εμβολιασμού, είτε αυτό σημαίνει τη λήψη πρώτων δόσεων σε αρκετούς πολίτες, είτε την προετοιμασία για την παροχή αναμνηστικής δόσης σε εκατομμύρια άλλους.

Δισταγμός για επαναφορά lockdown

Παράλληλα και ενώ η πλειοψηφία των κυβερνήσεων διστάζουν να επαναφέρουν τα lockdown, χώρες όπως η Λετονία έχουν ήδη καταλήξει στο συμπέρασμα ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει εναλλακτική λύση προκειμένου να απαλλαγούν από τον κορονοϊό.

Ακολουθεί μια ανασκόπηση της πανδημίας από όλη την Ευρώπη μετά από μια νηφάλια εβδομάδα:

Γερμανία

Το τέταρτο κύμα πανδημίας της Γερμανίας έχει ήδη φτάσει, με τα κρούσματα από τον κορονοϊό να σκαρφαλώνουν σε επίπεδα ρεκόρ αυτή την εβδομάδα και τα νοσοκομεία σε ορισμένα hot spot να κατακλύζονται. Σημειώνεται ότι η χώρα καλεί τώρα όλους τους ενήλικες να λάβουν αναμνηστική δόση έξι μήνες μετά τη δεύτερη, με τον υπουργό Υγείας Γενς Σπαν να λέει ότι αυτό πρέπει να είναι «ο κανόνας, όχι η εξαίρεση».

Επισημαίνεται ότι με 16 εκατομμύρια Γερμανούς ανεμβολίαστους, οι αρχές το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να πιέσουν για μεγαλύτερη προστασία για όσους είναι δεκτικοί στην τρίτη δόση. Ωστόσο, οι προσπάθειες της χώρας περιπλέκονται περαιτέρω με την αλλαγή ηγεσίας. Η εξουσία της καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ εξασθενεί καθώς ο σοσιαλδημοκράτης Όλαφ Σολτς προχωρά στις προσπάθειες σχηματισμού νέας κυβέρνησης.

Ηνωμένο Βασίλειο

Στην Αγγλία τα κρούσματα από τον κορονοϊό έφτασαν σε νέο υψηλό ρεκόρ τον Οκτώβριο, σύμφωνα με μεγάλη μελέτη του Imperial College του Λονδίνου. Ο υπουργός Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου Σατζίντ Χαβίντ είπε ότι η μελέτη στέλνει ένα «σημαντικό μήνυμα» σχετικά με την παραμονή σε εγρήγορση ενόψει του χειμώνα.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα, η χώρα ξεκίνησε το μεγαλύτερο πρόγραμμα εμβολιασμού που έγινε ποτέ για τη γρίπη, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες σχετικά με την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού που συμπίπτουν με την αναζωπυρωμένη γρίπη.

Επιπροσθέτως τα κέντρα παρακολούθησης της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας στην Αγγλία άρχισαν να προσφέρουν ενισχυτικές δόσεις για τον κορονοϊό σε άτομα υψηλού κινδύνου χωρίς ραντεβού. Επιπλέον, επισημαίνεται ότι η ρυθμιστική αρχή της Βρετανίας έγινε επίσης η πρώτη στον κόσμο που ενέκρινε το αντιιικό χάπι Covid-19 της Merck & Co.

Ιταλία

Στην Ιταλία, ορισμένες βόρειες περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των Βενέτο και Φριούλι Βενέτσια Τζούλια, παρουσιάζουν μια ταχεία αύξηση των κρουσμάτων, που συνδέεται εν μέρει με τις διαμαρτυρίες ακτιβιστών κατά των εμβολίων. Η άνοδος ώθησε μάλιστα τις αρχές να κάνουν εκ νέου νέα καμπάνια προκειμένου να εμβολιαστούν περισσότεροι.

«Εργαζόμαστε για να επεκτείνουμε την αναμνηστική δόση σε νέες ηλικιακές ομάδες από την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα χθες σε συνέντευξη Τύπου στη Ρώμη. «Πρέπει να πειστούν περισσότεροι για την πρώτη δόση και ταυτόχρονα να επιταχύνουμε την τρίτη», τόνισε.

Γαλλία

Στη Γαλλία, όπου οι κρατικοί περιορισμοί συνέβαλαν στη διατήρηση των λοιμώξεων σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, τα κρούσματα αρχίζουν δυστυχώς και πάλι να αυξάνονται. Να σημειωθεί ότι αξιωματούχοι σε όλη τη χώρα θα επαναφέρουν τη χρήση μάσκας στα σχολεία, ενώ ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα κάνει απολογισμό της κατάστασης σε μια ομιλία στο έθνος την Τρίτη.

Αξίζει να επισημανθεί ότι η πολιτική του Μακρόν απαιτεί αποδείξεις εμβολιασμού για εστιατόρια, κινηματογράφους και άλλους χώρους βοήθησε στην ενίσχυση της εκστρατείας εμβολιασμού και έχει πιστωθεί ευρέως ότι διατήρησε τον αριθμό των κρουσμάτων, των νοσηλειών και των θανάτων σε χαμηλότερα επίπεδα από ορισμένες γειτονικές χώρες.

Υπογραμμίζεται ότι το γαλλικό νομοθετικό σώμα ψήφισε ένα νομοσχέδιο την Παρασκευή που θα διατηρήσει το σύστημα πιστοποιητικών εμβολιασμού σε ισχύ μέχρι τα τέλη Ιουλίου 2022, ενώ κυβερνητικοί αξιωματούχοι παροτρύνουν τους ηλικιωμένους να προχωρήσουν σε τρίτη δόση.

Ισπανία

Η Ισπανία είναι ένα σπάνιο φωτεινό παράδειγμα στην Ευρώπη καθώς τα κρούσματα παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα από τον Σεπτέμβριο, με τις νοσηλείες να συνεχίζουν να μειώνονται αισθητά.

Πάνω από το 88% των ατόμων 12 ετών και άνω είναι πλήρως εμβολιασμένα και περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν λάβει την τρίτη δόση από τότε που η κυβέρνηση ενέκρινε το μέτρο στις αρχές Οκτωβρίου.

Πορτογαλία

Ενώ η Πορτογαλία ανέφερε την Πέμπτη τον υψηλότερο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων από τις 9 Σεπτεμβρίου, τα τελευταία στοιχεία εξακολουθούν να είναι χαμηλά σε σχέση με την κορύφωση της έξαρσης της πανδημίας τον περασμένο Ιανουάριο, όταν η χώρα βρέθηκε αντιμέτωπη με το χειρότερο πλήγμα από την πανδημία.

Να σημειωθεί ότι περίπου το 86% του πληθυσμού της χώρας είναι πλέον πλήρως εμβολιασμένο, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στον κόσμο.

Ιρλανδία

Οι ημερήσιοι αριθμοί κρουσμάτων στην Ιρλανδία βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο. Η χώρα ανέστειλε τα σχέδια να άρει τους περισσότερους εναπομείναντες περιορισμούς τον περασμένο μήνα.

Ελλάδα

Στην Ελλάδα, πέντε υψηλά ρεκόρ τις τελευταίες έξι ημέρες προκάλεσαν έναν νέο γύρο περιορισμών, με τους ανεμβολίαστους να χρειάζονται πλέον να δείξουν αρνητικό τεστ Covid για να επισκεφτούν καταστήματα, ινστιτούτα αισθητικής και εστιατόρια.

Συγκεκριμένα από τις 6 σήμερα το πρωί τέθηκε σε ισχύ η απόφαση με τα νέα περιοριστικά μέτρα και πλέον, μόνο με επίδειξη αρνητικού PCR ή rapid test, θα μπορούν να εισέρχονται στα εμπορικά καταστήματα, στα κομμωτήρια, στις τράπεζες και στους ανοικτούς χώρους εστίασης οι ανεμβολίαστοι και οι νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο, ενώ οι ανήλικοι από 4 έως 17 ετών θα πρέπει να προσκομίζουν self test. Από το μέτρο εξαιρούνται τα φαρμακεία, οι εκκλησίες και τα καταστήματα τροφίμων.

Δανία

Στη Δανία πάλι, όπου πάνω από το 75% του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο, ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων έχει διπλασιαστεί τις τελευταίες 10 ημέρες, ενώ οι νοσηλείες έχουν αυξηθεί.

Υπενθυμίζεται ότι ο Σόρεν Μπρόστρομ, επικεφαλής της υγειονομικής αρχής της χώρας, προέτρεψε την Πέμπτη την κυβέρνηση να επαναφέρει ορισμένους περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένης της επίδειξης πιστοποιητικών εμβολιασμού σε δημόσιες εκδηλώσεις.

Ουγγαρία

Η καθυστερημένη εκστρατεία εμβολίων της Ουγγαρίας και η έλλειψη μέτρων για τον κορονοϊό βοήθησαν να τροφοδοτηθεί ένας από τους ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης των λοιμώξεων στον κόσμο.

Ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν προσπαθεί τώρα να αυστηροποιήσει ορισμένους περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένης της επανεισαγωγής εντολής μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Τσεχία

Η Τσεχία κατέγραψε τη χειρότερη εβδομάδα μολύνσεων από τον Μάρτιο, όταν υπέστη ένα από τα πιο θανατηφόρα κρούσματα στον κόσμο. Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία βρίσκονται σε υψηλό ρεκόρ έξι μηνών, ενώ αυξάνονται και οι θάνατοι.

Έτσι η χώρα αυστηροποιεί τους κανόνες για να καταστήσει πιο δύσκολη την επίσκεψη των ανεμβολίαστων σε εστιατόρια, καθώς και σε αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Εντούτοις, η απερχόμενη κυβέρνηση αρνείται να επιβάλει σκληρότερα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης ή να κλείσει ξανά τμήματα της οικονομίας.

Βαλτική

Στην περιοχή της Βαλτικής αναφέρονται μερικά από τα υψηλότερα ποσοστά μολύνσεων στον κόσμο κατά κεφαλήν. Συγκεκριμένα η Εσθονία εξετάζει περισσότερους περιορισμούς, εφόσον η κατάσταση επιδεινωθεί.

Η Λετονία πάλι τον περασμένο μήνα έγινε το πρώτο κράτος μέλος της ΕΕ που επέβαλε εκ νέου lockdown τεσσάρων εβδομάδων μετά από αύξηση των κρουσμάτων που απειλούσαν να κατακλύσουν τα νοσοκομεία. Υπενθυμίζεται ότι το κοινοβούλιο της χώρας ψήφισε νόμο την Πέμπτη, δίνοντας στους εργοδότες το πράσινο φως για να απολύσουν τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους.

Τέλος, η Λιθουανία παρατείνει τις σχολικές διακοπές για να επιβραδύνει την εξάπλωση του ιού στα παιδιά.

Βαλκάνια

Η Ρουμανία κατέγραψε το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας στον κόσμο την περασμένη εβδομάδα. Η έλλειψη διαθέσιμων κλινών στα νοσοκομεία έχει οδηγήσει σε νοσηλείες σε ράντζα στους διαδρόμους των νοσοκομείων, αλλά και σε ασθενοφόρα. Μερικοί μάλιστα ασθενείς έλαβαν οξυγόνο ακόμη και στα αυτοκίνητά τους.

Η Βουλγαρία, με το χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμένων στην ΕΕ, είχε την πιο θανατηφόρα εβδομάδα της πανδημίας, με περισσότερους από 1.000 θανάτους. Οι αρχές αυστηροποιούν τα μέτρα, ενώ προσπαθούν να αποφύγουν το lockdown ενόψει των γενικών εκλογών στις 14 Νοεμβρίου.

Όσον αφορά τα δυτικά Βαλκάνια έχουν βιώσει σχεδόν επίπεδα ρεκόρ μολύνσεων τις τελευταίες ημέρες με τη Σερβία να έχει τον πιο θανατηφόρο μήνα της πανδημίας τον Οκτώβριο, ενώ το Μαυροβούνιο, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Κοσσυφοπέδιο βρίσκονται πολύ πίσω.

Τέλος, η Κροατία ενίσχυσε την Παρασκευή τα μέτρα μετά την αναφορά ρεκόρ κρουσμάτων. Σημειώνεται ότι οι δημόσιες συγκεντρώσεις θα περιοριστούν στα 50 άτομα, εκτός από τις περιπτώσεις που κάθε παρευρισκόμενος έχει πιστοποιητικό εμβολιασμού. Επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση επέβαλε επίσης εμβολιασμούς για όλους τους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα από τις 15 Νοεμβρίου.

Διαβάστε επίσης

Για ποιους ενδείκνυνται τα μονοκλωνικά αντισώματα έναντι της COVID-19

Βόλος: Αυστηροί έλεγχοι για τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό στις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις

Σε ισχύ από σήμερα το πρωί τα νέα μέτρα – Αυστηροί έλεγχοι σε όλη τη χώρα για την εφαρμογή τους

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.