Αυξάνονται οι βαριές νοσηλείες , πάνω από 87% η κάλυψη στις ΜΕΘ

Λυγίζουν οι αντοχές του ΕΣΥ και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό της χώρας καταβάλλει προσπάθειες να καλύψει τις βαριές νοσηλείες, που αυξάνονται καθημερινά. Παρόλο που το σύστημα υγείας έχει ενισχυθεί από το 2019, η αύξηση κατά 15% στις ΜΕΘ αυτή την εβδομάδα πιέζει την κατάσταση περαιτέρω. Η κάλυψη στις ΜΕΘ φθάνει το  87,08% και η κάλυψη στις απλές κλίνες το 48,5%.

Από τις περίπου 3.000 ασθενείς, οι οποίοι νοσηλεύονται με κορωνοϊό, το 75% είναι ηλικίας άνω των 55 ετών.

Επιπλέον οι διαγνώσεις αυξήθηκαν κατά 35% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και τα ενεργά κρούσματα υπολογίζονται αυτή τη στιγμή σε 35.000.

Βαριές νοσηλείες

Το υπουργείο Υγείας προχωρά σε μετακινήσεις γιατρών. Ειδικότερα, με απόφαση της αναπληρώτριας Υπουργού Μίνας Γκάγκα μετακινούνται 5 εντατικολόγοι από νοσοκομεία των Αθηνών στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης.

«Ζητάμε από τους ιδιώτες γιατρούς να ενισχύσουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Εάν δεν υπάρξει ανταπόκριση στα κίνητρα, που δίνουμε, θα πάμε και σε υποχρεωτικές διαδικασίες, για να μπουν στο σύστημα», ανέφερε ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, κατά την υποστήριξη της σχετικής τροπολογίας, που κατέθεσε στη Βουλή.

Χειροτερεύει η κατάσταση στις ΜΕΘ 

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, σε ΜΕΘ της 3ης ΥΠΕ νοσηλεύονται 92 ασθενείς, το 93% εκ των οποίων ανεμβολίαστο. Σε θαλάμους με υψηλή ροή οξυγόνου νοσηλεύονται 30 ασθενείς – στην πλειοψηφία τους ανεμβολίαστοι – και σε κοινούς θαλάμους 432 ασθενείς, το 77% των οποίων δεν έχει κάνει το εμβόλιο.

Στην 4η ΥΠΕ νοσηλεύονται σε ΜΕΘ 67 ασθενείς (το 91% ανεμβολίαστο) και σε κοινούς θαλάμους 405 (το 73% ανεμβολίαστο). Στην 5η ΥΠΕ, το 69% των ασθενών σε κοινούς θαλάμους επίσης δεν έχει κάνει το εμβόλιο.

Μέτρα και έλεγχοι

Μέσα σε αυτό το κλίμα πίεσης και έκδηλης αβεβαιότητας, από αύριο, Σάββατο 6 Νοεμβρίου, ξεκινά η εφαρμογή των νέων μέτρων, σε μία, ακόμη, προσπάθεια ανάσχεσης της επιδημίας COVID-19.

Οι ανεμβολίαστοι θα χρειάζονται αρνητικό τεστ για να μπουν σε τράπεζες, εμπορικά κέντρα, ανοικτούς χώρους διασκέδασης και ναούς.

Τα νέα ιστορικά χαμηλά ρεκόρ των τελευταίων ημερών στους σκληρούς δείκτες της επιδημίας δεν αφήνουν περιθώριο εφησυχασμού. Η κυβέρνηση ευελπιστεί τα νέα μέτρα να αποδώσουν και να αποσυμφορηθεί το ΕΣΥ.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΕΔΗΝ: Στο 100% η πληρότητα των ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.