Οικονόμου: Η άρνηση εμβολιασμού είναι πράξη δυνάμει αυτοκτονική

Η άρνηση εμβολιασμού είναι πράξη δυνάμει αυτοκτονική για τους ανθρώπους που το αρνούνται για τον εαυτό τους και συνάμα είναι ζημιογόνα και ανεύθυνη κοινωνικά. Θρηνούμε ανθρώπινες απώλειες εξαιτίας του μη εμβολιασμού κι αυτό δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνεχιστεί.

Αυτό δήλωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ι. Οικονόμου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Σε εξέλιξη η αποστολή sms στους ανεμβολίαστους

«Η κοινωνία, η οικονομία, η εκπαίδευση δεν γίνεται, δεν πρέπει και δεν θα γυρίσουν σε ένα καθεστώς περίκλειστο. Η Πολιτεία έχει κάνει το άπαν ώστε η ζωή να αποκατασταθεί στην πληρότητά της. Η άρνηση εμβολιασμού είναι πράξη δυνάμει αυτοκτονική για τους ανθρώπους που το αρνούνται για τον εαυτό τους και συνάμα είναι ζημιογόνα και ανεύθυνη κοινωνικά. Στερείται οποιουδήποτε ερείσματος. Είναι καθήκον κάθε Έλληνα πολίτη να προστατεύσει την υγεία του, να φροντίσει τα αγαπημένα του πρόσωπα, να μην παρεμποδίζει τη ζωή των άλλων. Όλα αυτά προϋποθέτουν να έχουμε την υγεία μας, προσωπική και δημόσια. Προϋποθέτουν να εμβολιαστούμε. Η κυβέρνηση συνεχίζει με ένταση, με κάθε τρόπο την προσπάθεια ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για τον εμβολιασμό. Βρίσκεται σε εξέλιξη η προσωπική επικοινωνία με την αποστολή μηνυμάτων για τη χορήγηση της τρίτης δόσης. Το πρόγραμμα ‘Ελευθερία’ συνεχίζεται όπως συνεχίζεται και η προσπάθεια ενημέρωσης των πολιτών με όλα τα διαθέσιμα μέσα», τόνισε ο κ. Οικονόμου.

Όσο υπάρχουν ανεμβολίαστοι ο ιός βρίσκει πρόσφορο πεδίο εξάπλωσης

«Έχουμε ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι με την COVID-19 δεν έχουμε τελειώσει ακόμη. Όσο υπάρχουν ανεμβολίαστοι ο ιός βρίσκει πρόσφορο πεδίο εξάπλωσης. Όπως καταγράφεται από τον ΕΟΔΥ, υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων και των νοσηλειών. Η αύξηση αυτή είναι πολύ μεγαλύτερη σε περιοχές που παρουσιάζουν χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη», είπε ο κ. Οικονόμου.

Ο κίνδυνος του χειμώνα

«Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι ο κίνδυνος διασποράς εξαρτάται από το επίπεδο της εμβολιαστικής κάλυψης κάθε περιοχής. Με απλά λόγια όσο περισσότεροι είναι οι ανεμβολίαστοι, τόσο περισσότερα είναι τα κρούσματα, οι νοσηλείες και δυστυχώς οι απώλειες. Ο κίνδυνος γίνεται πολύ μεγαλύτερος κατά τη χειμερινή περίοδο. O ιός είναι ανθεκτικότερος στις χαμηλές θερμοκρασίες και περιοριζόμαστε σε κλειστούς χώρους. H ανάγκη περαιτέρω επέκτασης της εμβολιαστικής κάλυψης σε εθνικό επίπεδο είναι ακόμα πιο πιεστική», υπογράμμισε.

«Σύμφωνα με μελέτη που πρόσφατα παρουσίασε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι του θανάτου από κορονοϊό για τους πλήρως εμβολιασμένους είναι της τάξεως του 91%. Ανάλογα είναι και τα πρόσφατα συμπεράσματα έρευνα που έγινε στη Βρετανία, στην οποία συμμετείχαν 5,5 εκατομμύρια άτομα. Έδειξε ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά για τη μείωση της θνητότητας σε ποσοστό 90 και 91%, ανάλογα με τύπους εμβολίων. Στο ίδιο συμπέρασμα οδηγούν και τα στοιχεία που παίρνουμε καθημερινά από τα νοσοκομεία όλης της χώρας. Οι ειδικοί, τόσο στη χώρα μας όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, ομογνωμούν ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό, αλλά και ότι η ανάγκη εμβολιασμού γίνεται ακόμα πιο επιτακτική τη χειμερινή περίοδο», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Συνεχίζοντας τόνισε πως οι ειδικοί «επισημαίνουν ταυτόχρονα την ανάγκη εμβολιασμού για τη γρίπη. Η συνύπαρξή της με τον κορονοϊό θα κάνει ακόμη πιο δύσκολη υγειονομικά τη χειμερινή περίοδο».

Ανέφερε ότι το υπουργείο Υγείας παρακολουθώντας τα επιδημιολογικά δεδομένα σε περιοχές που έχουν αυξημένο ιικό φορτίο, όπως η Β. Ελλάδα και η Θεσσαλία, προχώρησε ήδη σε συμφωνία με πέντε ιδιωτικές κλινικές στη Θεσσαλονίκη, τον Βόλο και τη Λάρισα για τη διάθεση στο ΕΣΥ κλινών τόσο για covid όσο και για non covid περιστατικά.

«Ταυτόχρονα», όπως είπε ο κ. Οικονόμου, «συνεχίζονται κι επεκτείνονται οι έλεγχοι εφαρμογής και ισχύος του πλαισίου. Παράλληλα εξετάζονται οι αναγκαίες προσαρμογές στο πλαίσιο αυτό, για να αντιμετωπίσουμε την αυξανόμενη ένταση της πανδημίας».

Υπενθύμισε, ακόμα, ότι από σήμερα Δευτέρα μπαίνει σε λειτουργία η πλατφόρμα edupass.gov.gr για τις δημόσιες σχολικές μονάδες . Ο διευθυντής κάθε σχολείου θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να επιβεβαιώνει ότι βρίσκονται σ’ αυτό μόνο πρόσωπα, μαθητές, εκπαιδευτικοί, επισκέπτες που πληρούν τις προϋποθέσεις φυσικής παρουσίας στη διά ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία».

Διαβάστε επίσης

Από το πιο υγιεινό στο πιο ανθυγιεινό τρόφιμο – Δείτε τη λίστα και τη βαθμολογία του Πανεπιστημίου Tufts

Covid-19: Επισήμως 5 εκατομμύρια νεκροί παγκοσμίως

Αντίστροφη μέτρηση για νέα μέτρα – Εκτός ελέγχου η διασπορά του κορωνοϊού

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.