ΕΜΑ: Ξεκίνησε την αξιολόγηση του χαπιού κατά του κορονοϊού

Ξεκίνησε την αξιολόγηση του χαπιού κατά του κορονοϊού, ο Ευρωπαϊκος Οργανισμός Φαρμάκων (EMA).

Ειδικότερα, η επιτροπή φαρμάκων για ανθρώπινη χρήση (CHMP) του EMA ξεκίνησε κυλιόμενη αξιολόγηση του από του στόματος λαμβανόμενου αντιιικού που έχει αναπτυχθεί από την Merck,(MSD στην Ευρώπη).

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα εργαστηριακών μελετών και κλινικών δοκιμών δείχνουν ότι «το φάρμακο μπορεί να περιορίσει την ικανότητα του SARS-CoV-2. Να πολλαπλασιασθεί στον οργανισμό, αποτρέποντας έτσι την ανάγκη νοσηλείας. και τον θάνατο των ασθενών που έχουν προσβληθεί από την COVID-19», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση του EMA.

Αν εγκριθεί το φάρμακο, θα σημάνει σημαντική πρόοδο. Επιτρέποντας τον περιορισμό αρκετά εύκολα των σοβαρών μορφών της νόσου.

Πώς δρα το χάπι

Η μολνουπιραβίρη είναι ένα αντιικό φάρμακο που αντί να μπλοκάρει τον πολλαπλασιασμό του γενετικού υλικού του ιού, όπως άλλα αντιικά φάρμακα, «εξαναγκάζει» τον ιό να μεταλλαχθεί σε μορφές που δεν είναι βιώσιμες. Αυτό θεωρητικά έχει ως συνέπεια να μπορεί να μπλοκάρει ακόμα και την ικανότητα του ιού να αναπτύξει αντοχή μέσω μεταλλάξεων.

Κλινική μελέτη

Η κλινική μελέτη Φάσης ΙΙΙ που εξέταζε την αποτελεσματικότητα της μολνουπιραβίρης σε ασθενείς με υψηλή πιθανότητα να χρειασθούν νοσηλεία διακόπηκε πρόωρα καθότι η αποτελεσματικότητά του φαρμάκου ήταν εντυπωσιακή με συνέπεια να μην είναι πλέον ηθική η χορήγηση placebo στην ομάδα ελέγχου.

Πότε θα χορηγείται

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της μελέτης η μολνουπιραβίρη, όπως και τα άλλα ήδη διαθέσιμα φάρμακα, θα πρέπει να χορηγείται νωρίς μετά την διάγνωση, ενώ η αποτελεσματικότητά της σε προχωρημένη νόσο πιθανώς να είναι περιορισμένη.

Διαβάστε επίσης 

Τα μέτρα που ισχύουν από σήμερα για τον περιορισμό της πανδημίας

Ηπατικό κώμα: Τι είναι αυτό, που επέφερε τον θάνατο της Φ. Γεννηματά

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.