Ηπατικό κώμα: Τι είναι αυτό, που επέφερε τον θάνατο της Φ. Γεννηματά

Η Φώφη Γεννηματά, η οποία κατέληξε σήμερα, είχε πέσει από χθες σε ηπατικό κώμα, λένε οι πληροφορίες. Και, μάλιστα, είχαν ενημερωθεί σχετικά οι στενοί της συνεργάτες.

Τι ακριβώς είναι, όμως, το λεγόμενο ηπατικό κώμα και πώς επέφερε τον θάνατο της άτυχης πολιτικού;

Όπως μας εξηγεί ο Καθηγητής Παθολογίας και Ηπατολογίας του ΕΚΠΑ και Διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Άγιοι Ανάργυροι», Ιωάννης Ελευσινιώτης:

Το ηπατικό κώμα είναι μια πολύ σοβαρή κατάσταση. Ουσιαστικά πρόκειται για την έκβαση της ηπατικής ανεπάρκειας, όταν η νόσος είναι σε τελικό στάδιο.

«Αυτό, δηλαδή, συμβαίνει, όταν το συκώτι δεν μπορεί να αφαιρέσει από τον οργανισμό τις τοξικές ουσίες, με κυριότερη την αμμωνία. Οποιαδήποτε βλάβη στο συκώτι, είτε λόγω της κατάχρησης αλκοόλ, είτε λόγω διήθησης, είτε λόγω κίρρωσης του ήπατος, μπορεί να οδηγήσει σε ηπατικό κώμα», εξηγεί ο κ. Ελευσινιώτης.

Ραγδαία επιδείνωση

Στην περίπτωση της Φώφης Γεννηματά η επιδείνωση στην κατάσταση της υγείας της ήταν, δυστυχώς, ραγδαία και έχει σοκάρει το πανελλήνιο.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το ηπατικό κώμα στην περίπτωση της εκλιπούσης προήλθε από μεταστάσεις από τον προηγούμενο καρκίνο, από τον οποίο είχε προσβληθεί, εκείνον του μαστού.

Όταν ένας ασθενής είναι σε ηπατικό κώμα, είναι κάπως σαν να βρίσκεται σε βαθύ ύπνο. Ο οργανισμός του δεν αντιδρά ούτε σε εξαιρετικά επώδυνα ερεθίσματα. Παράλληλα έχει και ίκτερο. Το χρώμα του είναι κίτρινο. Αυτό συμβαίνει, όπως μας εξήγησε ο κ. Ιωάννης Ελευσινιώτης, διότι το συκώτι δεν λειτουργεί και ο οργανισμός δεν μπορεί, πλέον, να αποβάλει την χολερυθρίνη, η οποία κιτρινίζει δέρμα και μάτια.

Η χολερυθρίνη είναι το τελικό προϊόν που προκύπτει, όταν καταστρέφεται και διασπάται ένα από τα πιο βασικά συστατικά των ερυθρών αιμοσφαιρίων, η αιμοσφαιρίνη.

Το ηπατικό κώμα μπορεί να κρατήσει αρκετές μέρες, από 10 έως 15. Στην περίπτωση της Φώφης Γεννηματά και αν οι πληροφορίες ευσταθούν, διήρκεσε ελάχιστα.

Από καρκίνο είναι μη αναστρέψιμη κατάσταση, το ήπαρ έχει γεμίσει μεταστάσεις. Σε άλλες περιπτώσεις εκτός καρκίνου είναι αναστρέψιμη.

Διαβάστε επίσης

Έφυγε η Φώφη Γεννηματά – Η επιδείνωση ήταν καλπάζουσα

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.