“Ελευθέρας” από σήμερα για εμβολιασμένους – Τι θα ισχύσει για ανεμβολίαστους

Παρά το γεγονός ότι η εμβολιαστική κάλυψη στη χώρα μας εξακολουθεί να προβληματίζει με τα χαμηλά της ποσοστά στο γενικό πληθυσμό, από σήμερα, Σάββατο 9 Οκτωβρίου, μια μερίδα πολιτών θα αποτελεί τους προνομιούχους της χώρας.

Φυσικά πρόκειται για τους  πλήρως εμβολιασμένους, οι οποίοι θα αρχίσουν να απολαμβάνουν προνόμια απόλυτης ελευθερίας τόσο σε ανοιχτούς όσο και σε κλειστούς χώρους.

Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση θέλει να απευθύνει μέσω των μέτρων που υιοθετεί μήνυμα προς τους ανεμβολίαστους πολίτες της χώρας, εφαρμόζοντας κατά κάποιον τρόπο έναν μηχανισμό πειθούς και παρακίνησης που έρχεται μέσω του περιορισμού των ελευθεριών σε αυτή την περίπτωση.

Η επαναξιολόγηση των δεδομένων θα πραγματοποιηθεί σε 15 ημέρες.

Για τους εμβολιασμένους

Από σήμερα, λοιπόν, αίρονται οι περιορισμοί της νυχτερινής απαγόρευσης, αλλά και της απαγόρευσης μουσικής σε χώρους εστίασης και καφέ. Επιπλέον, θα επιτρέπονται οι όρθιοι πελάτες στους εσωτερικούς χώρους, όπου δηλαδή μπορούν να εισέλθουν μόνον εμβολιασμένοι. «Θα υπάρχει πλήρης ελευθερία για τους εμβολιασμένους, κανένας περιορισμός. Το προσωπικό στην εστίαση αλλά και στα κέντρα διασκέδασης θα παίρνει τα απαραίτητα μέτρα και θα χρησιμοποιεί μάσκα», τόνισε την Τετάρτη ο υπουργός υγείας Θάνος Πλεύρης.

Πλέον, οι πολίτες που έχουν λάβει αμφότερες τις δόσεις για τον κορωνοϊό στην Ελλάδα ανέρχονται σε 6.229.639. Εκείνοι θα μπορούν από σήμερα να απολαμβάνουν αυτή την ελευθερία, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη διασκέδαση.

Τα πρόνομια

Οι εμβολιασμένοι έχουν σημαντικά μικρότερη πιθανότητα να κολλήσουν, να μεταδώσουν τον ιό, αλλά και να νοσήσουν σοβαρά, το αντίθετο συμβαίνει με τους ανεμβολίαστους, εξήγησε η καθηγήτρια Παιδιατρικής και μέλος της επιτροπής για τον κορωνοϊό, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Η ίδια πρόσθεσε ότι ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού σε έναν χώρο εμβολιασμένων είναι μικρός, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και οι εμβολιασμένοι μπορούν να κολλήσουν και να μεταδώσουν τον ιό.

Ωστόσο, τόνισε πως οι «εμβολιασμένοι δεν θα πρέπει να παρεξηγήσουν όλες αυτές τις νέες ερμηνείες, καθώς το μήνυμα δεν είναι ότι τελείωσε η πανδημία. Δεν πετάμε τις μάσκες».

Τι ισχύει με τη μάσκα

Οι νέες οδηγίες επιτρέπουν τη μη χρήση μάσκας σε κέντρα διασκέδασης, καφέ και εστιατόρια ακόμη και για τους όρθιους θαμώνες, ωστόσο αυτή παραμένει για την είσοδο σε οποιοδήποτε άλλο κατάστημα του λιανεμπορίου.

Οι έλεγχοι

Το πρόγραμμα θα επικεντρώνεται στους ελέγχους πιστοποιητικών εμβολιασμού ή νόσησης, καθώς και ταυτοπροσωπίας σε όσους εισέρχονται σε κλειστούς χώρους επιχειρήσεων εστίασης και διασκέδασης, σύμφωνα με τις αλλαγές που τίθενται σε ισχύ από 9 έως 23 Οκτωβρίου 2021.

Μεκτοί χώροι

Σχετικά με τους μεικτούς χώρους διασκέδασης οι περιορισμοί θα ισχύουν ως έχουν, δηλαδή η επίδειξη rapid test από τους μη εμβολιασμένους, ενώ δεν αλλάζει το ποσοστό χωρητικότητας.

“Κόκκινες” περιοχές

Αίρονται τα περιοριστικά μέτρα για τις «κόκκινες» επιδημιολογικά περιοχές και συγκεκριμένα της απαγόρευσης κυκλοφορίας τις μεταμεσονύχτιες ώρες και της μουσικής σε χώρους εστίασης και διασκέδασης,

Οι έλεγχοι θα καλύψουν το σύνολο της επικράτειας και των δραστηριοτήτων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής των σχετικών μέτρων, με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας.

Διαβάστε επίσης

Πού θα κάνετε δωρεάν rapid test σήμερα, Σάββατο, 9 Οκτωβρίου

Μικρές αλήθειες για την κουζίνα σας που… αποδεικνύονται μύθοι

Πόνος στην κοιλιά μετά το φαγητό – Τι φταίει

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.