Παπαευαγγέλου: Όσοι δεν εμβολιαστούν θα νοσήσουν και ίσως κινδυνεύσουν

Αύξηση κρουσμάτων καταγράφεται στις ηλικίες 55- 64 ετών που είναι ανεμβολίαστοι και η πληρότητα στις ΜΕΘ ανέρχεται σε 69% στην επικράτεια ενώ στη Θεσσαλονίκη έχει ξεπεράσει το 90%, δήλωσε η καθηγήτρια παιδιατρικής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Όπως σημείωσε, κατά την ενημέρωση για την πορεία του κορονοϊού στην Ελλάδα, «ο χειμώνας κοντεύει και πρέπει να καταλάβουν ότι όσοι δεν εμβολιαστούν θα νοσήσουν και ίσως θα κινδυνεύσουν».

Δεν υπάρχει ενδοσχολική διασπορά

Δεν υπάρχει καμία ένδειξη για ενδοσχολική διασπορά του ιού, αλλά οι ενήλικοι πρέπει να καταλάβουν ότι εμβολιαζόμενοι προστατεύουν τα παιδιά τους, τόνισε η κα Παπαευαγγέλου.

Να πειστούν ένας – ένας οι άνω των 50 να εμβολιαστούν γιατί θα νοσήσουν, τόνισε η καθηγήτρια και επανέλαβε ότι τα κρούσματα σε παιδιά αυξάνονται σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη όπου και η ενδοικογενειακή διασπορά παραμένει πηγή ανησυχίας.

Μειώνεται, όπως είπε,  σταθερά και το ποσοστό θετικότητας στις δειγματοληψίες του ΕΟΔΥ, (1,82%) αλλά η επιδημιολογική εικόνα παρουσιάζει διακυμάνσεις και το φορτίο είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο στην κεντρική και Βόρεια Ελλάδα.

Με εξαίρεση όπως είπε τη Βόρεια Ελλάδα, πτωτική εμφανίζεται η πορεία της πανδημίας την εβδομάδα που πέρασε, με 200.000 τεστ την ημέρα και σταδιακή αποκλιμάκωση και στο ΕΣΥ, με 178 εισαγωγές την ημέρα.

Αυξητικές τάσεις

Ωστόσο υπάρχουν περιοχές όπου καταγράφεται αύξηση από τον ΕΟΔΥ, σύμφωνα με την κα Παπαευαγγέλου. Ειδικότερα, αύξηση καταγράφεται στη Βόρεια Ελλάδα, στην Καστοριά, στην Πιερία, στην Ημαθία καθώς και σε Μύκονο, Σαντορίνη, και Ικαρία.

Ταυτόχρονα ο δείκτης θετικότητας μειώθηκε και αγγίζει το 1% στην επικράτεια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα σε όλη την επικράτεια οι νοσηλευόμενοι ασθενείς είναι κάτω από τις 2.000.

Διαβάστε επίσης 

Μετάλλαξη Δέλτα: Πού εντοπίζονται τα 620 νέα κρούσματα

Διεθνής μελέτη με ελληνική συμμετοχή: Ποια εμβόλια κατά του κορονοϊού μπορεί να προκαλέσουν εγκεφαλική φλεβοθρόμβωση

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.