Θεοδωρίδου: Τρίτη δόση για τους άνω των 60 ετών, ηλικιωμένους σε δομές φροντίδας και υγειονομικούς

Μετά τους ανοσοκατεσταλμένους, τρίτη αναμνηστική δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού,  θα κάνουν οι οι πολίτες άνω των 60 ετών, οι ηλικιωμένοι που διαβιούν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και οι υγειονομικοί.

Όπως ανακοίνωσε κατά την τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας , η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου, «τα εμβόλια έχουν αποδείξει πως είναι αποτελεσματικά για την πρόληψη της σοβαρής νόσου, της εισαγωγής στα νοσοκομεία και των θανάτων», ενώ «με βάση την μείωση των αντισωμάτων και τις μεταλλάξεις άρχισε η συζήτηση για τρίτη δόση, ειδικά στον πληθυσμό όπου το έχει ανάγκη».

Ποιοι θα λάβουν 3η δόση

Με αφορμή κυρίως τις μεταλλάξεις, η κα Θεοδωρίδου είπε πως εντάθηκε η συζήτηση για μια τρίτη δόση εμβολίου, λέγοντας πως η πρώτη ομάδα που θα την κάνουν είναι τα άτομα που δεν ανέπτυξαν καθόλου αντισώματα, πχ ανοσοκατασταλμένους.

Μια δεύτερη κατηγορία είναι τα άτομα που έχουν μειωμένα αντισώματα και μια τρίτη κατηγορία ατόμων είναι εκείνα που εκτίθενται περισσότερο στον ιό συγκριτικά με τον πληθυσμό.

Η ίδια είπε πως υπάρχει θετική έγκριση για τρίτη δόση στους ανοσοκατεσταλμένους, με το πρόγραμμα να έχει ξεκινήσει ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα.

Τα άτομα που παίρνουν σειρά είναι τα ηλικιωμένα άτομα που είναι σε μονάδες φροντίδας και τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, καθώς όπως είπε φαίνεται πως η ομάδα αυτή έχει τα κριτήρια που απαιτούνται για να προκριθεί η τρίτη δόση.

Αναφορικά με τη μετάλλαξη Δέλτα, η καθηγήτρια σημείωσε, ότι μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων σε ό, τι αφορά την σοβαρή νόσηση.

Σκεπτικό επιτροπής για χορήγηση 3ης δόσης

Υπογράμμισε ότι «ο αυξημένος κίνδυνος σε άτομα άνω των 60 ετών αποτυπώνεται με επιδημιολογικά στοιχεία», ενδεικτικά «η ποσοστιαία ηλικιακή κατανομή των ασθενών 60-79 σε ειδικές κλίνες ΜΕΘ άγγιζε το 59,02% και αντιστοίχως σε θανάτους το 48%».

«Βλέπουμε σημαντική επιβάρυνση σε αυτή την ηλικία», είπε η κα Θεοδωρίδου και πρόσθεσε: «Η ομάδα άνω των 60 ετών έχει τα κριτήρια που δείχνει ότι χρειάζεται ενίσχυση με μια 3η δόση».

Υπογράμμισε, ότι οι υγειονομικοί έχουν αυξημένο κίνδυνο λόγω της έκθεσης τους στον ιό, και επικαλέστηκε μια πρόσφατη μελέτη που δείχνει ότι «η Δέλτα μπορει να μεταβάλλει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων ως προς την ασυμπτωματική-ολιγοσυμπτωματική λοίμωξη».

Αναφορικά με το ενδεχόμενο χορήγησης τρίτης δόσης εμβολίου στον γενικό πληθυσμό, τόνισε ότι αναμένονται δεδομένα από σχετικές μελέτες πριν παρθούν οι αποφάσεις.

 

Διαβάστε επίσης 

Θ. Πλεύρης: Το προσωπικό του στοίχημα για τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις – Έλεγχοι σε ΜΕΘ και ιδιωτικές κλινικές – Τι είπε για τον εμβολιασμό Πολάκη

ΕΟΔΥ: Κάθε Τετάρτη η ενημέρωση για τα κρούσματα σε παιδιά 4-17 ετών

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.