Εμβόλιο Pfizer – Η ανοσία διαρκεί τουλάχιστον έξι μήνες, δείχνει ελληνική μελέτη

Τα αντισώματα που προσφέρει το εμβόλιο COVID-19 της Pfizer πέφτουν σε μερικούς μήνες, παραμένουν όμως σε ικανοποιητικά επίπεδα για την πρόληψη της λοίμωξης, δείχνει μελέτη, με ελληνική υπογραφή.

Ωστόσο αναμνηστική δόση ίσως απαιτείται για τα άτομα άνω των 60 ετών,  έξι μήνες μετά τον εμβολιασμό, προκύπτει από τη μελέτη που παρουσιάζεται ως προδημοσίευση.

Ανοσία που θα διαρκεί πολύ περισσότερο από ένα χρόνο φαίνεται ότι θα έχουν όσοι νόσησαν από COVID-19  και εμβολιάστηκαν και με τις δύο δόσεις του εμβολίου BNT162b2 (Pfizer) ενώ διαφαίνεται η αναγκαιότητα μιας τρίτης δόσης για τα άτομα άνω των 60 στους έξι μήνες μετά τον εμβολιασμό.

Προφίλ μελέτης

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ και του νοσοκομείου «Γ.Γεννηματάς» της Θεσσαλονίκης εξέτασαν τα επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων σε 252 άτομα που είχαν λάβει δύο δόσεις του εμβολίου Pfizer.

Έξι μήνες μετά, τα επίπεδα αντισώματα είχαν μειωθεί κατά δέκα φορές στους συμμετέχοντες κάτω των 60 ετών, ενώ το ίδιο συνέβη μέσα σε τέσσερις μήνες για τα άτομα άνω των 60.

Παρά την πτώση, όμως, τα επίπεδα αντισωμάτων παρέμεναν πάνω από το όριο που θεωρείται επαρκές για πρόληψη της λοίμωξης.

Πιο αργή πτώση των αντισωμάτων καταγράφηκε σε άτομα που είχαν νοσήσει από κοροναϊό πριν εμβολιαστούν, και οι ερευνητές εκτιμούν ότι σε αυτή την περίπτωση η ανοσία διατηρείται για τουλάχιστον ένα χρόνο.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ερευνητές της μελέτης ήταν η Κωνσταντίνα Κοντοπούλου Διευθύντρια Μικροβιολογικού του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς», ο Χρήστος Νάκας καθηγητής Βιομετρίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καθώς και οι Α.Αϊνατζόγλου, Γ. Γκουντή και Χ. Κατσιούλης. Τη μελέτη συντόνισε ο Γεώργιος Παπαζήσης, αναπληρωτής καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας της Μονάδας Κλινικών Ερευνών του τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ.

Διαβάστε επίσης 

Έρχεται η σειρά των υγειονομικών για 3η δόση εμβολίου

Καμπάνια ”Run4Vax”- Τρέχουμε για τον εμβολιασμό

Ρόδι : Ο κόκκινος χρυσός της διατροφης

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.