Από αύριο τα ραντεβού για την 3η δόση του εμβολίου – Τι θα γίνει με τα σχολεία

Τρίτη δόση εμβολίου, σχολεία, υγειονομικοί. Τα τρία βασικά μέτωπα της κυβέρνησης για τη διαχείριση της COVID-19 τα προσεχή 24ωρα.

Αύριο Τρίτη, 1η Σεπτεμβρίου, ανοίγει η πλατφόρμα για τα ραντεβού του εμβολιασμού των λεγόμενων ευπαθών ομάδων, προκειμένου να κάνουν την τρίτη ενισχυτική δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού.

Την 1η Σεπτεμβρίου τελειώνει η διορία της κυβέρνησης για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, οι οποίοι θα τεθούν σε καθεστώς αναστολής της εργασίας τους. Παράλληλα αρχίζει να σχηματίζεται μια εικόνα, για το τι θα γίνει φέτος με τα σχολεία, πώς θα λειτουργήσουν.

Ειδικότερα για την τρίτη δόση του εμβολίου, αυτή θα γίνει αποκλειστικά με εμβόλια mRNA (Pfizer/BionTech και Moderna). Σύμφωνα με τη σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, η τρίτη δόση θα πραγματοποιείται τέσσερις εβδομάδες μετά τη δεύτερη.

Αυτό σημαίνει ότι, όσοι πολίτες ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, θα μπορούν άμεσα να κλείσουν ραντεβού για να κάνουν την ενισχυτική δόση.

Υπενθυμίζεται ότι η σύσταση για τρίτη δόση αφορά στις εξής κατηγορίες πολιτών:

  • Άτομα που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων
  • Άτομα που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση μυελού
  • Άτομα που βρίσκονται σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση
  • Άτομα με νεφρική ανεπάρκεια που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση
  • Καρκινοπαθείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία ή καρκινοπαθείς με αιματολογικές νόσους
  • Ασθενείς σε ανοσοκαταστολή: με αυτοάνοσα, αντιφλεγμωνώδη νοσήματα που λαμβάνουν ειδικές ανοσοποιητικές θεραπείες
  • Άτομα με HIV λοίμωξη.

Να υπενθυμίσουμε ότι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες αποφασίζουν να χρησιμοποιήσουν ενισχυτικές δόσεις εμβολίων κατά της COVID-19, μπορεί να αντιμετωπίσουν αυξημένους νομικούς κινδύνους, επειδή δεν έχει γίνει ακόμη σύσταση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) για χορήγηση πρόσθετης δόσης.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έχει επανειλημμένα δηλώσει πως χρειάζεται περισσότερα δεδομένα, πριν μπορέσει να εγκρίνει τη χρήση ενισχυτικών δόσεων.

Τι θα γίνει με τα σχολεία

Την ίδια ώρα κορυφώνεται η αγωνία για το πώς θα ανοίξουν φέτος τα σχολεία. Πάρα πολλοί γονείς, υπό την πίεση της αύξησης των κρουσμάτων, σκέφτονται τι να κάνουν με τον εμβολιασμό των παιδιών τους. Αμφιταλαντεύονται, παρά τις επισημάνσεις των επιστημόνων ότι καλό θα είναι να οχυρωθούν και τα παιδιά έναντι της COVID-19.

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα “τρέξει” καμπάνια ενημέρωσης για το πόσο σημαντικός είναι ο εμβολιασμός των ανήλικων μαθητών.

Πάντως τα υγειονομικά πρωτόκολλα στα σχολεία θα είναι διαφορετικά φέτος.

Όπως διαβεβαίωσε, μιλώντας στο βραδινό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, ο Υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος: «Τα σχολεία φέτος θα λειτουργήσουν κανονικά, δεν πρόκειται να κλείσουν. Σύντομα θα έχουμε ανακοινώσεις από το αρμόδιο Υπουργείο για τα υγειονομικά πρωτόκολλα, που δεν θα είναι το ίδιο αυστηρά σε σχέση με τα αντίστοιχα περσινά».

Για το ποσοστό των εκπαιδευτικών που έχουν εμβολιαστεί, ο κ. Σκέρτσος ανέφερε ότι περίπου το 80% εξ αυτών έχει κάνει τουλάχιστον την πρώτη δόση του εμβολίου, προσθέτοντας ότι, αν αφαιρέσουμε όσους εκπαιδευτικούς έχουν ανοσία (περίπου 8%-10% όπως εκτίμησε), ένα 10%-12% παραμένει ανεμβολίαστο.

“Στρώνει” η κατάσταση με τους υγειονομικούς;

Σχετικά με τον εμβολιασμό των υγειονομικών, φαίνεται ότι τα πράγματα εξελίσσονται πιο ομαλά τις τελευταίες μέρες.

Όπως ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Γιάννης Κωτσιόπουλος, την τελευταία βδομάδα και συγκεκριμένα μέχρι το Σάββατο το βράδυ, 2.300 υγειονομικοί έκλεισαν ραντεβού και εμβολιάστηκαν.

«Αν συνεχίσουμε με αυτόν τον ρυθμό, θα είμαστε σε ένα καλύτερο επίπεδο μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου».

Σημειώνεται ότι πάνω από το 90% των γιατρών είναι εμβολιασμένο, ενώ στους νοσηλευτές την τελευταία βδομάδα υπάρχει μια αύξηση 3-4% και συνολικά αυξήθηκε το ποσοστό σε πάνω από 80%.

Τεστ για τους ανεμβολίαστους

Εξάλλου στην περαιτέρω δωρεάν διάθεση δύο τεστ από τα φαρμακεία της χώρας, προχωρά από σήμερα Δευτέρα, 30 Αυγούστου, έως και τη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου, το Υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο της επιστροφής των πολιτών από τις διακοπές και της ισχυρής σύστασης για τη διενέργεια αυτοδιαγνωστικών ελέγχων (self test).

Η περαιτέρω δωρεάν διάθεση των δύο τεστ από τα φαρμακεία της χώρας αφορά στις παρακάτω ομάδες πολιτών:

  • Μη εμβολιασμένους εργαζόμενους δημόσιου και ιδιωτικού τομέα
  • Μη εμβολιασμένα άτομα, ηλικίας 5-17 ετών (η παραλαβή θα γίνεται από τον γονέα ή κηδεμόνα με τον ΑΜΚΑ του δικαιούχου παιδιού)
  • Μη εμβολιασμένα άτομα 18-30 ετών, εφόσον διαθέτουν ΑΜΚΑ ή ΠΑΥΠΑΑ ή ΠΑΜΚΑ.

Διαβάστε επίσης

ΕΟΔΥ: 134 σημεία Δωρεάν Ελέγχου για covid στις 30 Αυγούστου

Πέθανε γυναίκα που είχε κάνει το εμβόλιο των Pfizer/BionTech στη Νέα Ζηλανδία

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.