Συνεδρίαση Επιτροπής Εμβολιασμών για την 3η δόση εμβολίου- Ποιους θα αφορά

Η επικράτηση του στελέχους «Δέλτα», έχει ωθήσει πολλές χώρες να ξεκινήσουν  προγράμματα εμβολιασμού με επιπλέον αναμνηστικές δόσεις. Ισραήλ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Γερμανία, Σουηδία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, έχουν ήδη ξεκινήσει τη χορήγηση τρίτης αναμνηστικής δόσης, κυρίως, σε ομάδες πληθυσμού με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Στο ενδεχόμενο αναμνηστικής δόσης εμβολίου κατά της COVID-19 και στη χώρα μας, για την οποία γίνεται αρκετή συζήτηση το τελευταίο διάστημα, στάθηκε κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, για την πορεία της εμβολιαστικής κάλυψη, η καθηγήτρια παιδιατρικής και πρόεδρος της  Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Η κα Θεοδωρίδου αναφέρθηκε σε μελέτες που περιλαμβάνουν ειδικές κατηγορίες πολιτών, όπου φαίνεται ότι μετά τους έξι μήνες μειώνεται το επίπεδο αντισωμάτων, υπενθυμίζοντας πως  ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζήτησε μορατόριουμ τρίτης δόσης, ώστε να εμβολιαστεί ο αναπτυσσόμενος κόσμος.

Κριτήρια και προτεραιοποίηση

Με βάση και το αίτημα αυτό, η χορήγηση της τρίτης δόσης πρέπει να γίνει με συγκεκριμένα κριτήρια και κατά προτεραιότητα σε όσους την έχουν ανάγκη.

Με βάση το CDC, στην κατηγορία αυτήν περιλαμβάνονται οι μεταμοσχευμένοι, άτομα με μέτρια ή σοβαρού βαθμού συγγενή ανεπάρκεια, με HIV και όσοι λαμβάνουν φάρμακα όπως η κορτιζόνη και άλλα ειδικά ανοσοκατασταλτικά.

Η γνωμοδότηση για την τρίτη δόση, είπε, θα στηριχθεί στα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας και ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχουν δεδομένα για τρίτη δόση στον γενικό πληθυσμό.

Κι ενώ το 40%  και πλέον του γενικού πληθυσμού παραμένει ανεμβολίαστο, η ώρα των  αποφάσεων για την τρίτη δόση των εμβολιασμένων είναι προ των πυλών. Σήμερα αναμένεται να  συνεδριάσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών με βασικό θέμα την τρίτη δόση και τα κριτήρια χορήγησής της.

Επιχειρησιακά έτοιμη η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση, πάντως, δια του γενικού γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριου Θεμιστοκλέους, έχει δηλώσει επιχειρησιακά έτοιμη για να προχωρήσει στην τρίτη δόση του εμβολιασμού εάν οι επιστήμονες δώσουν το «πράσινο φως».

Οι κατηγορίες που σύμφωνα με πληροφορίες του HealthStories, φαίνεται να είναι στην πρώτη γραμμή για να κάνουν μια τρίτη, ενισχυτική, αναμνηστική δόση εμβολίου κατά του κορονοϊού, περιλαμβάνει τους ανοσοκατεσταλμένους, τις ευπαθείς ομάδες και τους υγειονομικούς.

Διαβάστε επίσης 

Pfizer: Κατατέθηκε στις αμερικανικές Αρχές ο φάκελος για την τρίτη δόση του εμβολίου

Ναι από τον FDA για τρίτη δόση εμβολίου σε ανοσοκατεσταλμένους

Το 4ο κύμα στις αποσκευές των αδειούχων

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.