Τι ισχύει για τις εγκύους και το εμβόλιο, τι λέει τώρα το CDC

Νέες αναθεωρημένες οδηγίες εξέδωσε το αμερικανικό CDC (Κέντρα για την Πρόληψη και τον Έλεγχο Νοσημάτων) για τον εμβολιασμό των εγκύων κατά της COVID-19.

Ουσιαστικά τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ, καθώς, όπως επισημαίνει, οι έγκυοι μπορεί να νοσήσουν με της σοβαρή μορφή της νόσου. Επιπλέον η λοίμωξη μπορεί να επιφέρει πρόωρο τοκετό. Μάλιστα τονίζει την ανάγκη να κάνουν το εμβόλιο και οι θηλάζουσες.

Μέχρι στιγμής στις ΗΠΑ έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση μόλις το 23% των εγκύων ηλικίας από 20 έως 49 ετών.

Όπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα των Κέντρων, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι τα εμβόλια αυξάνουν τον κίνδυνο αποβολής ή ότι επηρεάζουν τη γονιμότητα μίας γυναίκας.

Σύμφωνα, εξάλλου, με μία νέα αμερικανική μελέτη, η COVID-19 αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού και δυνητικά επικίνδυνων επιπλοκών, όπως η προεκλαμψία. Τα στοιχεία του CDC από σχεδόν 2.500 εμβολιασμένες εγκύους δείχνουν ότι τα εμβόλια στη διάρκεια της εγκυμοσύνης μειώνουν τον κίνδυνο λοίμωξης της εγκύου από κορονοϊό και δημιουργούν αντισώματα, που μπορούν να προστατεύσουν ακόμη και το μωρό.

Τις νέες, ισχυροποιημένες οδηγίες των CDC ενστερνίζονται οι κορυφαίες επιστημονικές εταιρείες των ΗΠΑ. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων-Γυναικολόγων (ACOG) και η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP). Σε κοινή δήλωσή τους οι εταιρείες αυτές ανακοίνωσαν ότι τα εμβόλια εναντίον της λοίμωξης, που προκαλεί ο κορονοϊός, είναι ασφαλή, όταν χορηγούνται στην εγκυμοσύνη.

Διαβάστε επίσης

Τα 9 πιο δημοφιλή καλοκαιρινά φρούτα, τι μας προσφέρουν

Πρακτικά tips για τη διατροφή μας στις διακοπές

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.