Τελικά ναι ή όχι στην 3η δόση του εμβολίου για την COVID-19;

Το τελευταίο διάστημα και παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των εμβολίων ενάντια στην COVID-19, που γίνονται καθημερινά, μειώνεται, έχει ανοίξει η συζήτηση για την ενισχυτική 3η δόση του εμβολίου. Πρέπει να γίνεται; Και σε ποιους; Από πότε; Και πόσο θα βοηθήσει; Αυτά είναι κάποια από τα ερωτήματα.

Στην παρούσα φάση, εάν αποφασιστεί να γίνει και 3η δόση, προτεραιότητα έχουν συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών, σύμφωνα με την ανάλυση των δεδομένων από τους καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκα Μαγιορκίνη και Θάνου Δημόπουλου (Πρύτανης ΕΚΠΑ).

Ενισχυτική δόση σε ανοσοκατεσταλμένους

Σε αυτήν την ομάδα ασθενών φαίνεται ότι θα υπάρχει προτεραιότητα για ενισχυτική δόση. Όπως αναφέρεται και στο 14ο κεφάλαιο του πράσινου βιβλίου για τα εμβόλια στην Αγγλία, τα υπάρχοντα στοιχεία δείχνουν ότι η πλειονότητα των ανοσοκατεσταλμένων αναπτύσσει επαρκή ανοσολογική απόκριση.

Οι ανοσοκατεσταλμένοι θα πρέπει, ως γενικό κανόνα, ανάλογα και με τις ανάγκες τις θεραπευτικής τους αγωγής, να ολοκληρώνουν τον εμβολιασμό τους αν είναι δυνατόν 14 ημέρες πριν από την λεγόμενη επαγωγή της ανοσοκαταστολής. Σε αυτή την ομάδα ασθενών φαίνεται ότι υπάρχουν οι πρώτες ενδείξεις ότι η μέτρηση των αντισωμάτων έναντι της πρωτεΐνης-ακίδας θα χρησιμοποιηθούν για την απόφαση λήψης της ενισχυτικής δόσης.

Αν και ακόμη δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία, που να συσχετίζουν τα επίπεδα αντισωμάτων με την αναμενόμενη προστασία από τη λοίμωξη από τον κορονοϊό SARS-CoV-2, η μέτρηση των αντισωμάτων έναντι της ακίδας 28-42 ημέρες μετά την ολοκλήρωση της τελευταίας δόσης, θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως οδηγός απόφασης για την ενισχυτική 3η δόση.

Ενισχυτική δόση εμβολίων στον γενικό πληθυσμό

Όσο αφορά στο αν πρέπει να γίνει και 3η δόση στον γενικό πληθυσμό, τα στοιχεία είναι λιγότερο ξεκάθαρα.

Φαίνεται ότι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων παραμένει υψηλή, ακόμα και για το στέλεχος Δέλτα. Ωστόσο αυτό, που θα πρέπει να σημειωθεί, είναι ότι η στρατηγική που επιλέχθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν αυτή της καθυστέρησης της δεύτερης δόσης, η οποία έχει τα εξής 2 πλεονεκτήματα:

1) αυξάνεται η πρωταρχική ανοσία ταχύτατα σε πληθυσμιακό επίπεδο, επιτυγχάνοντας το πρώτο βήμα του τείχους ανοσίας,

2) η καθυστέρηση της δεύτερης δόσης καταλήγει σε πιο ώριμες και ευρείες ανοσολογικές αποκρίσεις, όπως έχουν δείξει χρόνια μελετών σε εμβολιαστικά σχήματα και επιβεβαιώνονται και στην περίπτωση των εμβολίων COVID-19.

Η στρατηγική του Ηνωμένου Βασιλείου έδωσε ταχύτερη πληθυσμιακή κάλυψη στην εκκίνηση αλλά και ανώτερης ποιότητας εμβολιαστική κάλυψη σε βάθος χρόνου, λόγω της καθυστέρησης της δεύτερης δόσης. Το γεγονός ότι οι πρόσφατες μελέτες στο Ισραήλ έδειξαν χαμηλότερη αποτελεσματικότητα έναντι της μετάλλαξης Δέλτα από ό,τι στο Ηνωμένο Βασίλειο, πιθανώς να οφείλεται στην καθυστέρηση της δεύτερης δόσης.

Τελικά ναι ή όχι;

Οι καθηγητές του ΕΚΠΑ εξηγούν ότι δεν υπάρχει αμφιβολία πως η ενισχυτική 3η δόση αρκετούς μήνες αργότερα θα έχει ανοσολογικές αντιδράσεις μεγαλύτερης γκάμας και ισχύος – αυτό λένε όλες οι μελέτες εμβολιασμών σε όλα τα εμβολιαστικά σχήματα και επαληθεύεται και από μελέτες στα συγκεκριμένα εμβόλια.

Το κατά πόσο αυτό θα χρειαστεί στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα στις χώρες και τους εμβολιασμένους, που ακολούθησαν το κλασικό σχήμα, αναμένεται να διαλευκανθεί τους επόμενους μήνες.

Διαβάστε επίσης

Δεκαοκτώ διαφορετικά συμπτώματα έχει η COVID-19 – Αλλάζουν ανά ηλικία και ανά φύλο

4+1 οφέλη από τη γυμναστική με σχοινάκι

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.