Η επιτάχυνση του εμβολιασμού είναι η μόνη απάντηση στο στέλεχος Δέλτα

Το στέλεχος κορωνοϊού Δέλτα (B.1.617.2) που απομονώθηκε αρχικά στην Ινδία τον περασμένο Δεκέμβριο, όπου θεωρείται ότι συνέβαλε στον εξαιρετικά υψηλό αριθμό κρουσμάτων κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος COVID-19 της χώρας, θεωρείται το πλέον ανησυχητικό από τα κυκλοφορούντα στελέχη παγκοσμίως.

Διάχυτος είναι ο φόβος ότι το στέλεχος Δέλτα θα μπορούσε να εμποδίσει ή και να αναστρέψει την πρόσφατη βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης στη χώρα μας, στα κράτη της ΕΕ, αλλά και τις ΗΠΑ. Βελτίωση που επιτεύχθηκε κύρια με την επιτάχυνση των εμβολιαστικών προγραμμάτων, αλλά και με την διατήρηση αυστηρών περιοριστικών μέτρων, τονίζει σε άρθρο του στο HealthStories.gr, ο Γενικός Οικογενειακός Ιατρός, αναπληρωτής Αρχίατρος στον ΕΔΟΕΑΠ και Member of Council European Primary Care Cardiovascular Society- EPCCS, Βαγγέλης Φραγκούλης.

Το στέλεχος Δέλτα «είναι ταχύτερο, είναι πιο κατάλληλο και θα επιλέξει τα πιο ευάλωτα άτομα πιο αποτελεσματικά από τις προηγούμενες παραλλαγές κορωνοϊού», προειδοποίησε ο Dr Mike Ryan, στέλεχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Πολλοί εμπειρογνώμονες, αλλά και ο ΠΟΥ προειδοποιούν ότι το στέλεχος Δέλτα θα γίνει σύντομα το κυρίαρχο στέλεχος SARS-CoV2 στον κόσμο και θα προκαλέσει επιδημικές εξάρσεις μεταξύ των μη εμβολιασμένων πληθυσμών.

Ο Διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη Dr Hans Kluge έχει προειδοποιήσει ότι το στέλεχος Δέλτα είναι «έτοιμο να επικρατήσει στην περιφέρεια της Ευρώπης», καθώς πολλές χώρες ετοιμάζονται να χαλαρώσουν τους περιορισμούς και να επιτρέψουν περισσότερες κοινωνικές συγκεντρώσεις και διασυνοριακές μετακινήσεις.

Μια πρόγευση του τι μας περιμένει, μπορούμε να έχουμε κοιτώντας την κατάσταση που διαμορφώνεται ήδη σε κάποιες από τις χώρες της Ευρώπης. Στις 18 Ιουνίου, ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας (PHE) ανέφερε ότι το στέλεχος Δέλτα αντιπροσώπευε το 99% όλων των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα (από 90% μια εβδομάδα πριν).

Η άνοδος του οδήγησε την Βρετανία να αναβάλλει την περαιτέρω χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων έναντι του κορωνοϊού, από τις 21 Ιουνίου που είχε αρχικά προγραμματιστεί, για τις 19 Ιουλίου.

Η εξάπλωση του είναι επίσης σημαντική σε τουλάχιστον τρεις χώρες της ΕΕ: Ιταλία, Βέλγιο, και ιδίως στη Πορτογαλία, όπου τo στέλεχος Δέλτα αντιπροσωπεύει πλέον το 60% των νέων κρουσμάτων στη Λισαβόνα. Στη Ρωσία επίσης, το στέλεχος Δέλτα έχει ήδη επικρατήσει στη Μόσχα, όπου φέρεται να αντιπροσωπεύει σχεδόν το 90% όλων των νέων κρουσμάτων, πυροδοτώντας μια επιδημική έξαρση.

Το στέλεχος Δέλτα φέρει πολλαπλές μεταλλάξεις που φαίνεται να του δίνουν πλεονέκτημα έναντι άλλων στελεχών. Πιο σημαντικό πλεονέκτημα η μεγαλύτερη μεταδοτικότητα του από οποιαδήποτε άλλη γνωστή παραλλαγή.

Εκτιμάται ότι είναι 40-60% πιο μεταδοτικό από το Άλφα (B.1.1.7) το οποίο απομονώθηκε για πρώτη φορά στο Kent της Αγγλίας και ήταν 43-90% πιο μεταδοτικό από το αρχικό στέλεχος που εμφανίστηκε στην Κίνα στα τέλη του 2019 και τροφοδότησε το ίδιο πολλά επιδημικά κύματα σε όλο τον πλανήτη.

Το Δέλτα έχει ήδη εξαπλωθεί σε τουλάχιστον 92 χώρες και συνέβαλε αναμφίβολα στο τεράστιο επιδημικό κύμα που έπληξε την Ινδία τους τελευταίους μήνες, ευθύνεται για το σύνολο σχεδόν των νέων περιπτώσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο και για τουλάχιστον το 10% των νέων κρουσμάτων στις ΗΠΑ.

Υπάρχουν περιορισμένα δεδομένα σχετικά με το εάν το στέλεχος Δέλτα προκαλεί σοβαρότερη νόσηση από άλλα στελέχη. Πρώιμα στοιχεία δείχνουν ότι το στέλεχος Δέλτα είναι πιο πιθανό να οδηγήσει σε νοσηλεία από το Άλφα.

Σύμφωνα με μια μελέτη από τη Σκωτία που δημοσιεύθηκε στο Lancet στις 14 Ιουνίου, το στέλεχος Δέλτα σχετίζεται με περίπου διπλάσιο κίνδυνο για νοσηλεία σε σύγκριση με το Άλφα, με τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

Σε σχέση με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι του στελέχους Δέλτα, τα μέχρι τώρα δεδομένα υποδεικνύουν πως ενώ η μία δόση εμβολίου είναι ενδεχομένως λιγότερο αποτελεσματική, οι δύο δόσεις παραμένουν ισχυρά προστατευτικές έναντι και του Δέλτα.

Ειδικότερα δύο δόσεις του εμβολίου Oxford-AstraZeneca εμφανίζουν αποτελεσματικότητα 92% έναντι της νοσηλείας από λοίμωξη με το στέλεχος Δέλτα (86% έναντι της νοσηλείας με στέλεχος Άλφα) και αποτελεσματικότητα 64% έναντι της συμπτωματικής νόσου από στέλεχος Δέλτα (74% έναντι του στελέχους Άλφα).

Σύμφωνα δε με τον PHE το εμβόλιο Pfizer-BioNTech ήταν 88% αποτελεσματικό κατά της συμπτωματικής νόσου από το στέλεχος Δέλτα δύο εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση (93% έναντι του στελέχους Άλφα).

Ο PHE διαπίστωσε ότι μία μονή δόση οποιουδήποτε εμβολίου ήταν λιγότερο αποτελεσματική έναντι του στελέχους Δέλτα, σε σύγκριση με το στέλεχος Άλφα: τρεις εβδομάδες μετά την πρώτη δόση, τα εμβόλια παρείχαν 33% προστασία έναντι συμπτωματικής νόσου που προκλήθηκε από το στέλεχος Δέλτα , σε σύγκριση με περίπου 50% προστασία για το στέλεχος Άλφα. Αυτό σημαίνει ότι το στέλεχος Δέλτα μπορεί σήμερα να αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για τους μερικώς εμβολιασμένους πληθυσμούς παγκοσμίως.

Με τις αυξημένες ροές τουριστών, αργά ή γρήγορα και ανάλογα με το πόσο αυστηρά μέτρα θα επιβάλλουμε στην είσοδο στη χώρα μας ταξιδιωτών από χώρες με μεγάλη κυκλοφορία του στελέχους Δέλτα- αυτό θα κυριαρχήσει και στη χώρα μας.

Η πλέον αποτελεσματική προσέγγιση- που ταυτόχρονα είναι και η λιγότερο δημοφιλής για όσους ασχολούνται με τον τουρισμό- περιλαμβάνει τεστ πριν το ταξίδι, καραντίνα με την άφιξη και νέο τεστ με την λήξη της καραντίνας.

Αναπόφευκτα μέσα στο καλοκαίρι ή το φθινόπωρο θα εισέλθουμε σε μια περίοδο που το να παραμένει κάποιος ανεμβολίαστος θα γίνει πολύ πιο επικίνδυνο. Η κοινωνία δεν θα μπορεί να κρατηθεί κλειστή. Η αποστασιοποίηση θα είναι παρελθόν και η χρήση μάσκας θα μειώνεται. Όλα τα μέτρα δημόσιας υγείας που κρατούσαν ασφαλή τα μη εμβολιασμένα άτομα ασφαλή θα υποχωρούν, ενώ ταυτόχρονα το πολύ πιο μεταδοτικό στέλεχος Δέλτα θα αποκτά ορμή, θέτοντας σε κίνδυνο όσους δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν προλάβει να εμβολιαστεί πλήρως και με τις δυο δόσεις.

Η υψηλή μεταδοτικότητα που το διακρίνει θα του δώσει την δυνατότητα να είναι και πιο θανατηφόρο. Μέσω της αποτελεσματικότερης μετάδοσης του μεταξύ των ανθρώπων, δυστυχώς θα φθάσει στα ευάλωτα άτομα, που θα νοσήσουν σοβαρά, θα πρέπει να νοσηλευτούν και ενδεχομένως θα χαθούν.

Είναι πραγματικά κρίμα να συνεχίζει σημαντικό ποσοστό των ευάλωτων συμπολιτών μας να παραμένει ανεμβολίαστο και ενώ έχουμε την τύχη να έχουμε στα χέρια μας εμβόλια που αποδεικνύονται εξαιρετικά αποτελεσματικά έναντι όλων των μέχρι τώρα γνωστών στελεχών κορωνοϊού. Δεν θα πρέπει κανείς μας να χάσει την ευκαιρία που η επιστήμη του χάρισε να θωρακιστεί έναντι της COVID-19, ούτε να καθυστερήσει την ανοσοποίηση του ακόμα και για μια μέρα...

Βαγγέλης Φραγκούλης – Γενικός Οικογενειακός Ιατρός, αναπληρωτής Αρχίατρος στον ΕΔΟΕΑΠ και Member of Council European Primary Care Cardiovascular Society- EPCCS

Διαβάστε επίσης

Μαγιορκίνης: Τα εμβόλια καλύπτουν τη μετάλλαξη «Δέλτα»

Τα συμπτώματα της ινδικής μετάλλαξης Δέλτα – Πιο μεταδοτική σε παιδιά και νέους

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.