Εμβόλιο COVID-19: Τελικά πόσες είναι οι πιθανότητες μυοκαρδίτιδας ή περικαρδίτιδας;

Η συζήτηση για τις πιθανότητες να εμφανιστεί μυοκαρδίτιδα ή περικαρδίτιδα μετά το εμβόλιο της COVID-19 συνεχίζεται με αμείωτο ενδιαφέρον και επιστήμονες εξακολουθούν να τοποθετούνται επί του θέματος, σε μια προσπάθεια να υπάρξουν διευκρινίσεις.

Ο αριθμός των περιστατικών στην Ευρώπη (πάνω από 350 περιστατικά) ανησυχεί τους πολίτες, κάποιοι από τους οποίους, έτσι κι αλλιώς, εξέφραζαν φόβους για την επίδραση της τεχνολογίας mRNA στον οργανισμό.

Ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο LSE Ηλίας Μόσιαλος, με ανάρτησή του στο Facebook, εμφανίζεται καθησυχαστικός, κάνοντας λόγο για εξαιρετικά μικρές πιθανότητες.

Τα δεδομένα σε ΗΠΑ και Βρετανία

Ειδικότερα αναφέρει ότι στην Αγγλία έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής 39 περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας και 27 περιπτώσεις περικαρδίτιδας μετά τη λήψη του εμβολίου των Pfizer/BionTech και ότι η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι ο αριθμός των περιστατικών δεν υπερβαίνει τον αναμενόμενο σε αντίστοιχο πληθυσμό μη εμβολιασμένων για το ίδιο χρονικό διάστημα.

Η ανάλυση των δεδομένων στις ΗΠΑ έδειξε ότι η πιθανότητα μυοκαρδίτιδας η περικαρδίτιδας μετά τον εμβολιασμό (αν, όντως, υπάρχει συσχέτιση) είναι μεγαλύτερη μετά τη δεύτερη δόση και λίγο μεγαλύτερη με το εμβόλιο της Moderna (24,7 περιπτώσεις ανά εκατομμύριο) στην ηλικιακή ομάδα 16-39 ετών, σε σύγκριση με το εμβόλιο των Pfizer/BionTech (10,4 ανά εκατομμύριο δόσεων).

Η συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι ήπιες και εύκολα αντιμετωπίσιμες, οι ασθενείς μένουν κατά μέσο όρο τέσσερις ημέρες στο νοσοκομείο και δεν έχουν καταγραφεί θάνατοι εξαιτίας των παρενεργειών.

Οι θρομβώσεις

Ο κ. Μόσιαλος επισημαίνει επίσης ότι η Βρετανική ρυθμιστική αρχή έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα τα στοιχεία των θρομβώσεων μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου της AstraZeneca. Η επίπτωση, μέχρι την περασμένη Πέμπτη, ήταν 1,5 ανά εκατομμύριο δόσεων και η θνητότητα μετά από ιδιάζουσα θρόμβωση ήταν 14.8%. Επομένως η θνητότητα ανά εκατομμύριο δόσεων είναι 0.22.

Περαιτέρω ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι η επίπτωση είναι μικρότερη στην ηλικιακή ομάδα 18-49 ετών (0,7 θρομβώσεις ανά εκατομμύριο δόσεων) και μεγαλύτερη στην ηλικιακή ομάδα των 50+ (1,5 ανά εκατομμύριο δόσεων). Αν κάνουμε αναγωγή της συνολικής θνητότητας, μετά από ιδιάζουσα θρόμβωση, στην ηλικιακή ομάδα 18-49 (δεν έχουμε ακόμη πιο αναλυτικά στοιχεία), τότε προκύπτει ότι, με τα δεδομένα μέχρι τώρα, η θνητότητα, για αυτή την ομάδα, είναι 0,1 ανά εκατομμύριο δόσεων.

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.