Φόβοι για εξάπλωση της ινδικής μετάλλαξης στην Ευρώπη

Ανησυχία και προβληματισμό προκαλεί στην επιστημονική κοινότητα, η μεταδοτικότητα του στελέχους Δέλτα (γνωστό και ως ινδικό) με αρκετούς να κάνουν λόγο για «απειλή» κατά της προόδου που έχει σημειώσει η Ευρώπη τους τελευταίους μήνες στην ανάσχεση της πανδημίας.

Δημοσίευμα των Financial Times, αναφέρει ότι παρότι η συγκεκριμένη μετάλλαξη, προς το παρόν αποτελεί απλά μέρος του συνολικό πανδημικού «κάδρου» στη Γηραιά Ήπειρο, κερδίζει συνεχώς έδαφος, καθώς συνιστά πλέον το 96% της νέας αλυσίδας κρουσμάτων, στην Πορτογαλία ξεπερνά το 20%, ενώ σε Γαλλία και Ιταλία εκτιμάται σε περίπου 16%.

Όπως τονίζεται, η μικρή, αλλά διαρκώς αυξανόμενη καμπύλη των κρουσμάτων, έχει σημάνει συναγερμό στη διεθνή επιστημονική κοινότητα, για ενδεχόμενο «φρένο» στην πρόοδο που έχει σημειώσει το τελευταίο δίμηνο η Ευρώπη, που έχει κατορθώσει να φέρει τους δείκτες νέων μολύνσεων και θανάτων στο χαμηλότερο επίπεδο από το περασμένο φθινόπωρο.

«Είμαστε καθ΄οδόν προς τη συντριβή του ιού και της πανδημίας και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιτρέψουμε στην «Δέλτα» να πάρει το πάνω χέρι», δήλωσε πρόσφατα, ο Γάλλος υπουργός Υγείας, Ολιβιέ Βεράν.

Η προσοχή των επιστημόνων είναι ωστόσο, στραμμένη κυρίως στη Βρετανία, όπου τα κρούσματα έχουν τριπλασιαστεί τον τελευταίο μήνα, με την «Δέλτα» να αφορά το 98% των νέων περιστατικών, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα.

Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, το αν οι εξάρσεις της «Δέλτα» θα οδηγήσουν σε ευρύτερη επιδείνωση στην Ευρώπη θα κριθεί από δύο παράγοντες:

  • από το πόσοι πολίτες θα φτάσουν στον πλήρη εμβολιασμό
  • και από τη συμπεριφορά τους κατά την περίοδο άρσης των μέτρων σε κοινωνική ζωή και εργασιακό περιβάλλον.

Η σημασία του εμβολιασμού 

Οι έρευνες της βρετανικής κυβέρνησης υπογραμμίζουν με έμφαση τη σημασία να ολοκληρωθεί η εμβολιαστική εκστρατεία το συντομότερο δυνατό. Σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας, η πρώτη δόση των εμβολίων είναι σε γενικές γραμμές λιγότερο αποτελεσματική απέναντι στη «Δέλτα», συγκριτικά με τις προηγούμενες παραλλαγές.

Οι δύο δόσεις αυξάνουν, μάλιστα, την προστασία από συμπτωματική νόσο από την εν λόγω μετάλλαξη, από το 33% στο 81%. Ωστόσο, ενώ στη Βρετανία περίπου 46% του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο, τα ποσοστά στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης κυμαίνονται σαφώς χαμηλότερα, μεταξύ 20% και 30%.

Φόβοι για επικράτηση 

Όπως αναφέρουν οι FT, κάποιοι επιστήμονες φοβούνται ότι η παραλλαγή «Δέλτα» έχει ήδη εξαπλωθεί περισσότερο απ΄ όσο φαίνεται, αλλά αυτό δεν έχει εντοπιστεί, καθώς τα δεδομένα για την γονιδιωματική αλληλουχία που απαιτείται για την ταυτοποίηση των παραλλαγών στην Ευρώπη, είναι λιγότερα από τα απαιτούμενα.

Σε κάθε περίπτωση, αποτελεί κοινή παραδοχή μεταξύ των επιστημόνων ότι «η παραλλαγή «Δέλτα», ανεξάρτητα από πού θα προέρχεται, στο τέλος θα επικρατήσει». Το κλειδί, λένε, είναι σαφώς η αύξηση των πλήρως εμβολιασμένων, παράλληλα, με τον όσο το δυνατόν ισχυρότερο περιορισμό της μετάδοσης του ιού.

«Πρέπει να διατηρήσουμε ξεκάθαρο το μήνυμα: Όλο αυτό δεν έχει τελειώσει», είναι η αποστροφή του Γάλλου ιολόγου, Μπρουνό Λινά, με την οποία καταλήγει το δημοσίευμα των Financial Times.

Πηγή: Financial Times

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.