Γιατί εμβολιαζόμαστε στο μπράτσο – το ταξίδι του εμβολίου στον οργανισμό

Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν σηκώσει τα μανίκια τους για να εμβολιαστούν με το εμβόλιο έναντι της COVID-19. Γιατί εμβολιαζόμαστε στο μπράτσο; Γιατί πρέπει να ξεκινάει από εκεί το ταξίδι του εμβολίου στον οργανισμό.

Τα περισσότερα εμβόλια, αλλά όχι όλα, χορηγούνται στον μυ με ενδομυϊκή ένεση . Ορισμένα εμβόλια, όπως το εμβόλιο ροταϊού, χορηγούνται από το στόμα. Άλλα χορηγούνται ακριβώς κάτω από το δέρμα ή υποδόρια – π.χ. το εμβόλιο κατά της ιλαράς, της παρωτίτιδας και της ερυθράς.

Στην περίπτωση του εμβολίου έναντι της COVID-19 η ένεση γίνεται στο μπράτσο στον δελτοειδή μυ του βραχίονα στην κορυφή του ώμου.

Οι μύες έχουν ανοσοκύτταρα

Οπως εξηγεί η Libby Richards , Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νοσηλευτικής στο Πανεπιστήμιο Purdue του Ηνωμένου Βασιλείου, οι μύες αποτελούν μια εξαιρετική τοποθεσία χορήγησης εμβολίων επειδή ο μυϊκός ιστός περιέχει σημαντικά ανοσοκύτταρα. Αυτά τα ανοσοκύτταρα αναγνωρίζουν το αντιγόνο, ένα μικροσκοπικό κομμάτι ενός ιού ή βακτηρίων που εισάγεται με το εμβόλιο για να προκληθεί η ανοσοαπόκριση.

Στην περίπτωση του εμβολίου COVID-19, δεν εισάγει αντιγόνο αλλά χορηγεί το «σχεδιάγραμμα» για την παραγωγή αντιγόνων. Τα ανοσοκύτταρα στον μυϊκό ιστό παίρνουν αυτά τα αντιγόνα και τα στέλνουν στους λεμφαδένες .

Η ένεση του εμβολίου σε μυϊκό ιστό διατηρεί την ουσία του εμβολίου εντοπισμένη, επιτρέποντας στα ανοσοκύτταρα να ηχήσουν τον συναγερμό σε άλλα ανοσοκύτταρα για να αρχίσουν να εργάζονται.

Ο ρόλος των λεμφαδένων

Μόλις ένα εμβόλιο αναγνωριστεί από τα ανοσοκύτταρα στον μυ, αυτά τα κύτταρα μεταφέρουν το αντιγόνο στα λεμφικά αγγεία, τα οποία με τη σειρά τους μεταφέρουν τα ανοσοκύτταρα με το αντιγόνο στους λεμφαδένες.

Οι λεμφαδένες, βασικά συστατικά του ανοσοποιητικού μας συστήματος, αναγνωρίζουν τα αντιγόνα στα εμβόλια και ξεκινούν την ανοσολογική διαδικασία δημιουργίας αντισωμάτων.

Οι συστάδες λεμφαδένων βρίσκονται σε περιοχές κοντά σε περιοχές χορήγησης εμβολίων. Για παράδειγμα, πολλά εμβόλια εγχύονται στο δελτοειδή μυ επειδή είναι κοντά στους λεμφαδένες που βρίσκονται ακριβώς κάτω από τη μασχάλη. Όταν τα εμβόλια χορηγούνται στο μηρό, τα λεμφικά αγγεία φτάνουν στο σύμπλεγμα των λεμφαδένων στη βουβωνική χώρα.

Ερεθισμός στο σημείο της ένεσης

Η ένεση ενός εμβολίου στον δελτοειδή μυ μπορεί να οδηγήσει σε τοπική φλεγμονή ή πόνο στο σημείο της ένεσης. Εάν ορισμένα εμβόλια εγχέονται σε λιπώδη ιστό, η πιθανότητα ερεθισμού και αντίδρασης φλεγμονής να ήταν μεγαλύτερη επειδή ο λιπώδης ιστός έχει ανεπαρκή παροχή αίματος, οδηγώντας σε κακή απορρόφηση ορισμένων συστατικών του εμβολίου.

Τα εμβόλια που περιλαμβάνουν τη χρήση ανοσοενισχυτικών – ή συστατικών που ενισχύουν την ανοσολογική απόκριση στο αντιγόνο – πρέπει να χορηγούνται σε έναν μυ για να αποφευχθεί εκτεταμένος ερεθισμός και φλεγμονή.

Ένας ακόμη αποφασιστικός παράγοντας στη θέση χορήγησης εμβολίου είναι το μέγεθος του μυός. Ενήλικες και παιδιά ηλικίας τριών και άνω τείνουν να συνήθως εμβολιάζονται στο μπράτσο, στον δελτοειδή μυ . Τα μικρότερα παιδιά λαμβάνουν τα εμβόλια τους στο μέσο του μηρού επειδή οι μύες των βραχιόνων τους είναι μικρότεροι και λιγότερο αναπτυγμένοι.

Πηγή: medicaldaily.com

Διαβάστε επίσης

Τι είναι το «COVID arm» και ποιο από τα 4 εμβόλια προκαλεί αυτή την παρενέργεια

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.