COVID-19: Δεν θα πιστεύετε τι μας προστατεύει

Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι μπορεί να μας προστατεύσει έναντι της COVID-19 λοίμωξης. Ερευνητές του κορυφαίου Πανεπιστημίου Yale ανακάλυψαν ότι το κοινό κρυολόγημα είναι αυτό, που μας προφυλάσσει.

Ειδικότερα φαίνεται ότι η έκθεση στον ρινοϊό, που είναι η πιο συχνή αιτία του κοινού κρυολογήματος, μπορεί να γίνει “ασπίδα” προστασίας έναντι της μόλυνσης από τον κορονοϊό SARS-CoV-2.

Ένας κοινός αναπνευστικός ιός προστατεύει

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο κοινός αναπνευστικός ιός ξεκινά τη δράση του στον οργανισμό, ενεργοποιώντας τη διέγερση των γονιδίων, τα οποία επηρεάζονται από την ιντερφερόνη.

Επιτυγχάνεται, έτσι, μια πρώιμη απόκριση μορίων εντός του ανοσοποιητικού συστήματος, τα οποία μπορούν να “φρενάρουν” την αναπαραγωγή του ιού SARS-CoV-2 σε ιστούς αεραγωγών, που έχουν “αρπάξει” το κρυολόγημα.

Η ενεργοποίηση αυτής της άμυνας στα πρώτα στάδια της λοίμωξης COVID-19 υπόσχεται να αποτρέψει ή να θεραπεύσει τη μόλυνση, δήλωσε η Ellen Foxman, επίκουρη καθηγήτρια εργαστηριακής ιατρικής και ανοσοβιολογίας στη Σχολή Ιατρικής του Yale και ανώτερη συγγραφέας της μελέτης.

Ένας τρόπος, για να γίνει αυτό, είναι η θεραπεία ασθενών με ιντερφερόνες, μια πρωτεΐνη του ανοσοποιητικού συστήματος, που διατίθεται, επίσης, ως φάρμακο.

“Αλλά όλα εξαρτώνται από το χρονοδιάγραμμα”, όπως είπε η Foxman.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο Journal of Experimental Medicine

Ειδικότερα, οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Yale, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια Έλεν Φόξμαν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό πειραματικής ιατρικής “Journal of Experimental Medicine”, βρήκαν ότι ο ιός του κρυολογήματος πυροδοτεί την ενεργοποίηση γονιδίων, τα οποία με τη σειρά τους κινητοποιούν άμεσα τη δράση των ιντερφερονών, μορίων του ανοσοποιητικού συστήματος, που μπορούν να «φρενάρουν» την αναπαραγωγή του κορονοϊού SARS-CoV-2 μέσα στους ιστούς των αεραγωγών, που έχουν μολυνθεί από τον ρινοϊό.

Η πυροδότηση αυτής της άμυνας στο αρχικό στάδιο της λοίμωξης COVID-19 δημιουργεί υποσχέσεις για την πρόληψη ή και για τη θεραπεία της λοίμωξης, σύμφωνα με τη δρα Φόξμαν. Ένας τρόπος γι’ αυτό, όπως είπε, είναι η χορήγηση ιντερφερονών, που βρίσκονται ήδη σε μορφή φαρμάκου.

Όπως έδειξε η νέα έρευνα, τις πρώτες τρεις μέρες μετά την έναρξη της λοίμωξης, το ιικό φορτίο στους ιστούς των ανθρωπίνων αεραγωγών, που έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό, διπλασιάζεται περίπου κάθε έξι ώρες. Όμως η αναπαραγωγή του κορονοϊού επιβραδύνεται δραστικά ή και σταματά τελείως στους ιστούς που έχουν επίσης εκτεθεί στο ρινοϊό.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι στα κατοπινά στάδια της COVID-19, τα υψηλά επίπεδα ιντερφερονών μπορεί να πυροδοτούν την υπεραντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος και σχετίζονται με χειρότερη εξέλιξη της νόσου. Όμως στο αρχικό στάδιο της λοίμωξης, οι ιντερφερόνες μπορούν πιθανώς να παρέχουν σημαντικό όφελος.

Η θεραπεία με ιντερφερόνη

Πάντως η θεραπεία με ιντερφερόνη δεν είναι εύκολη, επειδή, για να είναι πραγματικά αποτελεσματική, σύμφωνα με τη Φόξμαν, πρέπει να χορηγείται τις πρώτες μέρες μετά τη μόλυνση από τον κορονοϊό, όταν πολλοί άνθρωποι δεν έχουν καθόλου συμπτώματα.

Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη σχετικές μελέτες, που μέχρι στιγμής δείχνουν ότι, πράγματι, οι ιντερφερόνες έχουν δυνητικό όφελος, αλλά μόνο όταν δεν καθυστερήσει η χορήγησή τους. Θεωρητικά, από την άλλη, η θεραπεία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί προληπτικά σε ανθρώπους υψηλού κινδύνου, που έχουν έλθει σε στενή επαφή με διαγνωσμένα κρούσματα COVID-19.

Τα νέα ευρήματα βοηθούν να εξηγηθεί γιατί τις εποχές του χρόνου, που τα κρυολογήματα είναι συχνά, οι λοιμώξεις από άλλους ιούς, όπως τη γρίπης, τείνουν να είναι λιγότερες. Είναι πιθανό ότι, μετά από μια μακρά περίοδο σχεδόν εξαφάνισης της γρίπης και των κρυολογημάτων, λόγω των μέτρων προστασίας κατά του κορονοϊού (αποστάσεις, μάσκες κ.ά.), οι «παραδοσιακοί» ιοί θα επανακάμψουν δριμύτεροι, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.