Νέα έρευνα για την προέλευση του κορονοϊού, θα ζητήσουν οι ηγέτες της G7

Μία νέα, διάφανη έρευνα αναφορικά με την προέλευση του κορονοϊού, αναμένεται να ζητήσουν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), οι ηγέτες της G7, ακολουθώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία προχώρησε νωρίτερα σήμερα στη διατύπωση επίσημης έκκλησης.

Σύμφωνα με προσχέδιο που «διέρρευσε» και δημοσιεύει η εφημερίδα «Guardian», οι ηγέτες της G7 αναμένεται να καλέσουν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) σε μια νέα, διάφανη έρευνα αναφορικά με την προέλευση του κορονοϊού.

Η πρωτοβουλία αποδίδεται στον αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, που εδώ και δύο εβδομάδες έχει ανακοινώσει πως εξετάζει μέσω των μυστικών υπηρεσιών τη θεωρία που θέλει τον κορονοϊό να βγαίνει από εργαστήριο στην Ουχάν της Κίνας.

Οι δύο επικρατούσες θεωρίες είναι ότι ο ιός πέρασε από τα ζώα, πιθανόν τις νυχτερίδες, στους ανθρώπους, ή ό,τι διέρρευσε από εργαστήριο ιολογίας στην Ουχάν. Μέλη της ομάδας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που επισκέφθηκαν την Κίνα φέτος για να ερευνήσουν την προέλευση της COVID-19 είπαν ότι δεν είχαν πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία.

Η έρευνα του ΠΟΥ ήταν «ανεπαρκής και δεν οδήγησε σε σαφή συµπεράσµατα», ανέφερε η αποστολή των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη τον προηγούμενο μήνα, ενώ ζήτησε τη διεξαγωγή μιας δεύτερης έρευνας  η οποία θα στηρίζεται σε στοιχεία.

Νωρίτερα σήμερα, οι ηγέτες της Ε.Ε. ζήτησαν τη διεξαγωγή μιας ανεξάρτητης έρευνας για την προέλευση της πανδημίας.

«Οι ερευνητές χρειάζονται πλήρη πρόσβαση σε ότι είναι αναγκαίο για να βρουν πραγματικά την πηγή της πανδημίας» δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ σημείωσε ότι «ο κόσμος έχει το δικαίωμα να μάθει ακριβώς τι συνέβη για να μπορεί να διδαχθεί τα αναγκαία μαθήματα».

Σε ανάλογους τόνους κινείται και το προσχέδιο της συνόδου Ε.Ε. – ΗΠΑ που θα διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα το οποίο αναφέρει ότι οι ηγέτες θα ζητήσουν «να σημειωθεί πρόοδος για μια διάφανη έρευνα που θα βασίζεται σε στοιχεία και θα διεξαχθεί από εμπειρογνώμονες για την προέλευση της COVID-19, η οποία θα είναι ελεύθερη από παρεμβάσεις».

Πηγή: Guardian, Reuters

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.