Κορονοϊός: Τα συμπτώματα της «μακράς» COVID, ποιους επηρεάζουν

Βίκυ Καρατζαφέρη

Επτά στους δέκα ασθενείς με COVID-19 έχουν συμπτώματα αρκετές εβδομάδες μετά την αρχική λοίμωξη, σύμφωνα με τα νεότερα ερευνητικά δεδομένα. Οι μισοί από αυτούς ταλαιπωρούνται έως και τρεις μήνες μετά τη μόλυνση με τον κορονοϊό SARS-CoV-2.

Η λεγόμενη «μακρά» COVID-19 είναι εδώ και οι επιστήμονες εκφράζουν ανησυχίες για την έκτασή της, αλλά και για το γεγονός ότι δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο θεραπευτικό σχέδιο για την αντιμετώπισή της.

Έχουν, ήδη, υπάρξει πρώιμες αναφορές για τις μετα-οξείες μολυσματικές συνέπειες της COVID-19, με πρόσφατες επιστημονικές μελέτες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη και την Κίνα να αναφέρουν συμπτώματα επί μακρόν, για όσους επέζησαν από το νοσοκομείο, όπου νοσηλεύθηκαν με οξεία COVID-19.

Είναι ενδεικτικό ότι το 18,9% των ασθενών, οι οποίοι βγήκαν από το νοσοκομείο, εμφάνισε στη συνέχεια χειρότερα συμπτώματα και το 32,6% είχε συμπτώματα, που επέμειναν. Αυτά από στοιχεία, που προέρχονται από 38 νοσοκομεία του Μίσιγκαν των ΗΠΑ, όπως τα δημοσίευσε το έγκριτο περιοδικό Nature.

Παρόμοια είναι τα ευρήματα και από ευρωπαϊκές μελέτες, που συμπεριλαμβάνονται στην ίδια δημοσίευση. Για παράδειγμα στην Ιταλία φάνηκε ότι το 87,4% των ασθενών, οι οποίοι ξεπέρασαν την οξεία φάση της COVID-19 λοίμωξης, είχε επίμονα συμπτώματα 60 μέρες μετά το πρώτο «σημάδι» της νόσου.

Κόπωση (53,1%), δύσπνοια (43,4%), πόνος στις αρθρώσεις (27,3%) και πόνος στο στήθος (21,7%) ήταν οι τρεις πιο συχνά αναφερόμενες ενοχλήσεις, με το 55% των ασθενών να συνεχίζει να εμφανίζει τρία ή περισσότερα συμπτώματα και το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Εξάλλου μελέτη σε 1.733 ασθενείς στην Κίνα έδειξε ότι το λεγόμενο σύνδρομο μετά την COVID-19 (post covid syndrome) παρατηρήθηκε μέχρι και έξι μήνες μετά την ανάρρωση από τον κορωνοϊό.

Σε ανάρτησή του στα social media ο Προϊστάμενος Διεύθυνσης Ετοιμότητας και Απόκρισης του ΕΟΔΥ Σπύρος Σαπουνάς, αναφέρει:

«Ίσως στα ελληνικά να μπορούμε να μιλάμε για εμμένουσα COVID-19.
Είναι σχετικά συχνό φαινόμενο και δεν πρέπει να σας ανησυχεί, ωστόσο πρέπει με ψυχραιμία να περιγράψετε στον ιατρό σας τα συμπτώματα και τη χρονική τους διάρκεια.

Συμπτώματα τέτοια μπορεί να είναι:

  • αδικαιολόγητη εξάντληση
  • δυσκολία στην αναπνοή
  • πόνος στο στήθος
  • δυσκολία συγκέντρωσης και απομνημόνευσης
  • αϋπνία
  • ζαλάδα
  • πόνος στις αρθρώσεις
  • αίσθημα παλμών
  • μουδιάσματα
  • κατάθλιψη

Και πολλά άλλα, σε μια λίστα 84 συμπτωμάτων, που έχουν αναφερθεί διεθνώς.
Οπότε, όπως καταλαβαίνετε, υπάρχουν πολλοί λόγοι που πρέπει να εμβολιαστούμε και το long covid είναι ένας ακόμη», επισημαίνει ο κ. Σαπουνάς.

Να σημειωθεί ότι ένα σύμπτωμα θεωρείται επίμονο, εάν συνεχίζεται δύο μήνες μετά την αρχική διάγνωση ή έναν μήνα μετά την ανάρρωση από την οξεία φάση ή από το εξιτήριο από το νοσοκομείο, σύμφωνα με Αμερικανούς ερευνητές.

Η «μακρά» COVID-19 είναι πιθανό να προκαλέσει προβλήματα ακόμη και σε άτομα, τα οποία δεν είχαν συμπτώματα, όταν μολύνθηκαν. Σύμφωνα με τα Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), αυτές οι καταστάσεις μπορεί να έχουν διαφορετικούς τύπους και συνδυασμούς προβλημάτων υγείας για διαφορετικά χρονικά διαστήματα.

Στην παρούσα φάση ειδικοί επιστήμονες σε όλο τον κόσμο επιδιώκουν να μάθουν περισσότερα, τόσο για τις βραχυπρόθεσμες, όσο και για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της COVID-19, ποιοι είναι πιο επιρρεπείς και γιατί.

Διαβάστε επίσης

Οι τρεις κατηγορίες ασθενών με Covid-19

Οι σοβαρές ασθένειες που μπορεί να εμφανιστούν μήνες μετά την Covid-19

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.