Εμβόλιο AstraZeneca: Δεν αλλάζουν τα ηλικιακά όρια στην Ελλάδα

Στην απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών σχετικά με τους εμβολιασμούς με το σκεύασμα της AstraZeneca, αναφέρθηκε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, η πρόεδρος της επιτροπής, καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου.

Όπως είπε, οι εμβολιασμοί θα συνεχιστούν κανονικά με το υπάρχουν σχεδιασμό, καθώς το όφελος του εμβολιασμού υπερτερεί από τα περιστατικά των θρομβώσεων.

«Μέχρι σήμερα, έχουν καταγραφεί 5 περιπτώσεις θρόμβωσης μετά το εμβόλιο της Astrazeneca. Από αυτές, οι 4 εκδηλώθηκαν σε γυναίκες και μία σε άνδρα 35 ετών. Ένας ασθενής ανάρρωσε, τρεις νοσηλεύονται και μία γυναίκα δυστυχώς κατέληξε. Συγκριτικά, 62 γυναίκες 30-49 ετών νοσηλεύθηκαν το τελευταίο δίμηνο και 28 κατέληξαν.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, η Επιτροπή κρίνει ότι το όφελος του εμβολιασμού υπερτερεί του κινδύνου για θρομβώσεις. Λαμβάνοντας υπόψιν τα επιδημιολογικά δεδομένα και την τρέχουσα διασπορά, συστήνεται η συνέχιση του εμβολιασμού με το ισχύον πρόγραμμα», είπε χαρακτηριστικά η κ. Θεοδωρίδου.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις γυναίκες κάτω των 50 ετών,σημειώνοντας: «Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος σε γυναίκες κάτω των 50 και τα εμβόλια MRNA είναι διαθέσιμα σε άτομα όλων των ηλικιών. Σε ό, τι αφορά τη δεύτερη δόση, συστήνεται η συνέχιση του εμβολιασμού με το ίδιο εμβόλιο, καθώς η πιθανότητα εμφάνισης θρόμβωσης μετά τη δεύτερη δόση είναι εξαιρετικά μικρή».

Αναφορικά με τις «κίτρινες κάρτες» στον ΕΟΦ, έχουν αναλυθεί περισσότερες από 1.500.

«Χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια στον τομέα της φαρμακοεπαγρύπνησης ώστε να καταγράφονται άμεσα τα όποια ύποπτα περιστατικά και να ερευνώνται» είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως «ο ΕΟΦ παρακολουθεί και διερευνά κάθε πιθανή περίπτωση παρενεργειών».

Διαβάστε επίσης

Ανακοίνωση του ΕΟΦ για τα περιστατικά θρόμβωσης

Συνεδριάζει η Επιτροπή Εμβολιασμών για αλλαγές στα όρια ηλικίας χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.