Θεοδωρίδου : Μία δόση εμβολίου για όσους έχουν νοσήσει

Στην πορεία της εθνικής εκστρατείας εμβολιασμού, αναφέρθηκε κατά την τακτική του υπουργέιου Υγείας, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου.

Ανέφερε για τους ανθρώπους που έχουν νοσήσει πως «η διάρκεια των εξουδετερωτικών αντισωμάτων έναντι του ιού ήταν μεγάλης διάρκειας, μεγαλύτερης διάρκειας από αυτή που πιστεύαμε αρχικά. Δίνει διάρκεια μεγαλύτερη από τους 12 μήνες. Έτσι αποφασίστηκε η τροποποίηση του εμβολιαστικού σχήματος με μία δόση εμβολίου. Ο χρόνος που αποφασίστηκε για να δοθεί η δόση είναι 6 έως 12 μήνες».

Στη συνέχεια τόνισε πως οι δύο δόσεις εμβολίων παρέχουν υψηλό ποσοστό προστασίας από τη βρετανική μετάλλαξη.

Επικαλέστηκε μελέτη στη Βρετανία, η οποία σημειώνει ότι είναι υψηλή η προστασία έναντι των μεταλλάξεων που κυκλοφορούν στην χώρα (Ινδικής και Βρετανικής) με τις δύο δόσεις των εμβολίων. Ειδικότερα: 86% προστασία με το εμβόλιο της Pfizer και 60-66% με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Τόνισε δε ότι «ο κανόνας ισχύει, με όποιο εμβόλιο αρχίζεις, με αυτό συνεχίζεις». Μελέτες, ωστόσο, ανέλυσαν το μείγμα εμβολίων -mix & match- και αναμένουμε περισσότερα αποτελέσματα, άρα «παραμένουμε στις δύο δόσεις από το ίδιο εμβόλιο ως το σωστό σχήμα που ακολουθούμε».

Για τις έγκυες γυναίκες

«Ο εμβολιασμός κατά την κύηση προφυλάσσει την ίδια την έγκυο, αλλά και το νεογνό», είπε, σημειώνοντας ότι ο εμβολιασμός της εγκύου γίνεται κατόπιν της συμβουλής του γυναικολόγου της.

Πρόσθεσε δε ότι «πρόσφατη μελέτη από το Ισραήλ δείχνει ότι η αντισωματική και κυτταρική ανταπόκριση δεν διαφέρει από την ανοσιακή αντίδραση των μη εγκύων». Η απάντηση του εμβολίου ήταν εξαιρετικά ικανοποιητική και απέναντι στις μεταλλάξεις.

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.