Παπαευαγγέλου: Η χαλάρωση των μέτρων δεν σημαίνει χαλάρωση των ατομικών μέτρων

Σταθερή πτωτική πορεία καταγράφει το ιικό φορτίου του κορονοϊού στη χώρα μας, σύμφωνα με την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου. Όπως ανέφερε κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, αποκλιμάκωση βλέπουμε στα κρούσματα, στις εισαγωγές ασθενών καθώς και στο σκληρό δείκτη των θανάτων.

Αισιοδοξία δημιουργεί το γεγονός ότι, ο δείκτης ο Rt βρίσκεται στο 0,83.

«Σήμερα βλέπουμε το αποτύπωμα του Πάσχα και το μήνυμα είναι σαφές. Άλλο η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και άλλο η χαλάρωση των μέτρων προστασίας», υπογράμμισε η καθηγήτρια παιδιατρικής.

Βλέπουμε εξάρσεις κυρίως σε νησιά, όπως η Ικαρία, η Κάρπαθος, η Κέρκυρα, η Σκιάθος με κοινό χαρακτηριστικό την νόσηση νέων ανθρώπων. Οι νέοι μας πήγαν να δουν τους δικούς τους και κάποιοι μετέφεραν τον ιό στους τόπους τους», είπε χαρακτηριστικά.

Τα νέα κρούσματα είναι ηλικίας 20-36 ετών με κύριες πηγές μετάδοσης τις συναθροίσεις και την οικογένεια.

Ωστόσο το θετικό μέσα στις αρνητικές καταγραφές είναι το γεγονός ότι τα νέα κρούσματα αφορούν σε νέους ανθρώπους και συνεπώς δεν νοσούν βαριά και δεν επιβαρύνεται το ΕΣΥ με νοσηλείες.

Μίλησε επίσης  για την σημασία της χρήσης των self tests, λέγοντας πως 1/4 κρούσματα το τελευταίο διάστημα προήλθαν από το νέο αυτό εργαλείο, κάτι που δείχνει και πόσο σημαντικό είναι στην μάχη κατά της πανδημίας, καθώς αν δεν υπήρχαν τα self tests, τότε οι συμπολίτες μας αυτοί -στην πλειοψηφία τους ασυμπτωματικοί- θα μετέδιδαν τον ιό στην κοινότητα -και κυρίως στο ενδοοικογενειακό τους περιβάλλον- χωρίς να το γνωρίζουν.

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.