The Lancet: Ένας στους 4 που εμβολιάστηκαν έναντι της Covid-19 είχαν πονοκέφαλο και κόπωση

Ένα στα 4 άτομα που εμβολιάστηκαν με εμβόλιο COVID-19 είχαν ήπιες παρενέργειες όπως πονοκέφαλο ή κόπωση, με πιο συχνές την τοπική αντίδραση στο σημείο της ένεσης, όπως προκύπτει από μία νέα μελέτη που έγινε στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο The Lancet στις 27 Απριλίου και οι συγγραφείς της καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι συστηματικές και τοπικές παρενέργειες μετά τον εμβολιασμό εμφανίζονται σε μικρότερη συχνότητα από αυτές που αναφέρθηκαν στις κλινικές δοκιμές φάσης 3.

Συγκεκριμένα, ερευνητές από το Ηνωμένο Βασίλειο χρησιμοποίησαν τα δεδομένα μιας εφαρμογής για να εξετάσουν τις παρενέργειες του εμβολιασμού που βίωσαν πάνω από 627.000 άτομα, τα οποία εμβολιάστηκαν είτε με το εμβόλιο της AstraZeneca, είτε με το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech.

Πονοκέφαλος και κόπωση

Μεταξύ των ατόμων που εμβολιάστηκαν, το 25,4% ανέφερε ότι εμφάνισε μία ανεπιθύμητη ενέργεια εκτός από το σημείο όπου εγχέεται το εμβόλιο και οι πιο συχνές ήταν η κόπωση και ο πονοκέφαλος.

Αντίδραση στο σημείο της ένεσης

Πολύ πιο συχνές και βραχύβιες ήταν οι τοπικές αντιδράσεις, δηλαδή ο πόνος ή η ερυθρότητα στο σημείο της ένεσης.

Στη μελέτη, ερευνητές από το Ηνωμένο Βασίλειο χρησιμοποίησαν δεδομένα από μια εφαρμογή συμπτωμάτων COVID-19 για να εξετάσουν τις ανεπιθύμητες ενέργειες που παρουσίασαν περισσότερα από 627.000 άτομα που έλαβαν είτε τα εμβόλια Pfizer-BioNTech ή AstraZeneca-Oxford.

H κόπωση και η κεφαλαλγία εμφανίστηκαν γενικά μέσα στις πρώτες 24 ώρες μετά τον εμβολιασμό και διήρκησαν κατά μέσο όρο περίπου 1 ημέρα.

Οι τοπικές ανεπιθύμητες ενέργειες, δηλαδή η ευαισθησία και ο πόνος κοντά στο σημείο της ένεσης ήταν πολύ πιο συχνές – εμφανίστηκαν στο 66,2% των ατόμων και διήρκησαν περίπου 1 ημέρα.

Άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες όπως εξανθήματα, αίσθημα καψίματος στο δέρμα ή κοκκίνισμα, αναφέρθηκαν από μικρό αριθμό ατόμων – λιγότερο από 2%.

Πηγή: healthline.com

Διαβάστε επίσης

Πιο ευάλωτες οι γυναίκες στις ανεπιθύμητες ενέργειες των εμβολίων κατά Covid-19

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.