Οι περιορισμοί των εμβολιασμένων – πότε μπορούν να βγάλουν τη μάσκα

Οδηγίες προς τους εμβολιασμένους επεξεργάζονται οι δύο Επιτροπές του Υπουργείου Υγείας, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για την Covid-19.

Οι οδηγίες αναμένεται να εκδοθούν μετά το Πάσχα, όπως ανακοίνωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου.

Η καθηγήτρια και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων αναφερόμενη στις οδηγίες διεθνών οργανισμών είπε ότι ακόμα είναι νωρίς και «στη χώρα μας έχουμε ακόμα υψηλή ενδημικότητα και χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού του πληθυσμού σε σύγκριση με το Ισραήλ ή το Ηνωμένο Βασίλειο.

Όποιος διαβάσει με προσοχή τις οδηγίες που έχουν εκδοθεί, καταλαβαίνει ότι υπάρχουν πολλές προϋποθέσεις στο πού και πότε οι πλήρως εμβολιασμένοι μπορούν να χαλαρώσουν τη χρήση των μέτρων ατομικής προστασίας».

Οι νέες αυτές οδηγίες, συνέχισε, είναι εξαιρετικά αισιόδοξες για το μέλλον των εμβολιασθέντων. Όμως, σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουμε σήμερα, γνωρίζουμε ότι εάν κάποιος πλήρως εμβολιασμένος μολυνθεί με τον κορονοϊό, υπάρχει σαφώς μικρότερη πιθανότητα να μεταδώσει τον ιό σε ανεμβολίαστο άτομο του περιβάλλοντος, αλλά η πιθανότητα αυτή δεν είναι μηδενική.

Η καθηγήτρια έδωσε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: Αν βρεθούν δύο ζευγάρια πλήρως εμβολιασμένων ηλικιωμένων, ακόμα και σε κλειστό χώρο, μπορούν να είναι χωρίς μάσκες, με την προϋπόθεση, βέβαια, ότι δεν είχαν υψηλού κινδύνου επαφές τις αμέσως προηγούμενες μέρες.

Συστάσεις

Η κα. Παπαευαγγέλου έδωσε τις εξής συστάσεις:

  • Στον εκκλησιασμό κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, είναι σημαντικό να τηρήσουμε τις αποστάσεις, τόσο μέσα στους ναούς, όσο και στον εξωτερικό χώρο, κάνοντας χρήση διπλής μάσκας. Σε κάθε περίπτωση και με σύμμαχο τον καλό καιρό, θα πρέπει να προτιμάμε να μείνουμε στο προαύλιο της εκκλησίας και στις οικογενειακές μας συνευρέσεις την ημέρα του Πάσχα, προτείνουμε και πάλι την παραμονή σε υπαίθριο χώρο, ενώ παροτρύνουμε όσους θέλουν και μπορούν να διενεργήσουν ένα αυτοδιαγνωστικό τεστ πριν τις συγκεντρώσεις αυτές. Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι η ενδοοικογενειακή διασπορά αποτελεί τον πιο μεγάλο παράγοντα κινδύνου μετάδοσης.
  • Μετά το Πάσχα ανοίγει η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους και σαφείς οδηγίες έχουν δοθεί από την Επιτροπή για την αποφυγή συγχρωτισμού και φαινόμενων υπερμετάδοσης. Οι αποστάσεις μεταξύ τραπεζιών, η αποκλειστική χρήση της εστίασης από καθήμενους επισκέπτες, η χρήση των αυτοδιαγνωστικών τεστ και η ορθή και συνεχής χρήση μάσκας από τους εργαζόμενους στην εστίαση, είναι κάποια από τα σημαντικά μέτρα που πρέπει να ακολουθήσουμε.
  • Επιθυμητή είναι και η χρήση της μάσκας από τους επισκέπτες, εφόσον δεν τρώνε, μετά το γεύμα.
  • Καθώς η εστίαση συνεπάγεται τη συνάθροιση ατόμων από διαφορετικά νοικοκυριά χωρίς τη χρήση μάσκας, καλό είναι αν επιλέξουμε να βγούμε από τη «φούσκα» των στενών κοινωνικών μας επαφών, να το κάνουμε με κάποιο μέτρο. Επιλέγοντας να μεγαλώσουμε τη «φούσκα» μας, χωρίς όμως να την καταργήσουμε εντελώς.

Διαβάστε επίσης

Τι μπορείς και τι δεν μπορείς να κάνεις αν είσαι πλήρως εμβολιασμένος στην Αμερική

Ευρωπαϊκές οδηγίες για τους πλήρως εμβολιασμένους

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.