Έφτασε και στην Ελλάδα η ινδική μετάλλαξη του κορονοϊού

Το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ταυτοποίησε θετικό δείγμα για τον ιό SARS-CoV-2 με το στέλεχος Β.1.617 το οποίο αποτελεί το κυρίαρχο στέλεχος στην Ινδία.

Ανήκει σε άνδρα που ζει στην πόλη της Πάτρας, ο οποίος βρέθηκε θετικός σε έλεγχο PCR στις 22 Μαρτίου. Τα συμπτώματα εμφανίστηκαν από τις 16 Μαρτίου, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.

Η επιδημιολογική διερεύνηση δεν έδειξε ιστορικό ταξιδιού, ούτε επαφή με κάποιο γνωστό επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Σήμερα, τα κλινικά συμπτώματα έχουν αποδράμει πλήρως, έχει ολοκληρωθεί η απομόνωση του ασθενούς και ο ΕΟΔΥ έχει ξεκινήσει την ιχνηλάτηση και βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία μαζί του, τονίζεται σε ανακοίνωση του Οργανισμού.

Το στέλεχος Β.1.617 χαρακτηρίζεται από μια σειρά μεταλλάξεων στο γονίδιο της ακίδας (Spike) του ιού, μεταξύ των οποίων το συνδυασμό E484Q και L452R. Ωστόσο το στέλεχος που ανιχνεύθηκε στη χώρα μας δεν φέρει τη μετάλλαξη Ε484Q, η οποία χαρακτηρίζεται ως μετάλλαξη διαφυγής του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τα μέχρι στιγμής δεδομένα από τη φυλογενετική ανάλυση, υποδηλώνουν ότι το στέλεχος Β.1.617 που ανιχνεύθηκε χωρίς τη μετάλλαξη Ε484Q έχει προέλευση από τις Η.Π.Α. και συγκεκριμένα την πολιτεία της Καλιφόρνια.

Σύμφωνα με τους καθηγητές της Ιατρικής του ΕΚΠΑ Θάνο Δημόπουλο και Γκίκα Μαγιορκίνη, το στέλεχος Β.1.617 αναφέρεται ως «διπλά-μεταλλαγμένο» στέλεχος διότι φέρει 2 μεταλλάξεις στην περιοχή της ακίδας, την E484Q και την L254R που θεωρούνται πιθανώς σημαντικές καθότι σε πειράματα φαίνεται ότι έχουν ως αποτέλεσμα την μειωμένη δράση κάποιων εξουδετερωτικών αντισωμάτων.

Λόγω του μεγάλου ποσοστού λοιμώξεων με το συγκεκριμένο στέλεχος στην Ινδία, αρκετοί αναφέρονται σε αυτό ως το ινδικό στέλεχος, αλλά δεν γνωρίζουμε αν όντως η χώρα προέλευσής του ήταν η Ινδία.

Ο ρόλος του συγκεκριμένου στελέχους στην έλευση του δεύτερου κύματος στην Ινδία είναι ακόμα υπό διερεύνηση.

Στην περιοχή Maharashtra η συχνότητα του συγκεκριμένου στελέχους έχει ξεπεράσει το 60% των νέων διαγνώσεων, αλλά αυτό δεν έχει ακόμα καταγραφεί σε άλλες περιοχές της Ινδίας που επίσης έχουν μεγάλη αύξηση στις νέες διαγνώσεις, συνεπώς είναι εξαιρετικά πρώιμο να συμπεράνουμε αν το στέλεχος αυτό έχει παρόμοια δυναμική με το βρετανικό στέλεχος.

ΑΠΕ

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.