Τι είναι το εμβόλιο Novavax που περιμένει η Ευρώπη

Το νεότερο εμβόλιο της αμερικάνικης εταιρείας Novavax αποτελεί προς το παρόν αντικείμενο κυλιόμενης αξιολόγησης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και μόλις δοθεί το πράσινο φως θα ενταχθεί και αυτό στα ευρωπαϊκά προγράμματα εμβολιασμού.

Όπως είπε την Δευτέρα στην ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμού της χώρας μας Μαρία Θεοδωρίδου «το Novavax είναι το νεότερο εμβόλιο. Θα λέγαμε ίσως και το πιο κεκαθαρμένο από πλευράς παρασκευής. Είναι πολύ ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα και από τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι τώρα, είναι ότι άλλο ένα σημαντικό εμβόλιο θα προστεθεί στην φαρέτρα των εμβολίων για την καταπολέμηση του κορονοϊού».

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους τόνισε από την πλευρά του ότι «το εμβόλιο Novavax είναι και αυτό στα εμβόλια τα οποία διαπραγματεύεται η Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο της κοινής αγοράς. Δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη οι διαπραγματεύσεις με την εταιρεία.

Εμείς σαν χώρα έχουμε τοποθετηθεί στο πλήθος που μας αναλογεί στην προαγορά, στο ποσοστό που μας αναλογεί στην προαγορά αν επιτευχθεί, τελικά, συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Το εμβόλιο Novavax ανήκει στα πρωτεϊνικά εμβόλια. Αυτό το είδος εμβολίου περιέχει τμήματα μιας πρωτεΐνης που υπάρχει μόνο στον συγκεκριμένο ιό.

Χάρη στα τμήματα αυτά, το ανοσοποιητικό σύστημα αναγνωρίζει ότι η ιδιαίτερη αυτή πρωτεΐνη δεν πρέπει να βρίσκεται στον οργανισμό και αντιδρά αναπτύσσοντας φυσική άμυνα κατά της λοίμωξης από την COVID-19.

Τον περασμένο Μάρτιο η εταιρεία Novavax με έδρα το Μέριλαντ ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο που παρασκευάζει με την ονομασία NVX 2373, προκαλεί ανοσιακή απάντηση με πολύ υψηλό τίτλο αντισωμάτων. Η εταιρεία ανακοίνωσε αποτελεσματικότητα 96% έναντι του αρχικού στελέχους του κορονοϊού, 86% απέναντι στη βρετανική μετάλλαξη και 49% απέναντι στη Νοτιοαφρικανική μετάλλαξη.

Ωστόσο, έχουν παρουσιαστεί σημαντικές καθυστερήσεις στην παραγωγή του εμβολίου λόγω έλλειψης των πρώτων υλών αλλά η εταιρεία εκτιμά ότι τα προβλήματα αυτά θα αποκατασταθούν σύντομα και ίσως να λάβει έγκριση από τις Ηνωμένες Πολιτείες ακόμη και τον Μάιο.

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.