Νεότερη ενημέρωση από την AstraZeneca προς τους επαγγελματίες Υγείας για το εμβόλιο του κορονοϊού

Νεότερη ενημέρωση εξέδωσε η AstraZeneca για το εμβόλιο του κορονοϊού το οποίο, όπως αναφέρεται, βρίσκεται «υπό συμπληρωματική παρακολούθηση».

Η εταιρεία – σε συμφωνία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) και τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) ζητά από τους επαγγελματίες Υγείας να αναφέρουν οποιεσδήποτε πιθανολογούμενες ανεπιθύμητες ενέργειες που αφορούν το εμβόλιο.

Αναλυτική περιγραφή των περιστατικών θρόμβωσης

Σύμφωνα με την ενημέρωση αυτή, «ένας συνδυασμός θρόμβωσης και θρομβοπενίας, σε ορισμένες περιπτώσεις συνοδευόμενος από αιμορραγία, έχει παρατηρηθεί πολύ σπάνια μετά τον εμβολιασμό με το Vaxzevria (σσ εμπορική ονομασία του εμβολίου AstraZeneca)».

Αυτό περιλαμβάνει σοβαρά περιστατικά που παρουσιάζονται ως φλεβική θρόμβωση,(συμπεριλαμβανομένων ασυνήθιστων θέσεων, όπως η θρόμβωση φλεβωδών κόλπων του
εγκεφάλου, η θρόμβωση των σπλαγχνικών φλεβών), ή ως αρτηριακή θρόμβωση, σε συνδυασμό με θρομβοπενία.

Οι πρώτες 14 ημέρες μετά την πρώτη δόση 

Η εταιρεία αναφέρει οτι κατά πλειονότητα, αυτά τα περιστατικά συνέβησαν εντός των πρώτων 14 ημερών μετά τον εμβολιασμό και εμφανίστηκαν κυρίως σε γυναίκες κάτω των 60 ετών. Κάποια περιστατικά είχαν θανατηφόρο έκβαση.

Μέχρι τώρα, τα αναφερόμενα περιστατικά συνέβησαν μετά τη χορήγηση της πρώτης δόσης του Vaxzevria. Η εμπειρία από την έκθεση στη δεύτερη δόση εξακολουθεί να είναι περιορισμένη.

Οι επαγγελματίες υγείας καλούνται να οποιεσδήποτε ανεπιθύμητες ενέργειες παρουσιάζονται στους ασθενείς οι οποίοι εμβολιάζονται με το Vaxzevria, δίνοντας προτεραιότητα «στα σοβαρά και στα μη αναμενόμενα συμβάντα».

«Είναι σημαντικό να καταγραφεί με σαφήνεια τόσο η εμπορική ονομασία όσο και ο αριθμός παρτίδας του εμβολίου που λαμβάνει ο ασθενής», αναφέρεται στην ενημέρωση.

Επιπλέον, τονίζεται οτι η αναφορά θα πρέπει να περιλαμβάνει όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων των πληροφοριών σχετικά με το ιατρικό ιστορικό, οποιαδήποτε συγχορήγηση άλλου φαρμάκου, καθώς και τις ημερομηνίες λήψης του εμβολίου (1η ή 2η δόση), τυχόν συγχορηγούμενων φαρμάκων και εμφάνισης των ανεπιθύμητων ενεργειών.

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.