160 νέα κρούσματα Covid-19 κάθε λεπτό στην Ευρώπη

Κάθε εβδομάδα, 1,6 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη διαγιγνώσκονται με Covid-19. Δηλαδή, 9.500 την ώρα, δηλαδή 160 κάθε λεπτό!

«Η κατάσταση στην Ευρώπη είναι σοβαρή. Ήδη ξεπεράσαμε το ένα εκατομμύριο θανάτους από κορονοϊό. Αυτό το μήνα, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία της Γαλλίας έφτασαν στα υψηλότερα επίπεδα από την αρχή της πανδημίας», τόνισε σε δηλώσεις του από την Αθήνα ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Dr Hans Henri P. Kluge.

Η εξάπλωση μειώνεται μόνο στους ηλικιωμένους

Σύμφωνα με τον Kluge, για πρώτη φορά το ποσοστό των θανάτων που αφορούν ηλικιωμένους άνω των 80 ετών βρίσκεται κοντά στο 30%, το χαμηλότερο ποσοστό από την αρχή της πανδημίας. Αντίθετα, τόσο οι θάνατοι όσο και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αυξάνονται στις νεότερες ηλικίες.

Σε ορισμένες χώρες υπάρχουν ενδείξεις σταθεροποίησης ή και μείωσης των κρουσμάτων οι οποίες όμως δεν επιτρέπουν ακόμη την αισιοδοξία, αφού οι δεικτές μετάδοσης του ιού παραμένουν ψηλά.

Η ασφάλεια των εμβολίων

Ο Kluge αναφέρθηκε και στα ζητήματα που έχουν προκύψει με τα εμβόλια και τις πιθανές παρενέργειές τους.

«Τα περιστατικά θρόμβωσης είναι ελάχιστα στα 200 εκατομμύρια άτομα που έχουν λάβει το εμβόλιο της AstraZeneca. Ο κίνδυνος θρόμβωσης εξαιτίας της νόσου Covid-19 είναι πολύ υψηλότερος. Εξακολουθούμε να συστήνουμε τον εμβολιασμό όλων με κάθε διαθέσιμο εμβόλιο», είπε ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΠΟΥ.

Σχετικά με το εμβόλιο της Johnson & Johnson, o Kluge ανέφερε ότι εξετάζονται όλες οι αναφορές για θρομβοεμβολικά περιστατικά και σύντομα θα υπάρξουν σχετικές γνωμοδοτήσεις από τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα.

Μέχρι σήμερα, έχουν χορηγηθεί στην Ευρώπη 171 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων. Το 13% του ευρωπαϊκού πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μια δόση και το 6% είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Ο Hans Kluge βρέθηκε στην Αθήνα για την υπογραφή της συμφωνίας που αφορά την έναρξη της λειτουργίας του Γραφείου του Οργανισμού στην Αθήνα για την Ποιότητα της Φροντίδας και την Ασφάλεια των Ασθενών.

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.