Γκίκας Μαγιορκίνης: “Το χρονικό των ιών” και η κρυφή πανδημία

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης παρουσίασε το βιβλίο του “Χρονικό των Ιών” και μίλησε όχι μόνο για την επιδημία του κορωνοϊού που εξακολουθεί να υπάρχει αλλά σε πολύ πιο ήπια κατάσταση, αλλά και για μία άλλη κρυφή πανδημία: το δημογραφικό και την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα.

Μια «κρυφή» πανδημία έχει ξεκινήσει στην Ελλάδα, ανέφερε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, στην χθεσινή παρουσίαση του βιβλίου του «Χρονικό των Ιών», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος. Πρόκειται για το δημογραφικό και την ανησυχητική γήρανση του ελληνικού πληθυσμού που επιτάσσει την εστίαση στην πρόληψη και μεταβάλλει τον τρόπο διαχείρισης των ασθενών.

Το βιβλίο, προλόγισαν η καθηγήτρια Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Παγώνα Λάγιου και η καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, Αναστασία Κοτανίδου. Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Νίκος Χασαπόπουλος

Μιλώντας για τους ιούς κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου του που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο Public Συντάγματος, ο επιδημιολόγος είπε «Θα ήθελαν οι ιοί να είναι ζωντανοί. Δεν είναι όμως. Δεν είναι και νεκροί. Ούτε ζόμπι. Είναι θα έλεγα η δύναμη της ζωής. Οι ιοί, λοιπόν, είναι εξωτικές οντότητες που γεννήθηκαν παραπλεύρως της ζωής και τη σφετερίζονται σε έναν αγώνα κατάκτησης της αιωνιότητας».

«Ήθελα να δώσω απάντηση στη μεγάλη απορία «τι είναι αυτό που ζούμε», σημείωσε εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους έγραψε το βιβλίο. «Ήταν μια περίοδος θεωριών συνωμοσίας. Άκουγες «τον έφτιαξαν τον ιό». Ο μόνος τρόπος να αντιμετωπίσεις αυτές τις θεωρίες είναι να εξηγήσεις. Οι ιοί συνυπάρχουν με τον άνθρωπο», ανέφερε.

Αναφερόμενος στην περίοδο της πανδημίας και τις συνεδριάσεις της Επιτροπής του υπουργείου Υγείας, είπε ότι οι επιστήμονες που λάμβαναν αποφάσεις για περιοριστικά μέτρα δεν το έκαναν για κανέναν άλλο λόγο πέρα από το να σωθούν ανθρώπινες ζωές. «Θέλω ο κόσμος να κατανοήσει ότι οι παρεμβάσεις ήταν η σκληρή επιλογή».

Σε ό,τι αφορά στην COVID-19 ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε ότι συνεχίζει να είναι «εδώ» και σήμερα η χώρα μας είναι αντιμέτωπη με μία έξαρση και μια κατάσταση στα νοσοκομεία που «θα δυσκολεύει όσο περνάει ο καιρός». Είναι χαρακτηριστικό ότι στα ελληνικά νοσοκομεία νοσηλεύονται διασωληνωμένοι περισσότεροι από 50 ασθενείς. «Το νούμερο αυτό πριν τον κορωνοϊό, επί γρίπης, ήταν ένα βαρύ νούμερο», σημείωσε.

Σε ερώτηση «ποια θα είναι η επόμενη πανδημία», ο κ. Μαγιορκίνης απάντησε ότι δεν μπορεί να προβλεφθεί. Υπογράμμισε πως σε ό,τι αφορά στη γρίπη των πτηνών «της αρέσει ο πνεύμονας» γιατί προκαλεί σοβαρές πνευμονίες και είναι μια νόσος με υψηλή θνητότητα που «εάν προκαλούσε πανδημία θα ήταν πολύ πιο βαριά σε σχέση με την COVID».

Διαβάστε επίσης

Συναγερμός για τους κοριούς στην Αθήνα: Έκλεισε πτέρυγα γνωστού ξενοδοχείου

Μ. Χρυσοχοΐδης: Το μήνυμα στα νοσοκομεία, οι αλλαγές στα πρόσωπα, τα νέα κριτήρια

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.