Επιθανάτιες εμπειρίες: Οι ασθενείς τις περιγράφουν και οι γιατροί τις καταγράφουν σε μεγάλη έρευνα

Οι επιθανάτιες εμπειρίες είναι αντικείμενο μεγάλης έρευνας στο Τμήμα Ιατρικής στο NYU Langone Health και οι μαρτυρίες των ασθενών που επέστρεψαν στη ζωή μετά από καρδιακό επεισόδιο είναι συγκλονιστικές.

Από την έρευνα φαίνεται ότι ένα πολύ υψηλό ποσοστό, γύρω στο 40%, των ανθρώπων που υποβλήθηκαν σε ΚΑΡΠΑ (CPR) και επέζησαν από καρδιακό επεισόδιο είχαν αναμνήσεις, όνειρα ή και κάποιου είδους αντίληψη, ενώ ήταν χωρίς αισθήσεις.

Μάλιστα, οι γιατροί διαπίστωσαν δείγματα εγκεφαλικής δραστηριότητας που σήμαινε ότι υπήρχε αντίληψη.

Τον Δεκέμβριο του 2020 ενώ οι χειρουργοί ήταν έτοιμοι να ανοίξουν το στήθος του 80χρονου Όμπρεϊ Όστιν μετά από ανακοπή, ξαφνικά εκείνος ξύπνησε.

«Είπα “περιμένετε ένα λεπτό πριν συνεχίσετε. Κάντε μου κι άλλη αναισθησία”. Μου πήρε ένα λεπτό να συνειδητοποιήσω πως δεν βρισκόμουν στην ίδια διάσταση με αυτούς, οπότε δεν μπορούσαν να με ακούσουν», παραδεχόταν μετά ο ίδιος.

Ο Όστιν στη συνέχεια είδε το σώμα του να «διαπερνά τον θώρακα» και να αιωρείται πάνω από το χειρουργικό τραπέζι ενώ οι χειρουργοί τού πριόνιζαν τα πλευρά του, αφαιρούσαν την καρδιά του από τον θώρακα κι άρχιζαν να τον χειρουργούν. Σύντομα άκουσε κάποιον να λέει «τα νεφρά».

«Και τα δύο νεφρά κατέρρευσαν ταυτόχρονα – Ήξερα πως είχα πεθάνει. Και ήταν τότε που πήγα στο επόμενο επίπεδο», περιγράφει. «Όταν ανέβηκα εκεί πάνω, ήμουν μπροστά στον Θεό –μια πανίσχυρη παρουσία– με φως να λάμπει από πίσω του. Το φως ήταν το λαμπρότερο που βίωσα ποτέ στη Γη, αλλά δεν σε τύφλωνε».

«Και υπήρχε και ο πιο γλυκός άγγελος που με παρηγόρησε και μου είπε “ηρέμησε, όλα θα πάνε καλά” και πως θα επέστρεφα. Τώρα ξέρω πως στάλθηκα πίσω για να πω σε άλλους για την εμπειρία μου», λέει ο 82χρονος σήμερα Όστιν.

Αυτό που συνέβη είναι αυτό που οι γιατροί αποκαλούν «επιθανάτια εμπειρία». Συμβαίνει όταν οι γιατροί επαναφέρουν ένα άτομο στη ζωή ενώ εκείνο δεν έχει σημάδια ζωής .

«Δεν υπάρχει τίποτα πιο ακραίο από την ανακοπή, γιατί κυριολεκτικά οι ασθενείς ακροβατούν μεταξύ ζωής και θανάτου, βρίσκονται σε ένα βαθύ κώμα και δεν ανταποκρίνονται σωματικά σ′ εμάς καθόλου», εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας, δρ Σαμ Παρνία, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Ιατρικής στο NYU Langone Health.

«Αυτό που μπορέσαμε να δείξουμε είναι πως πάνω από το 40% αυτών των ανθρώπων στην πραγματικότητα αντιλαμβάνονταν πως είχαν συνείδηση σε κάποιο βαθμό», λέει.

Έξι ασθενείς στην έρευνα ανέφεραν αυτό που ο ερευνητής αποκάλεσε «ανακληθείσες υπερβατικές εμπειρίες θανάτου» – γνωστότερες στο ευρύ κοινό ως επιθανάτιες εμπειρίες.

«Άλλοι έχουν μια ανασκόπηση της ζωής τους, ίσως πήγαν σε ένα μέρος που ένιωθαν σαν στο σπίτι τους και πάει λέγοντας», εξηγεί ο δρ Παρνία.

Αρκετοί ασθενείς ήταν σε θέση να ανακαλέσουν εικόνες από το χειρουργείο, όπως ο πόνος, η πίεση ή ακούσματα από τις φωνές των γιατρών. Άλλοι ανακαλούν ονειρικές αισθήσεις, όπως ότι τους κυνηγά η αστυνομία ή ότι τους πιάνει η βροχή στον δρόμο. Κάποιοι ανέφεραν πως είχαν θετικές ή ευχάριστες αναμνήσεις, όπως ένα δυνατό φως, ένα τούνελ ή ένα μέλος της οικογένειας, ενώ ορισμένοι άλλοι ένιωθαν έντονα συναισθήματα όπως αγάπη, ηρεμία και γαλήνη. Άλλοι πάλι είπαν πως βίωσαν μια αίσθηση διάστασης από το σώμα τους και αναγνώρισης πως είχαν πεθάνει ή είχαν παραισθήσεις με τέρατα και απρόσωπες μορφές

Διαβάστε επίσης

Η «άγνωστη» Φωφώ, η νέα πλατφόρμα και ο Φιλίππου που μετράει μέρες

Ροδόνερο για την ανάπτυξη των μαλλιών; Πως να το φτιάξετε στο σπίτι

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.