Ροδόνερο για την ανάπτυξη των μαλλιών; Πως να το φτιάξετε στο σπίτι

Το ροδόνερο χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες στα καλλυντικά, ενώ φαίνεται ότι βοηθά στην ανάπτυξη των μαλλιών, επειδή έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Τι είναι το ροδόνερο;

Το ροδόνερο παρασκευάζεται με απόσταξη ροδοπέταλων σε νερό. Έχει χρησιμοποιηθεί για αιώνες σε διάφορους πολιτισμούς για καλλυντικούς και ιατρικούς σκοπούς, αλλά και στη ζαχαροπλαστική. Το ροδόνερο έχει πολυάριθμες καλλυντικές και φαρμακευτικές εφαρμογές, ως φυσικό τονωτικό των μαλλιών, βοηθώντας στην εξισορρόπηση και την ενυδάτωση του δέρματος. Το ροδόνερο πιστεύεται ότι έχει καταπραϋντικές ιδιότητες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ηρεμήσει το ερεθισμένο δέρμα και να μειώσει την ερυθρότητα.

Τα οφέλη του ροδόνερου στα μαλλιά

Χάρη στις φυσικές του ιδιότητες, το ροδόνερο προσφέρει πολλά οφέλη στα μαλλιά:

  • Ενυδάτωση. Βοηθά στην ενυδάτωση των ξηρών και εύθραυστων μαλλιών. Μπορεί να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για άτομα με ξηρό τριχωτό της κεφαλής ή μαλλιά που είναι επιρρεπή σε φριζάρισμα και σπάσιμο.
  • Καταπραΰνει τον ερεθισμό του τριχωτού της κεφαλής. Μια σειρά από μελέτες δείχνουν ότι το ροδόνερο έχει καταπραϋντικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, καθιστώντας το χρήσιμο για την ηρεμία του ερεθισμένου τριχωτού της κεφαλής. Μπορεί να ανακουφίσει τον κνησμό, την ερυθρότητα και τη φλεγμονή που προκαλούνται από καταστάσεις όπως η πιτυρίδα ή το έκζεμα.
  • Ελέγχει την πιτυρίδα. Μια μελέτη  διαπίστωσε ότι το ροδόνερο θα μπορούσε να εφαρμοστεί στο τριχωτό της κεφαλής για την πρόληψη και τη διαχείριση της πιτυρίδας. Αυτό οφείλεται στις αντιμικροβιακές ιδιότητες του ροδόνερου.
  • Θρέψη. Οι φυσικές βιταμίνες και μέταλλα που βρίσκονται στο ροδόνερο μπορούν να θρέψουν τους θύλακες της τρίχας και να προάγουν την υγιή ανάπτυξη των μαλλιών. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πιο δυνατά, πιο λαμπερά και πιο ογκώδη μαλλιά.
  • Ελέγχει το λιπαρό τριχωτό της κεφαλής. Το ροδόνερο έχει ελαφρώς όξινο pH (5,0), το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην εξισορρόπηση του pH του τριχωτού της κεφαλής και των μαλλιών. Η διατήρηση του σωστού επιπέδου pH μπορεί να βελτιώσει την υγεία των μαλλιών και να μειώσει την ξηρότητα και την υπερβολική λιπαρότητα.

Μπορεί το ροδόνερο να βοηθήσει στην ανάπτυξη των μαλλιών;

Αν και το ροδόνερο μπορεί να είναι ευεργετικό για την υγεία των μαλλιών, περιορισμένα επιστημονικά στοιχεία υποστηρίζουν τον ισχυρισμό ότι προάγει άμεσα την ανάπτυξη των μαλλιών. Η ανάπτυξη των μαλλιών επηρεάζεται κυρίως από τη γενετική, την ορμονική ισορροπία, τη διατροφή και τη γενική υγεία του τριχωτού της κεφαλής.

Ωστόσο, ορισμένες από τις ιδιότητες του ροδόνερου μπορεί έμμεσα να συμβάλλουν σε ένα πιο υγιές τριχωτό της κεφαλής και τα μαλλιά, δημιουργώντας ένα πιο ευνοϊκό περιβάλλον για την ανάπτυξη των μαλλιών. Το ροδόνερο μπορεί να συμβάλει σε ένα πιο υγιές, θρεπτικό τριχωτό της κεφαλής λόγω των αντιφλεγμονωδών και αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων του.

Πώς να φτιάξετε μόνοι σας ροδόνερο

Η παρασκευή ροδόνερου στο σπίτι είναι μια απλή και ικανοποιητική διαδικασία.

  • Ξεπλύνετε απαλά τα ροδοπέταλα με νερό για να αφαιρέσετε τυχόν βρωμιά ή υπολείμματα. Στεγνώστε τα με χαρτοπετσέτα.
  • Γεμίστε το ένα τρίτο της κατσαρόλας με αποσταγμένο ή φιλτραρισμένο νερό.
  • Προσθέστε τα φρέσκα ροδοπέταλα στο νερό της κατσαρόλας. Τα πέταλα πρέπει να επιπλέουν στην επιφάνεια του νερού, και να μην είναι τελείως βυθισμένα.
  • Σκεπάστε με καπάκι και σιγοβράστε σε μέτρια φωτιά για 30 λεπτά. Ο ατμός που αναδύεται από το νερό θα ζεστάνει τα πέταλα.
  • Στραγγίστε το νερό σε ένα δροσερό μπολ και πετάξτε τα ροδοπέταλα.
  • Μόλις κρυώσει, το ροδόνερο μπορεί να τοποθετηθεί σε σφραγισμένα δοχεία ή μπουκάλια ψεκασμού. Θα διαρκέσει περίπου 1 έως 2 εβδομάδες.

Διαβάστε επίσης

Η «άγνωστη» Φωφώ, η νέα πλατφόρμα και ο Φιλίππου που μετράει μέρες

Έρευνες έδειξαν ότι μία επικίνδυνη χημική ουσία, ανιχνεύεται στο 90% των Ευρωπαίων

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.