Ένα τεστ DNA αποκάλυψε μία αξιομνημόνευτη ιστορία που αφορά 4 γυναίκες, άγνωστες μεταξύ τους μέχρι πρόσφατα. Οι 4 γυναίκες που ζουν στην Αμερική βρέθηκε ότι είναι αδελφές και μάλιστα έχουν το ίδιο πρόβλημα υγείας.
Το 2017, η Κάτι Σάκετ άρχισε να βιώνει «περίεργες κράμπες στην κοιλιά» και αναρωτήθηκε αν κάτι δεν πήγαινε καλά. Δεν είχε οικογενειακό ιστορικό γαστρεντερικών προβλημάτων και έτσι έκανε τεστ DNA για να διαπιστώσει εάν υπήρχε γενετικός λόγος για την επιδείνωση της υγείας της. Το τεστ DNA δεν αποκάλυψε μια κρυφή γενετική αιτία, αλλά αποκάλυψε ένα άλλο μυστικό – η Sackett είχε άγνωστα αδέλφια που είχαν συλληφθεί μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης με τη χρήση σπέρματος από τον ίδιο δότη.
«Είχα έξαρση των συμπτωμάτων μου και είχα διαγνωστεί με φλεγμονώδη προβλήματα εντέρου», λέει η Σάκετ, 40 ετών, στο TODAY.com. «Ταυτόχρονα έπαιρνα τα αποτελέσματα τα οποία έλεγαν ότι έχω ετεροθαλή αδέρφια περίπου ίδιας ηλικίας, και βομβαρδιζόμουν με ερωτήσεις από τα ετεροθαλή αδέρφια μου όπως, “Τι είδους ζωή ζεις;” «Έχεις κάποιο ιατρικό πρόβλημα;»
Στην αρχή, η Σάκετ ένιωσε επιφυλακτική να απαντήσει. Στη συνέχεια, μια από τις ετεροθαλείς αδερφές της, η Νικόλ Μπαμπάνιαν πυροδότησε μια συζήτηση όταν είπε: «Πολλοί από εμάς έχουμε προβλήματα με το έντερο. Εάν έχετε ποτέ προβλήματα με το έντερο, ενημερώστε μας.”
Η Νικόλ Μπαμπάνιαν , η Κριστίν Γκέφεν και η Άννα Νεβάρες , που βρέθηκαν μεταξύ τους μέσω τεστ DNA, έχουν επίσης φλεγμονώδη νόσο του εντέρου. Η Σάκετ έχει νόσο του Crohn ενώ η Μπαμπάνιαν, η Γκέφεν και η Νεβάρες έχουν ελκώδη κολίτιδα. Από τότε που βρήκαν η μία την άλλη, έχουν γίνει μια ομάδα υποστήριξης, βρίσκοντας τις καλύτερες θεραπείες.
«Είστε οι αδερφές μου. Παρόλο που είμαστε ετεροθαλείς αδερφές και δεν έχουμε μεγαλώσει μαζί, είναι πολύ χρήσιμο να έχουμε κάποιον εκεί που το έχει περάσει», λένε.
Μάλιστα, οι 4 αδελφές παρακολουθούνται πλέον από την ίδια γιατρό και συμμετέχουν σε διαδικτυακές ομάδες του Ιδρύματος Crohns and Colitis, ενώ κάνουν μαζί ένα ετήσιο ταξίδι για να συνδεθούν μεταξύ τους.
Διαβάστε επίσης
Eθνικό Αστεροσκοπείο: Οι κόκκινες περιοχές με μικροσωματίδια – δείτε χάρτη