Eθνικό Αστεροσκοπείο: Οι κόκκινες περιοχές με μικροσωματίδια – δείτε χάρτη

Ο πύρινος κλοιός έχει δεκαπλασιάσει τα μικροσωματίδια στις κόκκινες περιοχές και σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο έφτασαν τα 100 μικρογραμμάρια όταν το επιτρεπτό όριο είναι στα 20 μικρογραμμάρια.

Μάλιστα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ορίζει ότι τα άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες δεν πρέπει να εκτίθενται σε πάνω από τα 10 μικρογραμμάρια, όπως επισημαίνει ο διευθυντής του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος του Εθνικού Αστεροσκοπείου, Νίκος Μιχαλόπουλος.

Ο κ. Μιχαλόπουλος, παρουσίασε στην ΕΡΤ το ζοφερό αποτύπωμα από τη φωτιά στη Φυλή, τονίζοντας ότι ιδιαίτερα επιβαρυμένη είναι η δυτική Αττική και ο Πειραιάς, ενώ σωματίδια από τις πυρκαγιές στον Έβρο «ταξίδεψαν» ως τα νησιά του Ιονίου.

Οι κόκκινες περιοχές με μικροσωματίδια

Στον χάρτη που αποτυπώνονται οι μετρήσεις από 11 αισθητήρες του Εθνικού Αστεροσκοπείου, η Πετρούπολη έχει το πιο «βαθύ κόκκινο», αφού από το βράδυ της Τρίτης οι συγκεντρώσεις σωματιδίων δεν έχουν πέσει κάτω από τα 100 μικρογραμμάρια, ενώ η σύσταση είναι οι κάτοικοι να μένουν σπίτι, με διαρκή λειτουργία κλιματισμού ειδικά εάν υπάρχουν ευάλωτες ομάδες. Απαγορευτικές είναι και οι δραστηριότητες, όπως τρέξιμο. Η λιγότερο επιβαρυμένη περιοχή, είναι η Γλυφάδα.

Γιατί τα αιωρούμενα σωματίδια είναι επικίνδυνα

Οι σταθμοί μέτρησης στα Ιωάννινα και την Άρτα επιβεβαιώνουν υψηλότατες συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων από τις πυρκαγιές στον Έβρο. Από την Εγνατία δεν φαίνονται πια τα Τρίκαλα, είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Μιχαλόπουλος.

Τα σωματίδια φτάνουν σε απόσταση χιλίων χιλιομέτρων κι έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής επηρεάζοντας όλη τη Δυτική Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον κ. Μιχαλόπουλο, τα αιωρούμενα σωματίδια είναι πολύ μικρά κι έχουν την δυνατότητα να εισέλθουν στον οργανισμό μέσω της αναπνοής και μπορούν να εισχωρήσουν μέχρι τον εγκέφαλο. Η χρήση μάσκας βοηθάει αφού απομακρύνει μεγάλο αριθμό σωματιδίων αλλά δεν παρέχεται πλήρης προστασία.

Διαβάστε επίσης

Οι 7 καλύτερες τροφές για τον σκελετό και τα οστά

Ελληνική μελέτη αναδεικνύει το όφελος των αντιικών χαπιών

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.