Νέα θεραπεία μπορεί να μειώσει στο μισό τον κίνδυνο θανάτου σε ασθενείς με μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα

Μία νέα θεραπεία φαίνεται ότι μειώνει κατά 50% τον κίνδυνο θανάτου σε ασθενείς με μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα, όταν λαμβάνεται καθημερινά μετά τη χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του όγκου, σύμφωνα με τα «εντυπωσιακά» αποτελέσματα μιας κλινικής δοκιμής.

Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν χθες Κυριακή στο Σικάγο, στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO), το οποίο είναι το μεγαλύτερο ετήσιο συνέδριο ειδικών για τον καρκίνο.

Ο καρκίνος του πνεύμονα προκαλεί τους περισσότερους θανάτους από οποιονδήποτε άλλο – περίπου 1,8 εκατ. κάθε χρόνο σε όλον τον κόσμο.

Η θεραπεία βασίζεται στη δραστική ουσία οσιμερτινίμπη και το φάρμακο αναπτύχθηκε από την εταιρεία AstraZeneca. Στοχεύει μια συγκεκριμένη μορφή καρκίνου του πνεύμονα, τον μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα, σε ασθενείς που εμφανίζουν μια ιδιαίτερη μετάλλαξη. Η μετάλλαξη αυτή στον υποδοχέα του επιδερμικού αυξητικού παράγοντα (EGF), εμφανίζεται στο 10-25% των ασθενών στις ΗΠΑ και την Ευρώπη και στο 30-40% στην Ασία.

Η κλινική δοκιμή έγινε σε περίπου 680 ασθενείς σε πρώιμα στάδια της νόσου (από 1b έως 3a), από 20 χώρες. Οι ασθενείς είχαν ήδη υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του όγκου και στη συνέχεια οι μισοί έλαβαν το φάρμακο και οι υπόλοιποι ένα εικονικό φάρμακο.

Σε όσους λάμβαναν το χάπι παρατηρήθηκε μείωση του κινδύνου θανάτου κατά 51%, σε σύγκριση με εκείνους στους οποίους χορηγήθηκε ψευδοφάρμακο.

Μετά από 5 χρόνια, το 88% των ασθενών που είχαν λάβει το φάρμακο ήταν ακόμη ζωντανοί, σε σύγκριση με το 78% εκείνων που πήραν το εικονικό.

O kαθηγητής του Πανεπιστημίου του Yale Ρόι Χερμπστ

Τα στοιχεία αυτά είναι «εντυπωσιακά» ανέφερε ο Ρόι Χερμπστ, Καθηγητής Ιατρικής και Καθηγητής Φαρμακολογίας, επικεφαλής Ιατρικής Ογκολογίας του Κέντρου Καρκίνου του Πανεπιστημίου του Yale, ο οποίος παρουσίασε τα αποτελέσματα στο συνέδριο και μίλησε σε συνέντευξη Τύπου.

 

Επιπλέον, είπε, ότι το φάρμακο εμποδίζει τις μεταστάσεις στον εγκέφαλο, το ήπαρ και τα οστά, όπως αναφέρει το sciencealert.com.

Περίπου το ένα τρίτο αυτών των μη μικροκυτταρικών καρκίνων που πνεύμονα είναι χειρουργήσιμοι, σημείωσε.

«Είναι δύσκολο να εκτιμήσω κατά πόσο είναι σημαντικά τα αποτελέσματα», σχολίασε ωστόσο ο Νέιθαν Πένελ, του Κλινικού Ιδρύματος του Κλίβελαντ, που δεν συμμετείχε στη μελέτη. «Έχουμε μπει στην εποχή των εξατομικευμένων θεραπειών για τους ασθενείς σε πρώιμο στάδιο» και «θα έπρεπε να κλείσουμε την πόρτα σε πανομοιότυπες θεραπείες για όλους», πρόσθεσε.

Η οσιμερτινίμπη κυκλοφορεί ήδη σε δεκάδες χώρες και έχει χορηγηθεί σε σχεδόν 700.000 ανθρώπους, σύμφωνα με την εταιρεία AstraZeneca. Ο Ρόι Χερμπστ εξήγησε ότι δεν έχουν υιοθετήσει όλοι οι γιατροί τη θεραπεία αυτή, γιατί περίμεναν τα αποτελέσματα μιας ευρύτερης μελέτης.

Υπογράμμισε επίσης ότι είναι αναγκαίο να εξετάζονται οι ασθενείς για να διαπιστώνεται εάν φέρουν τη μετάλλαξη EGF. «Διαφορετικά, δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη νέα θεραπεία», τόνισε.

Στις παρενέργειες της οσιμερτινίμπης περιλαμβάνονται η κόπωση, τα εξανθήματα και η διάρροια.

 

Διαβάστε επίσης

Νέα μελέτη: Συνδυασμός φαρμάκων αποδεικνύεται εξαιρετικά αποτελεσματικός κατά του καρκίνου των ωοθηκών

«Ανοίγουν τα στόματα» για την ενδοοικογενειακή βία – Οι γυναίκες ζητούν το Panic Button

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.