9 διασημότητες με αγχώδεις διαταραχές

Οι αγχώδεις διαταραχές είναι δυνατόν να επηρεάσουν οποιονδήποτε – ακόμα και ανθρώπους που ξεχειλίζουν από φήμη και χρήματα.

Στην πραγματικότητα, το στρες και οι αγχώδεις διαταραχές είναι αρκετά συνηθισμένο στους καλλιτέχνες και σε όσους είναι συνεχώς εκτεθειμένοι στα φώτα της δημοσιότητας, δεδομένης της απαιτητικής φύσης των επαγγελμάτων τους.

Οι καλλιτέχνες, οι σταρ της τηλεόρασης, οι αθλητές βρίσκονται συχνά κάτω από ακραία πίεση για να αναπαράγουν το ίδιο ή καλύτερο έργο που τους οδήγησε στη φήμη, ενώ όσο πιο διάσημοι γίνονται τόσο το κοινό τους γίνεται πιο επικριτικό.

Δείτε μερικές από τις διασημότητες που ζουν με διάφορους τύπους άγχους, συμπεριλαμβανομένης της γενικευμένης αγχώδους διαταραχής και της διαταραχής πανικού – κατάφεραν να διαχειριστούν το στρες τους και να συνεχίσουν την επιτυχημένη καριέρα τους.

Διασημότητες με αγχώδεις διαταραχές

1.Megan Thee Stallion, ράπερ

Στο τραγούδι της “Anxiety” του 2022, η Megan Thee Stallion μίλησε για το ότι είναι “κακιά μπ*τς” με “κακό άγχος”.

Η απώλεια και των δύο γονιών – του πατέρα της όταν ήταν στο τέλος του δημοτικού και της μητέρας της το 2019 – οδήγησε τη βραβευμένη με Grammy καλλιτέχνη να συνειδητοποιήσει ότι έπρεπε να αναζητήσει υποστήριξη ψυχικής υγείας.

«Έχασα και τους δύο γονείς μου. Λοιπόν τώρα λέω, «Θεέ μου, σε ποιον να μιλήσω; Τι να κάνω;» Άρχισα να καταλαβαίνω ότι είναι εντάξει να ζητάς βοήθεια. Και είναι εντάξει να θέλεις θεραπεία», είπε.

Η ράπερ δημιούργησε ενός ιστότοπο πόρων ψυχικής υγείας, το Bad B*tches Have Bad Days Too, τον Αύγουστο του 2022.

2. Kendall Jenner, μοντέλο

Σε μια συνέντευξη στη Vogue, η Kendall Jenner μίλησε ανοιχτά για το πώς είναι να ζεις με το άγχος. «Θυμάμαι ότι ήμουν πολύ μικρή και είχα δύσπνοια. Πήγαινα στη μαμά μου και της το έλεγα», είπε η Τζένερ. «Εκ των υστέρων τώρα ξέρω ότι αυτό ήταν προφανώς άγχος».

Τώρα, όταν η Τζένερ παλεύει με το άγχος – συμπεριλαμβανομένου του κοινωνικού άγχους (φόβος να την παρακολουθούν και να την κρίνουν οι άλλοι) – στρέφεται σε στρατηγικές που αποδεδειγμένα τη βοηθούν να αντιμετωπίσει την ημέρα με «μια πιο ήρεμη, πιο θετική νοοτροπία». Μερικές από αυτές τις βασικές στρατηγικές, έγραψε η ίδια, είναι οι βαθιές αναπνοές, το να κρατάς ημερολόγιο, η εξάσκηση της ευγνωμοσύνης και το να είσαι έξω στον ήλιο.

3. Πρίγκιπας Χάρι

Λίγο μετά τον θάνατο της μητέρας του, της πριγκίπισσας Νταϊάνα της Ουαλίας, το 1997, ο πρίγκιπας Χάρι βίωσε σοβαρό άγχος και κρίσεις πανικού . “Πριν ακόμη φύγω από το σπίτι, έσταζα ιδρώτα και η καρδιά μου χτυπούσε γρήγορα. Ήμουν σε κατάσταση μάχης ή πτήσης”, αποκάλυψε ο Χάρι στο ντοκιμαντέρ The Me You Can’t See.

«Ήμουν πρόθυμος να πιω, ήμουν πρόθυμος να πάρω ναρκωτικά, ήμουν πρόθυμος να κάνω πράγματα που θα με έκαναν να νιώθω λιγότερο όσα ένιωθα», εξήγησε. «Πιθανότατα θα έπινα το αλκοόλ μιας εβδομάδα σε μια μέρα μόνο».

Ωστόσο, η παραμονή 10 ετών στον βρετανικό στρατό έφερε στον πρίγκιπα παρηγοριά επειδή του επέτρεψε να ξεφύγει από τη συνεχή κάλυψη της ζωής του από τα μέσα ενημέρωσης, είπε σε συνέντευξή του στο Vanity Fair τον Απρίλιο του 2022.

Ο Χάρι και η σύζυγός του, Μέγκαν Μαρκλ, αποχώρησαν από την εκπροσώπηση της βασίλισσας τον Ιανουάριο του 2020 και αργότερα μετακόμισαν στην Καλιφόρνια. Στην συνέντευξή τους με την Oprah Winfrey, το ζευγάρι εξήγησε ότι αυτές οι αποφάσεις προήλθαν από τον αρνητικό αντίκτυπο που θα είχε στην ψυχική υγεία τους να υπηρετήσουν τον θεσμό ως μέλη της βασιλικής οικογένειας, καθώς και από την επιζήμια κάλυψη της οικογένειάς τους από τα μέσα ενημέρωσης.

4. Selena Gomez, ποπ σταρ

Όταν η ποπ σταρ Selena Gomez έκανε ένα διάλειμμα από την καριέρα της το 2016, ήταν λόγω των κρίσεων πανικού, της κατάθλιψης και του άγχους που συνδέονται με την χρόνια ασθένειά της, τον λύκο. Στη συνέχεια, τον Οκτώβριο του 2018, το People ανέφερε ότι είχε ζητήσει θεραπεία μετά από κρίση πανικού ενώ βρισκόταν στο νοσοκομείο λόγω επιπλοκών που σχετίζονται με τον λύκο και τη μεταμόσχευση νεφρού. (Η Gomez είχε κάνει μεταμόσχευση νεφρού το καλοκαίρι του 2017 με δότη την καλύτερή της φίλη, Francia Raisa.)

«Είχα πολλά προβλήματα με την κατάθλιψη και το άγχος και το έχω πει πολύ, αλλά δεν είναι κάτι που νιώθω ότι θα ξεπεράσω ποτέ», είπε στο Harper’s Bazaar. “Θέλω να βεβαιωθώ ότι είμαι υγιής. Αν αυτό είναι καλό, όλα τα άλλα θα μπουν στη θέση τους.”

Η Selena Gomez είναι συνιδρύτρια της πλατφόρμας για την ψυχική υγεία, WonderMind.

5.Lady Gaga, τραγουδοποιός

«Υπόφερα από κατάθλιψη και άγχος σε όλη μου τη ζωή. Εξακολουθώ να υποφέρω με αυτό κάθε μέρα», έχει πει η Lady Gaga.

Το 2012, η Lady Gaga, δημιούργησε το Born This Way Foundation για να βελτιώσει τους πόρους ψυχικής υγείας για νέους ενήλικες. Η αποστολή του ιδρύματος είναι «να χτίσει έναν πιο ευγενικό και γενναίο κόσμο», είπε η Gaga σε ένα βίντεο στον ιστότοπο του ιδρύματος.

6. Ariana Grande

Μετά από την βομβιστική επίθεση κατά τη διάρκεια της συναυλίας της στο Manchester Arena τον Μάιο του 2017, η Ariana Grande παρουσίασε συμπτώματα διαταραχής μετατραυματικού στρες (PTSD), σύμφωνα με την βρετανική Vogue στην οποία αποκάλυψε επίσης ότι «πάντα είχε άγχος».

Αλλά αυτό το άγχος – μαζί με την κατάθλιψη – ήταν πολύ έντονο το 2019, όταν μια περίοδος κρίσεων πανικού την οδήγησε να ακυρώσει μια συναυλία λίγο πριν την παράσταση, στο Βέλγιο.

Το 2021, η Ariana Grande ανακοίνωσε την συνεργασία την με την Betterhelp, μια πλατφόρμα εικονικής θεραπείας, προσφέροντας 1 εκατομμύριο δολάρια. «Ελπίζω πολύ ότι αυτό θα είναι ένα χρήσιμο σημείο εκκίνησης και ότι θα μπορέσετε να δημιουργήσετε χώρο για αυτό στη ζωή σας και να συνεχίσετε!» έγραψε η Grande. “Η θεραπεία δεν είναι εύκολη, αλλά αξίζει τον κόπο και τον χρόνο, υπόσχομαι!”

7. Kim Kardashian

Σε ένα επεισόδιο του Keeping Up With the Kardashians το 2016, η Κιμ Καρντάσιαν μίλησε για το άγχος της, ιδιαίτερα για τα τροχαία ατυχήματα, και είπε ότι είχε αρχίσει να βλέπει έναν θεραπευτή.

Η μικρότερη αδερφή της Kendall Jenner παλεύει επίσης με το άγχος και την υπνική παράλυση, και στο ίδιο επεισόδιο, παρακολουθούν μαζί ένα μάθημα διαλογισμού για να ανακουφιστούν από τα συμπτώματά τους.

Μόλις ένα μήνα πριν από εκείνο το επεισόδιο, η Kardashian είχε κρατηθεί υπό την απειλή όπλου σε δωμάτιο ξενοδοχείου στο Παρίσι. «Σίγουρα νιώθω πολύ περισσότερο άγχος σήμερα, όταν ο κόσμος γνωρίζει κάθε κίνησή σου», είπε η Kardashian.

Η Kardashian θεωρεί ότι μετά την ληστεία στο Παρίσι, αλλά και λόγω της καραντίνας, ανέπτυξε αγοραφοβία – μια αγχώδη διαταραχή που περιλαμβάνει φόβο για πολυσύχναστα μέρη ή μέρη που είναι δύσκολο να ξεφύγει κάποιος.

8.Emma Stone, ηθοποιός

Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στο Child Mind Institute τον Οκτώβριο του 2018, η ηθοποιός αποκάλυψε ότι είχε την πρώτη κρίση πανικού ως 7χρονη.

«Ήμουν στο σπίτι μιας φίλης και ξαφνικά ήμουν απολύτως πεπεισμένη ότι το σπίτι καιγόταν», θυμάται η Στόουν. «Απλώς καθόμουν στην κρεβατοκάμαρά της και προφανώς το σπίτι δεν φλεγόταν, αλλά δεν υπήρχε τίποτα μέσα μου που να μην πίστευε ότι θα πεθάνουμε».

Λίγο μετά από εκείνη την πρώτη κρίση πανικού, η Στόουν άρχισε να βλέπει έναν θεραπευτή που διέγνωσε γενικευμένη αγχώδη διαταραχή (GAD). Μέχρι σήμερα, λέει ότι εξακολουθεί να παθαίνει κρίσεις πανικού, αλλά το να βλέπει έναν θεραπευτή, να κάνει διαλογισμό και να προσεγγίζει ανθρώπους αντί να μένει απομονωμένη, τη βοηθάει να τα βγάλει πέρα.

9. Amanda Seyfried, ηθοποιός

“Ναι. Παίρνω αγχολυτικά και δεν θα ξεφύγω ποτέ», είπε η ηθοποιός στο περιοδικό Allure το 2016.

«Ασχολούμαι με αυτό από τα 19 μου, άρα 11 χρόνια», είπε η Seyfried, η οποία το περιοδικό Time την συμπεριέλαβε στη λίστα με τους 100 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο το 2022. «Η ψυχική ασθένεια είναι κάτι που οι άνθρωποι τοποθετούν σε διαφορετική κατηγορία από άλλες ασθένειες, αλλά δεν νομίζω ότι είναι. Θα πρέπει να ληφθεί τόσο σοβαρά, όσο τίποτα άλλο».

Η σταρ του Mamma Mia! και των Les Miserables ταλαιπωρείται και από ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, η οποία έχει κοινά χαρακτηριστικά με τις αγχώδεις διαταραχές.

“Δεν βλέπετε την ψυχική ασθένεια. Δεν είναι μια μάζα, δεν είναι μια κύστη. Αλλά είναι εκεί”, έχει δηλώσει. “Γιατί πρέπει να το αποδείξεις; Αν μπορείς να το θεραπεύσεις, το θεραπεύεις. Είχα πολύ άγχος για την υγεία μου που προερχόταν από την ΙΨΔ και νόμιζα ότι είχα όγκο στον εγκέφαλό μου. Έκανα μαγνητική τομογραφία και ο νευρολόγος με παρέπεμψε σε ψυχίατρο. Καθώς μεγαλώνω, οι ψυχαναγκαστικές σκέψεις και οι φόβοι μειώνονται. Το να γνωρίζω ότι πολλοί από τους φόβους μου δεν βασίζονται στην πραγματικότητα βοηθάει πραγματικά».

Πηγή: everydayhealth.com

Διαβάστε επίσης

ΚΥΑ για προληπτικό έλεγχο σε νεογνά: Κυστική ίνωση και άλλα 29 νοσήματα στο μικροσκόπιο

Πιθανότατα πλένετε τα ρούχα σας σε λάθος θερμοκρασία – Να γιατί

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.