Έφηβος επέστρεψε στη ζωή αφού διαπιστώθηκε ο θάνατός του – Το τρομακτικό περιστατικό βοήθησε να εξηγηθεί πως είχε πεθάνει ο αδελφός του

Ένας έφηβος επέστρεψε στη ζωή αφού διαπιστώθηκε ο θάνατός του, αλλά αυτό το τρομακτικό περιστατικό βοήθησε να εξηγηθεί γιατί ο μικρότερος αδελφός του πέθανε 3 χρόνια νωρίτερα.

Ο Σάμι Μπέρκο, 16 ετών, υπέστη καρδιακή ανακοπή ενώ έκανε αναρρίχηση βράχου με φίλους.

Η ίδια κατάσταση που προκάλεσε την ανακοπή, ήταν πιθανότατα η αιτία του θανάτου του μικρού του αδελφού, Φράνκι, πριν από τρία χρόνια.

Τον Ιανουάριο, η Τζένιφερ και ο Κρεγκ Μπέρκο άφησαν τον 16χρονο Σάμι, να κάνει αναρρίχηση με τους φίλους του. Λίγη ώρα αργότερα, η Τζένιφερ έλαβε ένα τηλεφώνημα από το γυμναστήριο αναρρίχησης: ο Σάμι δεν ανταποκρινόταν και οι άνθρωποι του έκαναν προσπάθεια ανάνηψης.

Η είδηση αυτή είναι τρομακτική για κάθε γονιό, αλλά ήταν σαν ένας επαναλαμβανόμενος εφιάλτης για τους Μπέρκο. Ο 10χρονος γιος τους, Φράνκι, είχε πεθάνει τρία χρόνια νωρίτερα, όταν η καρδιά του σταμάτησε μετά από επιληπτική κρίση.

Όταν οι γονείς του έφτασαν στο γυμναστήριο, είδαν τους διασώστες να προσπαθούν να σταθεροποιήσουν τον Σάμι. Τον μετέφεραν στο νοσοκομείο και όλη αυτή την ώρα γίνονταν προσπάθειες ανάνηψης. Γινόταν ΚΑΡΠΑ για περίπου 90 λεπτά και οι γονείς του ήξεραν τι σήμαινε αυτό.

«Οι ελπίδες μου ήταν ότι ο γιος μου θα ξυπνούσε ξαφνικά όπως στις ταινίες», είπε ο Κρεγκ στο Insider. “Αλλά στο μυαλό μου, ήταν ακριβώς αυτό που περάσαμε με τον άλλο γιο μας”.

Τελικά, οι γιατροί τους κάλεσαν. Για δεύτερη φορά, οι γιατροί είπαν στους δύο απελπισμένους γονείς ότι το παιδί τους ήταν νεκρό.

Το προσωπικό του νοσοκομείου άφησαν την Τζένιφερ και τον Κρεγκ να αποχαιρετήσουν τον γιό τους, μετά την επίσημη διαπίστωση του θανάτου του.

«Απλώς κοιτούσα το πρόσωπό του», είπε ο Κρεγκ. «Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι συνέβαινε ξανά».

Αλλά μετά παρατήρησε την κίνηση του Σάμι. Στην αρχή, ο Κρεγκ σκέφτηκε ότι ήταν ευσεβής πόθος, αλλά όταν είδε τον Σάμι να παλεύει να πάρει ανάσα, ούρλιαξε για να έρθει γιατρός. Ο γιατρός είπε ότι ήταν πιθανότατα αντανακλαστικό, αλλά όταν μπήκε στο δωμάτιο και κοίταξε τον Σάμι, απάντησε διαφορετικά.

Όλη η ιατρική ομάδα επέστρεψε τρέχοντας και άρχισε να προσπαθεί και πάλι.

Ο 16χρονος επέστρεψε στη ζωή και οι γιατροί μετέφεραν τον Σάμι στην εντατική παιδιατρική μονάδα αλλά είπαν στους γονείς του ότι δεν είχε επανέλθει ακόμα. Τα όργανά του δεν λειτουργούσαν και δεν μπορούσαν να βρουν καμία εγκεφαλική δραστηριότητα. Ωστόσο, η Τζένιφερ παρατήρησε ότι το μάτι του Σάμι κινούνταν όταν του μιλούσε. Έβαλε την αγαπημένη playlist του – γιατί είναι ντράμερ – και μίλησε με τον γιο της.

“Κοίταξα τον Σάμι και του είπα: “Μου λένε ότι δεν θα τα καταφέρεις. Τους έχεις ήδη αποδείξει ότι κάνουν λάθος μία φορά. Ξέρω ότι μπορείς να το κάνεις ξανά”, είπε.

Λίγο αργότερα, ο Σάμι άνοιξε τα μάτια του.

«Από εκείνη τη στιγμή, η στάση όλων άλλαξε», είπε ο Κρεγκ. «Αντί για έναν ασθενή που επρόκειτο να χάσουν, έγινε ο σκοπός τους να σώσουν αυτό το παιδί».

Ο Σάμι πέρασε δύο εβδομάδες στην παιδιατρική μονάδα εντατικής θεραπείας, αλλά δεν θυμάται τίποτα από αυτά. Μετά ξεκίνησε ο μακρύς δρόμος για την ανάκαμψη.

«Δεν είχα καμία κίνηση από τον κοιλιά και κάτω και είχα μειωμένη αίσθηση», είπε ο 16χρονος. «Σιγά σιγά, η κίνηση άρχισε να επανέρχεται».

Μετά από τέσσερις εβδομάδες αποκατάστασης, ο Σάμι εξακολουθεί να μην μπορεί να περπατήσει μόνος του, αλλά είναι αισιόδοξος.

«Είμαι αισιόδοξος για το μέλλον και εργάζομαι για να επιστρέψω όσο το δυνατόν πιο κοντά στην κανονικότητα», είπε.

Ο Sammy υπέστη καρδιακή ανακοπή, εγκεφαλική βλάβη, πολλαπλά εγκεφαλικά επεισόδια και τραυματισμό του νωτιαίου μυελού, είπε η γιατρός του Δρ. Stacey Hall, κλινική επίκουρη καθηγήτρια παιδιατρικής αποκατάστασης στην Ιατρική Σχολή McGovern στο UTHealth Houston.

«Ο Σάμι θα έχει μια υπέροχη ζωή και θα κάνει υπέροχα πράγματα σε αυτόν τον κόσμο», πρόσθεσε. “Δεν είναι ξεκάθαρο αν και πότε θα μπορέσει να περπατήσει. Τα πάει καταπληκτικά, όμως.”

Η ιστορία του Sammy είναι δύσκολο να εξηγηθεί ιατρικά, πρόσθεσε.

«Από το θάνατο κυριολεκτικά επέστρεψε στη ζωή», είπε. «Δεν το έχω ξαναδεί».

Το ατύχημα του Σάμι βοήθησε να εξηγηθεί ο θάνατος του Φράνκι

Μετά το ατύχημα, οι φίλοι του Σάμι είπαν στην Τζένιφερ και στον Κρεγκ τι είχαν δει στο γυμναστήριο αναρρίχησης. Ο Σάμι είχε φτάσει στην κορυφή μιας αναρρίχησης και χτύπησε το κουδούνι. Ξαφνικά άρχισε να χωλαίνει. Στην αρχή νόμιζαν ότι αστειευόταν.

Ακούγοντας αυτό, η Τζένιφερ σκέφτηκε τον θάνατο του Φράνκι. Ενώ είχε μια ήπια κρίση επιληψίας, σταμάτησε η καρδιά του. Η αιτία θανάτου του Φράνκι ήταν ο ξαφνικός απροσδόκητος θάνατος από επιληψία.

Τώρα, και με τα δύο περιστατικά, οι γιατροί υποψιάζονταν ότι κάτι συνέβαινε. Ολόκληρη η οικογένεια εξετάστηκε για σπάνιες γενετικές ασθένειες – ακόμη και ο Φράνκι, μέσω ενός δείγματος του DNA του στο ιατρικό σύστημα.

Τα αποτελέσματα εξήγησαν τα πάντα: ο Σάμι, ο Φράνκι και η Τζένιφερ διαγνώστηκαν με κατεχολαμινεργική πολυμορφική κοιλιακή ταχυκαρδία, μια σπάνια πάθηση που προκαλεί ακανόνιστους καρδιακούς ρυθμούς ως απόκριση σε υψηλές τιμές αδρεναλίνης – όπως κατά τη διάρκεια της αναρρίχησης του Σάμι ή της κρίσης του Φράνκι. Τώρα ο Σάμι και η Τζένιφερ υποβάλλονται σε θεραπεία, αλλά οι Berkos αναρωτιούνται πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετική η ζωή εάν τα μωρά υποβάλλονταν σε εξετάσεις για παθήσεις όπως η κατεχολαμινεργική πολυμορφική κοιλιακή ταχυκαρδία, στο πλαίσιο του ελέγχου νεογνών.

Διαβάστε επίσης

Η απώλεια βάρους μπορεί να ωφελήσει την καρδιά για τουλάχιστον 5 χρόνια

Έρευνα για τα ταξίδια στο μακρινό 2070: Διαβατήριο καρδιακών παλμών αλλά και 3D εκτύπωση πρωινού και ρούχων

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.