Καταγγελίες εις βάρος ανώτερου στελέχους του ΠΟΥ για ρατσιστικές συμπεριφορές και κακές πρακτικές

Αναβρασμός στον ΠΟΥ καθώς ανώτερο στέλεχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας καταγγέλλεται για ρατσιστικές συμπεριφορές και κακές πρακτικές.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας “κατήγγειλε τη σύμβαση” του περιφερειακού διευθυντή για τον Δυτικό Ειρηνικό, του Ιάπωνα Τακέσι Κασάι, ο οποίος κατηγορήθηκε για ρατσισμό και κακές πρακτικές, όπως έγινε γνωστό από διπλωματική πηγή στη Γενεύη.

Η απόφαση για τη λύση της συνεργασίας με τον Δρ. Κασάι λαμβάνεται μετά τη διήμερη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής του οργανισμού στη Γενεύη και αποτελεί συνέχεια της εισήγησης απόλυσης που εξέδωσε την περασμένη εβδομάδα η περιφερειακή επιτροπή για τον Δυτικό Ειρηνικό.

Η απόφαση λήφθηκε “μετά την ενδελεχή εξέταση”, διευκρινίζει στην επιστολή του ο ΠΟΥ, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Εσωτερική καταγγελία στον ΠΟΥ για ρατσιστικές συμπεριφορές

Τον Οκτώβριο του 2021, δεκάδες συνεργάτες του ΠΟΥ είχαν καταθέσει εσωτερική καταγγελία σε βάρος του Κασάι, ο οποίος είχε αναλάβει το 2019 την περιφερειακή διεύθυνση του Δυτικού Ειρηνικού — που καλύπτει 1,9 δισεκ. ανθρώπους σε 37 χώρες — προτού στείλουν μια επιστολή στα μέσα Ιανουαρίου 2022 στις χώρες μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου της υπηρεσίας του ΟΗΕ για να τα ειδοποιήσουν.

Στην επιστολή αυτή κατηγορούσαν τον Κασάι ότι ασκούσε “αυταρχική και ρατσιστική ηγεσία”, ότι μοιραζόταν τακτικά προνομιακές πληροφορίες με το ιαπωνικό υπουργείο Εξωτερικών, ότι δεν είχε θελήσει να επικρίνει την Κίνα ή ακόμη ότι “σπατάλησε” τα χρήματα των δωρητών.

Οι βαριές αυτές κατηγορίες αποκαλύφθηκαν στα τέλη Ιανουαρίου του 2022 από το ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press.

Healthstories Καταγγελίες εις βάρος ανώτερου στελέχους του ΠΟΥ για ρατσιστικές συμπεριφορές και κακές πρακτικές

Είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια κατάσταση συμβαίνει στον ΠΟΥ, ο οποίος αντικατέστησε προσωρινά τον Κασάι με την αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του ΠΟΥ Σουζάνα Γιάκαμπ.

Σύμφωνα με τη διπλωματική πηγή στη Γενεύη, η Γιάκαμπ θα διατηρήσει αυτά τα καθήκοντα μέχρι να εκλεγεί αντικαταστάτης ή αντικαταστάτρια από την περιφερειακή επιτροπή.

Η εκλογή αναμένεται να διεξαχθεί τον Οκτώβριο του 2023.

Οι περιφερειακοί διευθυντές του ΠΟΥ, οι οποίοι εκλέγονται από τα κράτη μέλη της περιοχής της οποίας ηγούνται, και στη συνέχεια από τα κράτη-μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου του ΠΟΥ, έχουν μεγάλη εξουσία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Tα 3 σημάδια ότι έχετε πιει πολύ καφέ – Πώς αντιδρά το σώμα

8 πράγματα που πρέπει να κάνετε κάθε βράδυ για να χάσετε βάρος

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.