Tα 3 σημάδια ότι έχετε πιει πολύ καφέ – Πώς αντιδρά το σώμα

Αν πίνετε πολύ καφέ ή …πάρα πολύ καφέ, το σώμα σας θα αντιδράσει και θα σας στείλει το μήνυμα ότι δεν θέλει άλλη καφεΐνη. Κάποιοι θα σκεφτείτε την αυπνία, που είναι το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα όταν πίνουμε πολύ καφέ.

Κι όμως, πολλοί είναι εκείνοι που μπορούν εύκολα να κοιμηθούν μετά από ένα απογευματινό ή ακόμα και βραδινό καφέ. Άλλοι, ακόμα και με μία γουλιά από αργά το μεσημέρι και μετά, θα νιώσουν στην νευρικότητα που προκαλείται από την καφεΐνη .

Αν και ο FDA συνιστά να μην καταναλώνετε περισσότερα από 400 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης την ημέρα -περίπου τέσσερα έως πέντε φλιτζάνια καφέ (που είναι αρκετά) – το όριο για την ανοχή στην καφεΐνη μπορεί να διαφέρει πολύ από άτομο σε άτομο.

Λοιπόν, πώς μπορούμε πραγματικά να πούμε ποια είναι η μέγιστη ποσότητα καφέ που πρέπει να πίνουμε με βάση τις ατομικές μας ανάγκες;

Το σώμα σας θα δώσει την απάντηση. Πρέπει να αναγνωρίσετε τα σημάδια σύμφωνα με τα οποία, το σώμα σας σας λέει ότι έχετε υπερβολική καφεΐνη.

Πώς σας λέει το σώμα σας ότι πίνετε πολύ καφέ

Ο ορισμός του « πολύ » καφέ μπορεί να ποικίλλει, ανάλογα με το άτομο λόγω ευαισθησίας και δυσανεξίας στην καφεΐνη. Ένα άτομο μπορεί να πιει άνετα μερικά φλιτζάνια, ενώ ένα άλλο μπορεί να παρουσιάσει παρενέργειες μετά από ένα μόνο φλιτζάνι.

Ωστόσο, υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι το σώμα σας έχει πάρα πολύ καφεΐνη. Αυτό περιλαμβάνει συμπτώματα όπως: αίσθημα νευρικότητας, ευερεθιστότητας, ναυτίας, ανησυχίας και άγχους.

Οι πονοκέφαλοι, ο γρήγορος καρδιακός παλμός και η συχνή ούρηση είναι επίσης σημάδια ότι πίνετε πολύ καφέ», λέει η δρ. Caroline Cederquist, MD, στο wellandgood.com.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η καφεΐνη μπορεί να αλληλοεπιδράσει με ορισμένα φάρμακα ή με προϋπάρχουσες παθήσεις υγείας. «Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα φαρμάκων που μπορούν να αλληλεπιδράσουν με την καφεΐνη, όπως τα αντισπασμωδικά, τα αντιπηκτικά και τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα. Εάν παίρνετε οποιοδήποτε είδος φαρμάκου, είναι σημαντικό να συζητήσετε τις πιθανές αλληλεπιδράσεις με τον γιατρό ή/και τον φαρμακοποιό σας», λέει η Δρ Cederquist.

Ωστόσο, εάν είστε πολύ ευαίσθητοι στην καφεΐνη, η Δρ Cederquist προτείνει να βρείτε τρόπους για να μειώσετε την κατανάλωση. «Το πρώτο βήμα είναι να μειώσετε την καφεΐνη αργά και σταδιακά, η οποία θα μπορούσε να μειωθεί από πέντε φλιτζάνια καφέ την ημέρα σε τέσσερα φλιτζάνια για μια εβδομάδα μέχρι να φτάσετε τον προσωπικό σας στόχο», λέει.

Αλλά αν σας αρέσει να πίνετε κάτι ενώ εργάζεστε κατά τη διάρκεια της ημέρας ή απλά αγαπάτε τη γεύση του καφέ, ο ντεκαφεϊνέ μπορεί να είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση. «Θα μπορούσατε επίσης να αντικαταστήσετε ένα φλιτζάνι καφέ με καφεΐνη με ντεκαφεϊνέ. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε ακόμα να απολαύσετε τη ζεστασιά και τη γεύση του καφέ, απλά χωρίς την υπερβολική καφεΐνη», λέει.

Πώς η υπερβολική κατανάλωση καφέ επηρεάζει τον ύπνο

Αν και μισούμε να το ακούμε, ο καφές μπορεί σίγουρα να επηρεάσει την ικανότητά μας να έχουμε ξεκούραστο ύπνο. «Η καφεΐνη είναι διεγερτικό και μπλοκάρει την αδενοσίνη, η οποία είναι μια φυσική χημική ουσία στο σώμα που βοηθά το σώμα να χαλαρώσει και να προάγει τον ύπνο», λέει. Αν και η μείωση της υπνηλίας, η αύξηση της εστίασης και η τόνωση της ενέργειας μπορεί να είναι οι λόγοι που οι άνθρωποι πίνουν καφέ αρχικά, κάτι τέτοιο μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο, ειδικά εάν καταναλώνεται πολύ κοντά στην ώρα του ύπνου.

«Η καφεΐνη έχει περίπου πέντε ώρες ημιζωής, που σημαίνει ότι εάν πιείτε ένα φλιτζάνι καφέ το απόγευμα, θα έχετε ακόμα τη μισή καφεΐνη στο σώμα σας μόλις έρθει η ώρα για ύπνο», λέει ο Δρ Cederquist.

«Η καφεΐνη έχει περίπου πέντε ώρες ημιζωής, που σημαίνει ότι εάν πιείτε ένα φλιτζάνι καφέ νωρίς το βράδυ, θα έχετε ακόμα τη μισή καφεΐνη στο σύστημά σας μόλις έρθει η ώρα για ύπνο», λέει η Δρ Cederquist. Για να βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να πιείτε τον καφέ σας και να ξεκουραστείτε, επίσης, συνιστά να ακολουθείτε ένα πρόγραμμα κατανάλωσης καφεΐνης που δεν θα επηρεάσει τη νυχτερινή σας ρουτίνα.

Διαβάστε επίσης

8 πράγματα που πρέπει να κάνετε κάθε βράδυ για να χάσετε βάρος

Μια σοβαρή αναπνευστική λοίμωξη σε μικρή ηλικία αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.