Μπήκα στην εμμηνόπαυση πριν τη μαμά μου

Φανταστείτε ότι είστε στην εφηβεία, στα 20 ή τα 25 σας και ανακαλύπτετε ότι είστε ήδη στην εμμηνόπαυση ενώ η μαμά σας έχει τακτική περίοδο.

Ήταν ένα πρωινό Αυγούστου το 2013, όταν ένας γιατρός ξεφύλλισε τον ιατρικό φάκελο της Emma Delaney και της είπε ότι ήταν σε εμμηνόπαυση στα 25 της.

Η Έμμα κάθισε ακίνητη στη σκληρή καρέκλα του νοσοκομείου, με το μυαλό της να παρασύρεται. Οι περίοδοι της, που δεν είχαν επιστρέψει από τότε που είχε σταματήσει το χάπι λίγα χρόνια πριν, μάλλον δεν θα επέστρεφαν ποτέ. Ήταν απίθανο να μπορέσει ποτέ να συλλάβει φυσικά.

«Δεν ήξερα πώς να αντιδράσω… Μου είπε – όπως θα έλεγε ότι έχασα τα κλειδιά μου – ότι δεν μπορούσα να κάνω παιδιά», λέει στο bbc.

Η Emma ανήκει σε μια ομάδα γυναικών που επηρεάζονται από μια κατάσταση που ονομάζεται Πρωτοπαθής Ωοθηκική Ανεπάρκεια (POI) – η οποία αναφέρεται σε οποιαδήποτε μορφή εμμηνόπαυσης κάτω των 40 ετών. Τις περισσότερες φορές δεν υπάρχει γνωστή αιτία και οι γυναίκες με POI μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα εμμηνόπαυσης μέχρι να κλείσουν τα 50 τους.

Τι είναι η εμμηνόπαυση και ποια τα σημάδια;

«Δεν υπάρχει καθόλου αρκετή συζήτηση για την εμμηνόπαυση στις νεότερες ηλικιακές ομάδες», λέει στο BBC η Δρ Nighat Arif, γιατρός του NHS και αστέρι του TikTok με ειδικό ενδιαφέρον για τη φροντίδα της εμμηνόπαυσης. «Συνήθως, βλέπεις μια μεγαλύτερη γυναίκα, γκριζομάλλα, να κάνει βεντάλια. Δεν είναι αντιπροσωπευτικό».

Για κάποιους όπως η Emma, ​​δεν είναι ξεκάθαρο γιατί οι ωοθήκες τους δεν λειτουργούν, αλλά το POI μπορεί επίσης να προκληθεί από αυτοάνοσες καταστάσεις, χρωμοσωμικές διαταραχές ή χειρουργική επέμβαση στη μήτρα ή τις ωοθήκες.

Εκτός από τις σωματικές συνέπειες, ο ψυχολογικός αντίκτυπος μιας τέτοιας διάγνωσης μπορεί να είναι καταστροφικός.

Αφού ο γιατρός της Έμμα της ανακοίνωσε τα νέα, έκλαιγε μόνη της στο αυτοκίνητό της για μια ώρα.

Η Έμμα δεν ήξερε σχεδόν τίποτα για την εμμηνόπαυση, εκτός από όσα είχε ακούσει από μεγαλύτερες γυναίκες στο κομμωτήριο του Μάντσεστερ όπου δούλευε. Το μέλλον που φανταζόταν – να φροντίζει τα δύο δικά της παιδιά – ήταν άπιαστο όνειρο;

Τους επόμενους μήνες, η Emma έλαβε θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (HRT). Έμαθε ότι οι ωοθήκες της είχαν σταματήσει να λειτουργούν και το σώμα της δεν παράγει αρκετά οιστρογόνα και προγεστερόνη – τις ορμόνες που διέπουν τον εμμηνορροϊκό κύκλο. Η ανισορροπία είχε επηρεάσει την υγεία της εδώ και χρόνια.

Η εγκεφαλική ομίχλη που συνέχιζε να βιώνει δεν ήταν απλώς μέρος της προσωπικότητάς της. Οι εξάψεις, που έμοιαζαν με πυροτέχνημα σε όλο της το σώμα και οι άγρυπνες νύχτες της, δεν ήταν αϋπνίες – ήταν συμπτώματα της ορμονικής ανισορροπίας.

Δεν βοήθησε το γεγονός ότι η ίδια η μητέρα της, τότε μόλις στα 40 της, δεν είχε φτάσει ακόμη στην εμμηνόπαυση. Οι φίλοι της άρχισαν να κάνουν δικά τους παιδιά. «Ένιωθα ότι κανείς δεν με καταλάβαινε», λέει.

Η Έμμα ρίχτηκε στη δουλειά και απέφυγε να συζητήσει τη διάγνωσή της. Γέμιζε τα βράδια της με μεγάλες βραδιές και χαλαρά ραντεβού – ήθελε να είναι ακριβώς το αντίθετο από τους φίλους της με συντρόφους και μωρά.

«Κακοποιούσα το σώμα μου με αλκοόλ και σεξ… Δεν είχα συνειδητοποιήσει πόσο έπρεπε να μιλήσω για αυτό σε κάποιον», εξηγεί.

Η Έμμα άρχισε τελικά να μιλά για τις εμπειρίες της πιο ανοιχτά. Ξεκίνησε εξηγώντας τα συναισθήματά της σε έναν σύμβουλο, ο οποίος τη βοήθησε να νιώσει ξανά σαν τον εαυτό της.

«Ανεξάρτητα από τη διάγνωσή μου, εξακολουθούσα να ήμουν εγώ… Ήμουν κάτι περισσότερο από τη διάγνωσή μου… Αυτό ήταν ένα μεγάλο μάθημα που έπρεπε να μάθω».

Πριν από μερικά χρόνια γνώρισε έναν άνδρα που καταλαβαίνει την κατάστασή της και πλέον ζουν μαζί.

Τώρα στα 34 της, πιστεύει ότι το μέλλον της μπορεί να περιλαμβάνει παιδιά, με δωρεά ωαρίων και εξωσωματική γονιμοποίηση.

Κάθε τόσο φοράει ένα μαύρο μπλουζάκι στο κομμωτήριο, με το σύνθημα “Make Menopause Matter” γραμμένο στο στήθος με κόκκινο χρώμα.

Οι πελάτες θα σχολιάσουν ότι είναι πολύ νέα για την εμμηνόπαυση και θα εξηγήσει την κατάστασή της.

«Μου λένε ότι έχουν μάθει περισσότερα για την εμμηνόπαυση στα 30 λεπτά που πέρασαν μαζί μου παρά σε όλη τους τη ζωή».

Διαβάστε επίσης

Ο ευκολότερος τρόπος για να καθαρίσετε ακόμα και την πιο βρώμικη γυάλινη πόρτα του φούρνου

Tα επιστημονικά highlights του 2022

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.