Ο ευκολότερος τρόπος για να καθαρίσετε ακόμα και την πιο βρώμικη γυάλινη πόρτα του φούρνου

Το πως, πότε και με τι να καθαρίσετε μια γυάλινη πόρτα φούρνου είναι ένα σημαντικό μέρος της συντήρησης της συσκευής.

Εξάλλου, κάθε διαρροή, πιτσίλισμα και ατύχημα που συμβαίνει κατά το μαγείρεμα παραμένει στο φούρνο και ειδικά στη γυάλινη πόρτα.

Αλλά επειδή δεν μπορείτε να καθαρίσετε το εσωτερικό ενός ζεστού φούρνου, μέχρι να τελειώσετε το γεύμα σας και να κρυώσει ο φούρνος, οι βρωμιές έχουν κάτσει για τα καλά. Έτσι, ψίχουλα, βρωμιά και λίπος μπορούν πραγματικά να συσσωρευτούν.

Ευτυχώς, ο καθαρισμός μιας γυάλινης πόρτας φούρνου δεν είναι αδύνατος, αλλά χρειάζεται λίγη προσπάθεια.

Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι για το πώς να καθαρίσετε μια γυάλινη πόρτα φούρνου ανάλογα με το μοντέλο του φούρνου σας, το πόσο βρώμικο είναι το τζάμι και τις προτιμήσεις σας για το προϊόν καθαρισμού.

Το πώς να καθαρίζετε μια γυάλινη πόρτα φούρνου με τον σωστό τρόπο, εξηγεί στο realsimple.com η Katie Burkey, ιδιοκτήτρια του Molly Maid of Mahoning.

Πόσο συχνά να καθαρίζετε μια γυάλινη πόρτα φούρνου

Το πόσο συχνά χρειάζεται να καθαρίζετε τη γυάλινη πόρτα του φούρνου σας θα εξαρτηθεί από το πόσο συχνά —και τι— μαγειρεύετε. Επιδιώξτε να καθαρίζετε την εσωτερική επιφάνεια της πόρτας περίπου κάθε τρεις έως έξι μήνες ή κάθε φορά που ολοκληρώνετε έναν ενδελεχή καθαρισμό του φούρνου σας. Σκουπίστε το εξωτερικό του φούρνου τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

Καθαρίζετε την γυάλινη πόρτα του φούρνου περίπου μία φορά το χρόνο. Ο τακτικός καθαρισμός της πόρτας του φούρνου σημαίνει λιγότερο τρίψιμο και λιγότερο σκληρά χημικά.

Τι χρειάζεστε 

  • Σκούπα με εξάρτημα με σχισμή
  • Πανιά καθαρισμού
  • Μαγειρική σόδα
  • Αποσταγμένο λευκό ξύδι
  • Μη λειαντικό σφουγγάρι
  • Καθαριστικό τζαμιών
  • Σαπούνι πιάτων που αφαιρεί αποτελεσματικά το λίπος
  • Καθαριστικό φούρνου (προαιρετικό)

Πώς να καθαρίσετε μια γυάλινη πόρτα του φούρνου

Το πρώτο βήμα για τον καθαρισμό μιας γυάλινης πόρτας φούρνου είναι να βεβαιωθείτε ότι ο φούρνος είναι δροσερός —δεν θέλετε να καείτε κατά λάθος.
Αν μπορείτε να βγάλετε την γυάλινη πόρτα, σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή ακόμα καλύτερα.

Μόλις αφαιρεθεί, χρησιμοποιήστε μια ηλεκτρική σκούπα με εξάρτημα με σχισμή που είναι αρκετά μικρή για να μπει στους πιο μικρούς χώρους.

Σε ορισμένα μοντέλα φούρνου, μπορεί να χρειαστεί να αφαιρεθεί ολόκληρη η πόρτα για να καθαριστεί ανάμεσα στα δύο τζάμια που αποτελούν τη γυάλινη πόρτα του φούρνου. Συμβουλευτείτε το εγχειρίδιο του φούρνου σας (θυμηθείτε, πολλά εγχειρίδια συσκευών μπορούν πλέον να βρεθούν στο διαδίκτυο) προτού ξεκινήσετε.
Αφήστε την πόρτα σε μία σκληρή επιφάνεια, στην οποία έχετε στρώσει από πριν μία πετσέτα.

Healthstories Ο ευκολότερος τρόπος για να καθαρίσετε ακόμα και την πιο βρώμικη γυάλινη πόρτα του φούρνου

Αφαίρεση του λίπους 

Το καλύτερο καθαριστικό για γυάλινες πόρτες φούρνου είναι ένα μείγμα από μαγειρική σόδα και ξύδι. Είναι μια εξαιρετική μη τοξική εναλλακτική λύση στα σκληρά χημικά καθαριστικά.

Εάν υπάρχει συσσωρευμένο λίπος και βρωμιά, πασπαλίστε λίγη μαγειρική σόδα στις βρώμικες περιοχές. Στη συνέχεια, ψεκάστε τη μαγειρική σόδα με ένα μείγμα από ένα μέρος ξύδι σε ένα μέρος νερό. Η μαγειρική σόδα θα αρχίσει να βγάζει φουσκάλες.
Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε ένα μη λειαντικό επίθεμα για να απλώσετε την πάστα στο γυαλί και σκουπίστε με ένα βρεγμένο πανί για να αφαιρέσετε τα πάντα. Προσέξτε το προϊόν που χρησιμοποιείτε, να μην λειαντικό, γιατί το ξύσιμο του γυαλιού μπορεί να προκαλέσει μόνιμη ζημιά.
Ολοκληρώστε καθαρίζοντας το γυαλί με καθαριστικό τζαμιών για να γυαλίσει.
Τέλος, συναρμολογήστε ξανά τη γυάλινη πόρτα σας, προσέχοντας να βάλετε σωστά και σφιχτά τις σωστές βίδες στη σωστή τους θέση.

Πώς να καθαρίσετε μια γυάλινη πόρτα φούρνου χωρίς να την αφαιρέσετε

Αν και είναι καλύτερο να αφαιρέσετε τη γυάλινη πόρτα από το φούρνο σας πριν την καθαρίσετε, υπάρχουν φορές που αυτό δεν είναι στις επιλογές σας. Ευτυχώς, είναι εύκολο να καθαρίσετε το γυαλί χωρίς να το αφαιρέσετε.

Βεβαιωθείτε ότι ο φούρνος είναι κρύος και δεν είναι ζεστός στην αφή.

Δημιουργήστε μια πηχτή πάστα χρησιμοποιώντας μαγειρική σόδα αναμεμειγμένη με νερό. Απλώστε τη στο γυαλί χρησιμοποιώντας ένα σφουγγάρι, πανί ή ακόμα και τα χέρια σας (αλλά φροντίστε να φορέσετε πρώτα γάντια καθαρισμού). Αφήστε την πάστα να καθίσει για 15 έως 20 λεπτά, ανάλογα με το πόσο βρώμικο είναι το γυαλί. Εάν χρειάζεται, μπορείτε να το αφήσετε να καθίσει ολόκληρη τη νύχτα. Σημειώστε ότι το μείγμα θα σκουρύνει καθώς απορροφά τη βρωμιά και το λίπος.

Όταν είστε έτοιμοι, αφαιρέστε την πάστα με ένα ζεστό, υγρό πανί. Αυτή η λύση καθαρισμού είναι εντελώς φυσική, οικονομικά αποδοτική και εύκολη στη χρήση.

Εάν η γυάλινη πόρτα του φούρνου εξακολουθεί να είναι ομιχλώδης ή παρουσιάζει ραβδώσεις, απλώστε μια σταγόνα σαπουνιού πιάτων σε ένα υγρό πανί και χρησιμοποιήστε το για να σκουπίσετε την πόρτα. Στη συνέχεια ξεπλύνετε με ένα καθαρό, υγρό πανί και στεγνώστε καλά.
Εναλλακτικά, μπορείτε να αναμίξετε ένα μέρος ξίδι (λευκό ξύδι ή, ιδανικά, ξύδι καθαρισμού) με ένα μέρος νερό σε ένα μπουκάλι ψεκασμού. Ψεκάστε το μείγμα στην πόρτα. Σκουπίστε με ένα πανί καθαρισμού που δεν αφήνει χνούδι.
Εάν η μαγειρική σόδα δεν λειτουργεί, μπορείτε πάντα να χρησιμοποιήσετε ένα καθαριστικό γυάλινων πορτών του εμπορίου.

Πώς να καθαρίσετε με τη λειτουργία αυτοκαθαρισμού

Ο κύκλος αυτοκαθαρισμού είναι εξαιρετικός για την απομάκρυνση των ψημένων χυμένων ουσιών, λίπους και βρωμιάς όχι μόνο από τη γυάλινη πόρτα αλλά και από ολόκληρο τον φούρνο.

Πριν ενεργοποιήσετε τον κύκλο αυτοκαθαρισμού, βεβαιωθείτε ότι ο φούρνος είναι άδειος. Αφαιρέστε τις σχάρες του φούρνου και βεβαιωθείτε ότι όλα είναι εκτός εστίας. Στη συνέχεια, ανοίξτε τα παράθυρα στο σπίτι σας. Ο κύκλος αυτοκαθαρισμού μπορεί να θερμάνει τον φούρνο έως και σχεδόν 480 βαθμούς Κελσίου, ανάλογα με το μοντέλο που διαθέτετε. Αυτό θα ζεστάνει το σπίτι σας και μπορεί επίσης να εκπέμψει αναθυμιάσεις, επομένως ο σωστός αερισμός είναι το κλειδί. Για ασφάλεια, βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά και τα κατοικίδια βρίσκονται έξω από το δωμάτιο (ή το σπίτι) όσο είναι ενεργοποιημένη η λειτουργία αυτοκαθαρισμού. Αλλά ένας ενήλικας θα πρέπει να παραμείνει σπίτι κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Ο κύκλος αυτοκαθαρισμού θα καθαρίσει ολόκληρο το εσωτερικό του φούρνου, συμπεριλαμβανομένης της γυάλινης πόρτας, καθώς η υψηλή θερμότητα καίει όλα τα κολλημένα τρόφιμα και τα υπολείμματα. Η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει από μία έως έξι ώρες για να ολοκληρωθεί, ανάλογα με το μοντέλο και τη λειτουργία που έχετε επιλέξει, επομένως είναι καλή ιδέα να προγραμματίσετε τα γεύματα εκ των προτέρων ή να αποφασίσετε να παραγγείλετε σε πακέτο. Όταν τελειώσει ο κύκλος, περιμένετε να κρυώσει ο φούρνος. Όλα τα υπολείμματα θα έχουν γίνει στάχτη, η οποία μπορεί να σκουπιστεί με ένα υγρό πανί ή σφουγγάρι.

Διαβάστε επίσης

Tα επιστημονικά highlights του 2022

Έξυπνα κόλπα, για να δώσετε στα μαλλιά σας το χαμένο τους όγκο

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.