Μία 59χρονη γυναίκα με άνοια μοιράζεται τα συμπτώματα που είχε, ενώ οι γιατροί απέδιδαν τα πάντα στο άγχος

Μία 59χρονη γυναίκα διαγνώστηκε πρόσφατα με άνοια, αν και αναζητούσε ιατρική βοήθεια από το 2016 με τους γιατρούς να αποδίδουν τα συμπτώματά της στο άγχος.

Τα πρώτα σημάδια της άνοιας που σχετίζεται με την ηλικία, όπως η γνωστική εξασθένηση, μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστούν, σε αντίθεση με τις καρδιαγγειακές παθήσεις ή άλλες κυρίως σωματικές παθήσεις όπως ο διαβήτης. Αλλά το πρόβλημα μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολο να εντοπιστεί όταν αρχίζει να εξελίσσεται σε νεαρότερη ηλικία.

Διαγνώστηκε με πρώιμη άνοια σε ηλικία 59 ετών

Δυστυχώς, αυτή ήταν η περίπτωση μιας 59χρονης γυναίκας στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία πρόσφατα διαγνώστηκε με άνοια, αφού οι γιατροί έλεγαν ότι είχε άγχος.

Για την Jude Thorp, μια 59χρονη μητέρα δύο παιδιών που ζει στην Οξφόρδη της Αγγλίας, έγινε σαφές ότι κάτι δεν πήγαινε καλά όταν άρχισε να παρατηρεί μια αλλαγή στις ικανότητές της ενώ βρισκόταν στη δουλειά, αναφέρει η Independent και το bestlifeonline.

Μετά από χρόνια εμπειρίας σε μια καριέρα στο θέατρο, η Thorp συνειδητοποίησε ότι είχε μεγαλύτερη δυσκολία να ολοκληρώσει απλές εργασίες ή να επικεντρωθεί στη δουλειά της. Σύντομα παρατήρησε ότι επαναλάμβανε ερωτήσεις, ξεχνούσε σημαντικές συζητήσεις, ένιωθε κουρασμένη και δυσκολευόταν να βρει τις σωστές λέξεις κατά τη διάρκεια των συνομιλιών.

Παρά τις αλλαγές, η Thorp δεν ζήτησε ιατρική βοήθεια μέχρι που η σύζυγός της την έπεισε να κλείσει ένα ραντεβού με έναν γιατρό τον Νοέμβριο του 2016. Αλλά μετά την εξέταση, είπε ότι ο γιατρός απέδωσε γρήγορα τα συμπτώματά της ως αποτέλεσμα άγχους.

Η Thorp συνέχισε να επισκέπτεται διαφορετικούς ειδικούς τα επόμενα χρόνια.
Ωστόσο, μόνο όταν οι γιατροί πραγματοποίησαν οσφυονωτιαία παρακέντηση και υποβλήθηκε σε μαγνητική τομογραφία, τελικά έλαβε τη διάγνωση της πρώιμης άνοιας που προκλήθηκε από τη νόσο του Αλτσχάιμερ τον Ιανουάριο του 2021 .

Σύμφωνα με την κλινική Mayo, η άνοια νεαρής ηλικίας είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει οποιονδήποτε κάτω των 65 ετών που αρχίζει να εμφανίζει σημάδια της πάθησης. Στην περίπτωση του Αλτσχάιμερ, το 5-6% των ατόμων με τη νόσο την εμφανίζουν στη μέση ηλικία.

Η πρώιμη άνοια μπορεί να προκληθεί από μια σειρά καταστάσεων, όπως η μετωποκροταφική άνοια (FTD), η αγγειακή άνοια ή η άνοια Lewy, σύμφωνα με την Εταιρεία Αλτσχάιμερ. Ωστόσο, η άτυπη νόσος του Αλτσχάιμερ είναι η πιο πιθανή αιτία για όποιον αρχίζει να εμφανίζει τα πρώτα του συμπτώματα μεταξύ 30 και 60 ετών.

Για την Θορπ, η διάγνωση ήταν αρχικά βαρύ φορτίο —ειδικά όταν έπρεπε να πει τα νέα στις δύο μικρές κόρες της.

“Πρέπει να θρηνείς, πρέπει να είσαι θυμωμένος ή αναστατωμένος. Αυτό είναι μέρος του πένθους για κάτι, έτσι δεν είναι; Αλλά για μένα, είμαι τυχερή που έχω αυτή τη διάγνωση επειδή μπορώ να συνεχίσω να ζω καλά με αυτό», είπε στην Independent .

Από τότε που εντόπισε την άνοιά της, η Thorp ήρθε σε επαφή με ομάδες υποστήριξης για την ασθένεια. “Νομίζω ότι η αποδοχή μιας διάγνωσης για οτιδήποτε σου επιτρέπει να ανθίσεις με έναν τρόπο. Και νομίζω ότι είναι πραγματικά σημαντικό η ζωή να είναι πλούσια και να κάνεις ό,τι μπορείς».

Διαβάστε επίσης

12 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να κάνετε όταν καθαρίζετε την κουζίνα

Επελαύνει η γρίπη, αλλά η COVID-19 “ετοιμάζεται” για… ποδαρικό την Πρωτοχρονιά

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.