Συνεργασία Αγλ. Κυριακού , ΜΗΤΕΡΑ και Children’s National Hospital των ΗΠΑ σε 15 δύσκολα περιστατικά

Το Β’ Παιδοχειρουργικό Τμήμα του Νοσοκομείου Παίδων Αγλ. Κυριακού και η Γ’ Παιδοχειρουργική Κλινική του Παίδων ΜΗΤΕΡΑ, οργάνωσαν με επιτυχία το Colorectal Paediatric Surgery Workshop, υπό την Αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργών Παίδων (ΕΕΧΠ).

Συνεργασία Αγλ. Κυριακού, ΜΗΤΕΡΑ και Children’s National Hospital των ΗΠΑ

Στο Colorectal Paediatric Surgery Workshop συμμετείχαν ο Prof. Med. Dr. Marc Aaron Levitt, Chief, Division of Colorectal & Pelvic Reconstruction – Children’s National Hospital, Professor of Surgery & Pediatrics, The George Washington School of Medicine και οι συνεργάτες του από το Children’s National Hospital, Washington DC, USA.

Ολοκληρώθηκαν συνολικά 15 επεμβάσεις, οι 10 από αυτές στο ΓΝΠΑ «Παναγιώτης & Αγλαΐα Κυριακού» τις πρώτες 2 ημέρες του workshop και οι 5 στο Παίδων «ΜΗΤΕΡΑ» την επομένη.

Εγχειρήσεις που εκτελέσθηκαν κατά τη συνεργασία Αγλ. Κυριακού, ΜΗΤΕΡΑ και Children’s National Hospital των ΗΠΑ:

1. Τέσσερις PSARP (Posterior Sagittal Ano Recto Plasty), 3 σε αγόρια (ένα ορθοκυστικό και δύο ορθοπροστατικά συρίγγια) και 1 σε κορίτσι (ορθοπροδομικό συρίγγιο).
2. Τρεις PSARP επανεγχειρήσεις (redo) λόγω αποτυχίας των αρχικών επεμβάσεων. Μία από αυτές σε αγόρι χρειάσθηκε επιπλέον ανακατασκευή της ουρήθρας με προσθήκη μισχωτού σωληνωτού μοσχεύματος από έντερο για γεφύρωση ελλείματος και επανεμφύτευση αριστερού ουρητήρα.
3. Δύο επεμβάσεις Malone (σκωληκοειδής απόφυση στον ομφαλό για πλύσεις του εντέρου) και μία επέμβαση Neo-Malone (λόγω προηγηθείσας σκωληκοειδεκτομής χρήση μισχωτού σωληνωτού μοσχεύματος από έντερο).
4. Δύο επεμβάσεις για πρόπτωση ορθού μετά PSARP.
5. Δύο επεμβάσεις σύγκλεισης κολοστομίας μετά επιτυχή PSARP.
6. Μία επέμβαση redo pull-through λόγω αποτυχίας της αρχικής επέμβασης.
7. Μία κυστεοσκόπηση σε αγόρι για ακράτεια ούρων μετά PSARP.

Στο συντονισμό της διοργάνωσης συμμετείχαν τέσσερις (4) διαφορετικές ομάδες οργανωτών:
• Η ομάδα των ξένων προσκεκλημένων με επικεφαλής τον Dr. M. A. Levitt, που είχε την τελική ευθύνη για τον καθορισμό του προγράμματος των χειρουργείων (ποιοι ασθενείς θα χειρουργηθούν, ποια ημέρα εκ των 3 του workshop, σε ποιο από τα δύο Νοσοκομεία, με ποια σειρά και ποιο το είδος της επέμβασης που θα εκτελεσθεί).
• Η Οργανωτική Ομάδα του ΓΝΠΑ «Παναγιώτης & Αγλαΐα Κυριακού» από στελέχη του Β’ Παιδοχειρουργικού Τμήματος, που ανέλαβαν και την ευθύνη της διακόσμησης τοίχων της αίθουσας αναμονής έξω από τα χειρουργεία του Νοσοκομείου.
• Η Οργανωτική Ομάδα του Παίδων «ΜΗΤΕΡΑ» με στελέχη της Γ’ Παιδοχειρουργικής Κλινικής και τη γραμματειακή υποστήριξη του Νοσοκομείου.
• Ο «Πανελλήνιος Σύλλογος Γονέων και Παιδιών με Συγγενείς Ορθοπρωκτικές Ανωμαλίες» με Πρόεδρο την κ. Μάγδα Μουδιώτη, ο οποίος σε απευθείας επικοινωνία με τον Prof. M. Levitt και τον Διευθυντή του Β’ Παιδοχειρουργικού Τμήματος κ. Αλέξανδρο Πασσαλίδη κατηύθυνε πολλά μέλη του είτε για κλινική εκτίμηση είτε για ορισμό απαιτούμενης χειρουργικής επέμβασης.

Η αποκτηθείσα εμπειρία και εκπαίδευση των Ελλήνων Παιδοχειρουργών, που συμμετείχαν στα χειρουργεία αυτών των πολυσύνθετων, πολύπλοκων και σπάνιων παθήσεων, υπήρξε σημαντικότατη. Διαδικτυακά παρακολούθησαν τα δρώμενα 20 Έλληνες Χειρουργοί Παίδων και 5 συνάδελφοι από χώρες του εξωτερικού. Εκτός από την ανεκτίμητη προσφορά του workshop στην αποκατάσταση της υγείας των μικρών ασθενών που χειρουργήθηκαν, αξίζει να σημειωθεί ότι η μετάβασή τους σε νοσοκομειακά κέντρα του εξωτερικού, όπως είθισται, θα επιβάρυνε το Ελληνικό Δημόσιο με κόστος μεγαλύτερο των 1,5-2 εκατομμυρίων Ευρώ, εκτός της επιπλέον επιβάρυνσης των ιδίων και των οικογενειών τους.

Όλα τα χειρουργεία βιντεοσκοπήθηκαν και σημαντικός αριθμός αυτών μεταδόθηκε livestreaming (in realtime) μέσω διαδικτύου στους εγγεγραμμένους Χειρουργούς Παίδων.

Τα βίντεο όλων των χειρουργείων που πραγματοποιήθηκαν μετά την κατάλληλη επεξεργασία τους θα βρίσκονται αναρτημένα και για 6 μήνες στην ιστοσελίδα παρακολούθησης του workshop στη διάθεση των εγγεγραμμένων χρηστών.

Τον Dr. Marc A. Levitt και τους συνεργάτες του συνόδευσε πολυπληθής ομάδα εθελοντών, οι οποίοι συμμετείχαν στη διακόσμηση τοίχων της αίθουσας αναμονής έξω από τα χειρουργεία του ΓΝΠΑ «Παναγιώτης & Αγλαΐα Κυριακού» με όμορφα και χαρούμενα παιδικά σχέδια. Η έμπνευση και τα σκίτσα των διακοσμητικών αυτών σχεδίων οφείλονται στην πολύτιμη ανιδιοτελή εργασία των στελεχών του Β’ Παιδοχειρουργικού Τμήματος κ. Miquel Villanueva και της συζύγου του Σοφίας Τσικαρλή, της κ. Ελισάβετ Κάννα και της κ. Ζωής Λαμπρινού.

Μάλιστα, οι Αμερικάνοι εθελοντές χαρακτήρισαν το περιβάλλον των χώρων του Νοσοκομείου ως το ωραιότερο και πιο χαρούμενο για τους μικρούς ασθενείς, από όσα έχουν αντικρύσει στα πολλά νοσοκομεία που έχουν επισκεφθεί σε διάφορα μέρη του κόσμου.

 

 

 

 

 

 

 

 

Στη φωτογραφία μπροστά σε έναν από τους τοίχους που διακοσμήθηκαν από αριστερά η Προϊσταμένη του Αναισθησιολογικού Τμήματος κ. Χρύσα Δροσάτου , ο Αναπλ. Διοικητής του ΓΝΠΑ «Παναγιώτης & Αγλαΐα Κυριακού» κ. Ανδρέας Τόσκας, ο Διευθυντής του Β΄ Παιδοχειρουργικού Τμήματος και Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής κ. Αλέξανδρος Πασσαλίδης και η Προϊσταμένη του Χειρουργείου κ. Ειρήνη Ντζιμάνη.

Διαβάστε επίσης

Πλεύρης για προσωπικό γιατρό: Στην Αττική δεν έχουμε ακόμα ικανό αριθμό για να καλύψουμε τους πολίτες

Η οδυνηρή εμπειρία κολυμβητή με μωβ μέδουσα – Η σόδα δεν βοήθησε πολύ

Οδηγός για σωματική άσκηση μετά από χειρουργική επέμβαση – Τι δεν πρέπει να κάνετε

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.