Οδηγός για σωματική άσκηση μετά από χειρουργική επέμβαση – Τι δεν πρέπει να κάνετε

Μετά από χειρουργική επέμβαση οι περιορισμοί στην άσκηση ή και η προσωρινή απαγόρευση συγκεκριμένων ασκήσεων, είναι από τις πρώτες οδηγίες που συστήνουν οι χειρουργοί.

Εάν είστε λάτρης της άσκησης, είναι δύσκολο να αντισταθείτε ενώ αναρρώνετε. Η καθιστική ζωή μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε ανήσυχοι, άτονοι και έξω από τα νερά σας – αλλά το σώμα σας χρειάζεται χρόνο για να επουλωθεί.

Σε περιπτώσεις όπως η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική επέμβαση, ο χρόνος ανάρρωσης μπορεί να είναι αρκετά σύντομος. Αλλά, ακόμη και στην παραδοσιακή χειρουργική επέμβαση, η παρατεταμένη ακινησία μετά την επέμβαση, σπάνια είναι αυτό που παραγγέλνει ο γιατρός.

Για τους περισσότερους τύπους χειρουργικών επεμβάσεων, οι συμβουλές για σωματική άσκηση είναι παρόμοιες:

  • Μάθετε τους περιορισμούς της σωματικής δραστηριότητας εκ των προτέρων.
  • Ακολουθήστε τις μετεγχειρητικές συστάσεις του χειρουργού σας.
  • Δώστε στην τομή σας αρκετό χρόνο για να επουλωθεί.
  • Συνειδητοποιήστε ότι το να κάνετε πάρα πολλά, πολύ σύντομα, είναι αντιπαραγωγικό.
  • Ακούστε το σώμα σας.
  • Συμβουλευτείτε ειδικούς όπως φυσιολόγους άσκησης και φυσιοθεραπευτές για εκπαίδευση και υποστήριξη.

Αν και αυτή η συμβουλή ισχύει γενικά, οι πρόσθετες οδηγίες διαφέρουν ανάλογα με τη συγκεκριμένη κατάσταση υγείας και τον τύπο της χειρουργικής επέμβασης.

Οι οδηγίες θα διαφέρουν για κάποιον που έχει αφαιρέσει τον καταρράκτη σε σύγκριση με έναν ασθενή που υποβάλλεται σε διαδικασία γαστρικής παράκαμψης για απώλεια βάρους.

Ακολουθούν μερικά παραδείγματα προφυλάξεων και στρατηγικών μετά από επέμβαση για την επανέναρξη της ρουτίνας της φυσικής σας κατάστασης.

Εγχείρηση στα μάτια

Βελτιώνοντας την όρασή σας, η χειρουργική επέμβαση στα μάτια μπορεί να βελτιώσει την ικανότητά σας να ασκείτε, μόλις δώσετε στον εαυτό σας την ευκαιρία να θεραπευθεί.

Όταν κάνετε χειρουργική επέμβαση στα μάτια για παθήσεις όπως το γλαύκωμα, ο καταρράκτης ή η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς, η προστασία του οφθαλμού σας και η διατήρηση της όρασής σας είναι σαφώς κορυφαίες προτεραιότητες. Η αποφυγή οφθαλμικού τραύματος, λοίμωξης και αύξησης της αρτηριακής πίεσης είναι επιτακτική κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης. Οι ελάχιστα επεμβατικές διαδικασίες μπορούν να μειώσουν τον χρόνο ανάρρωσης, αλλά δεν ενδείκνυνται για όλους.

Με τις παραδοσιακές χειρουργικές επεμβάσεις, οι τομές είναι μεγαλύτερες και χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να επουλωθούν, έτσι ώστε ο χρόνος που χρειάζονται οι ασθενείς για να ξαναρχίσουν τη δραστηριότητα είναι μεγαλύτερος. Τα χειρουργικά τραύματα από φρέσκες τομές στα μάτια μπορεί να είναι ευάλωτα σε αιμορραγία ή αιμορραγία. Οι ασθενείς πρέπει να φροντίζουν να αποφεύγουν την καταπόνηση ή την ανύψωση, να αποφύγουν να διαταράξουν την ισορροπία εξαιρετικά λεπτών, εύθραυστων αιμοφόρων αγγείων στο πίσω μέρος του ματιού.

Η αποφυγή της άρσης βαρών μπορεί να αποτρέψει απότομες αυξήσεις της αρτηριακής πίεσης που μπορεί να επηρεάσουν το ίδιο το μάτι. Το να διατηρείτε το κεφάλι σας στο επίπεδο της καρδιάς ή υψηλότερο βοηθά επίσης στη διατήρηση μιας φυσιολογικής αρτηριακής πίεσης. Το να μείνετε μακριά από δραστηριότητες που κάνουν την κοιλιακή σας κοιλότητα να συσφίγγεται και ενδεχομένως να αυξάνει αυτή την πίεση – συνιστάται όσο το μάτι σας εξακολουθεί να θεραπεύεται, λέει.

Άσκηση μετά από χειρουργική επέμβαση στα μάτια

Η άμεση πρόσκρουση στο μάτι προφανώς θα πρέπει να αποφεύγεται, καθώς και η απώλεια ισορροπίας και η πτώση. Αυτό σημαίνει να μείνετε μακριά από αθλήματα επαφής ή άλλες δραστηριότητες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε οφθαλμικό τραύμα μέχρι να το ξεκαθαρίσετε από τον γιατρό σας.

Η πρόσκρουση στο μάτι από ένα βλήμα υψηλής ταχύτητας – όπως μια μπάλα του γκολφ – θα μπορούσε να αποτελέσει πρόβλημα για τους ασθενείς που αναρρώνουν.

Η μόλυνση είναι μια άλλη μετεγχειρητική σκέψη. Οι οφθαλμίατροι χορηγούν αντιβιοτικά για την πρόληψη λοιμώξεων των ματιών. Το κολύμπι, για παράδειγμα, θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο μόλυνσης, μαζί με τον ερεθισμό του ματιού σας από το αλάτι ή το χλώριο.

Χειρουργική καταρράκτη. Το μάτι σας θα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στο φως. Φοράτε γυαλιά ηλίου, τα οποία επίσης εμποδίζουν την είσοδο ερεθιστικών ουσιών στα μάτια σας. Το περπάτημα και μία ελαφριά αερόμπικ μπορεί να επιτραπούν αμέσως μετά την επέμβαση.
Χειρουργική με λέιζερ για γλαύκωμα. Αν και συνήθως δεν υπάρχουν περιορισμοί στη σωματική δραστηριότητα, μιλήστε πρώτα με τον χειρουργό σας.
Χειρουργική LASIK. Αποφύγετε το κολύμπι ή την έκθεση του ματιού σας σε νερό για τουλάχιστον δύο εβδομάδες. Μείνετε μακριά από την έντονη άσκηση και τον αθλητισμό επαφής για έως και ένα μήνα. Φοράτε γυαλιά ηλίου σε εξωτερικούς χώρους για να προστατεύσετε τα μάτια σας από τις ακτίνες UV και τη σκόνη καθώς επουλώνονται.
Χειρουργική αμφιβληστροειδούς. Αποφύγετε την έντονη άσκηση και το κολύμπι για έως και δύο εβδομάδες. Για συγκεκριμένους τύπους χειρουργικής επέμβασης αμφιβληστροειδούς, μπορεί να χρειαστεί να αποφύγετε τις πτήσεις, τα μεγάλα υψόμετρα και τις καταδύσεις έως ότου ο γιατρός σας εγκρίνει.

Χειρουργική επέμβαση για καρκίνο

Όσον αφορά την άσκηση μετά από χειρουργική επέμβαση καρκίνου, υπάρχει μια λεπτή ισορροπία μεταξύ του να είσαι αρκετά δραστήριος για να αρχίσεις να νιώθεις καλύτερα και να το παρακάνεις.

Το περπάτημα επιτρέπεται αρκετά σύντομα, εκτός εάν αφορά μέρος του σώματος που έχει επηρεαστεί από χειρουργική επέμβαση, λέει στο health.usnews.com η Nancy Campbell, φυσιολόγος άσκησης στο Ινστιτούτο Καρκίνου Dana Farber στη Βοστώνη. «Υπάρχουν πάντα εκείνοι οι άνθρωποι που, όταν τους λες να περπατήσουν, προσπαθούν να περπατήσουν τρία χιλιόμετρα την επόμενη μέρα», λέει.

Κάνοντας πολλές μικρότερες περιόδους άσκησης κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να είναι μια καλή στρατηγική, λέει η Campbell. «Έτσι, κάντε πέντε λεπτά το πρωί, και μετά άλλα πέντε ή 10 λεπτά στη μέση της ημέρας, και μετά ξανά στο τέλος της ημέρας – σε αντίθεση με το να προσπαθείτε να κάνετε συνεχόμενα 30 λεπτά».

Το να είστε ενυδατωμένοι και να τρώτε μια ισορροπημένη διατροφή με επαρκή πρωτεΐνη είναι σημαντικό για να βοηθήσετε το σώμα σας να θεραπευθεί και να ανακάμψει, λέει η Campbell.

Άσκηση μετά από χειρουργική επέμβαση καρκίνου

Ακόμη και όταν κάνουν φαινομενικά ήπιες μορφές άσκησης όπως η γιόγκα, τα άτομα που αναρρώνουν από χειρουργική επέμβαση καρκίνου πρέπει να προσέχουν. Με τη χειρουργική επέμβαση καρκίνου του μαστού, για παράδειγμα, οι ασθενείς πιθανότατα θα είναι αρκετά περιορισμένοι όσον αφορά τις κινήσεις τους, όπως το να σηκώνουν τα χέρια τους, λέει η Campbell.

«Η γιόγκα συχνά περιλαμβάνει κινήσεις των χεριών, οπότε σε αυτή τη συγκεκριμένη κατάσταση μπορεί να μην είναι εξαιρετική, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα μπορούσατε να κάνετε πράγματα στο κάτω μέρος του σώματος ή να τεντώσετε τους μηριαίους ή τις γάμπες σας», λέει. «Ή το αντίστροφο αν είχατε χειρουργική επέμβαση στο κάτω μέρος του σώματος. Θα μπορούσατε απλώς να καθίσετε και να κάνετε ένα μάθημα γιόγκα με καρέκλα όπου πραγματικά απλώς κινείτε τα χέρια σας και κάνετε εξάσκηση στην αναπνοή».

Βαριατρική επέμβαση

Η χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους μπορεί να αλλάξει την ικανότητά σας για άσκηση. Αλλά πρώτα, πρέπει να ανακάμψετε. Εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια του χειρουργού πόσο καιρό θα πρέπει να περιμένετε για να ασκηθείτε μετά από μια επέμβαση όπως η γαστρική παράκαμψη , λέει η Δρ. Renza-Stingone, βαριατρικός χειρουργός στο Temple University Hospital–Jeanes Campus και αναπληρωτής καθηγητής χειρουργικής στην Ιατρική Σχολή Lewis Katz στο Πανεπιστήμιο Temple στη Φιλαδέλφεια.

«Γενικά, επιτρέπω στους ασθενείς μου να συμμετέχουν σε πλήρη δραστηριότητα χωρίς περιορισμούς ένα μήνα μετά την επέμβαση», λέει η Renza-Stingone. «Αμέσως μετά την επέμβαση, ζητώ από τους ανθρώπους να αποφεύγουν την άρση βαρών, άνω των 15 κιλών. Συμβουλεύω επίσης να περπατούν σε επίπεδες επιφάνειες χωρίς ανηφόρα για τον πρώτο μήνα μετά την επέμβαση».

Η ανύψωση αντικειμένων θα μπορούσε να καταπονήσει το κοιλιακό τοίχωμα και να θέσει τους ασθενείς σε κίνδυνο να αναπτύξουν κήλη τομής, στην οποία ο κοιλιακός ιστός προεξέχει μέσω μιας χειρουργικής τομής.

Συχνά, οι ασθενείς δεν ήταν πολύ σωματικά δραστήριοι πριν κάνουν την επέμβαση . «Αυτός ο πληθυσμός ασθενών έχει μια ποικιλία σταδίων διαφορετικής ικανότητας άσκησης», λέει. «Έτσι, μερικοί άνθρωποι είναι πολύ πιο ακίνητοι από άλλους και είναι πραγματικά στο χέρι τους να μετρήσουν τη δική τους ανοχή στην άσκηση μετά από χειρουργική επέμβαση σύμφωνα με συγκεκριμένες παραμέτρους».

Η ενσωμάτωση της σωματικής δραστηριότητας στη ζωή τους είναι σημαντική για τους ασθενείς καθώς αναρρώνουν επιτυχώς από τη χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους. «Σίγουρα τονίζω στους ασθενείς ότι αυτές οι χειρουργικές επεμβάσεις δεν θα είναι τόσο αποτελεσματικές όσο θα μπορούσαν να είναι χωρίς άσκηση ρουτίνας μετά την επέμβαση και ότι δεν πρέπει να βλέπουν την επέμβαση ως κάποιο είδος μαγείας που θα λύσει όλα τα προβλήματά τους», προσθέτει.

Άσκηση μετά από βαριατρική επέμβαση

Η cardio άσκηση είναι σημαντική μετά τη βαριατρική χειρουργική επέμβαση, λέει η Renza-Stingone, αλλά το ίδιο είναι και οι ασκήσεις αντίστασης για να ξεκινήσει η οικοδόμηση μυών, η αναμόρφωση του σώματος και η διατήρηση της απώλειας βάρους. «Αυξάνοντας τη μυϊκή σας μάζα, κάνετε το σώμα σας πιο μεταβολικά ενεργό», εξηγεί. «Καίτε περισσότερες θερμίδες για να στηρίξετε τους μύες ακόμα και όταν κάθεστε ακίνητοι, έτσι θα αυξήσετε τον βασικό μεταβολικό ρυθμό».

Είναι καλό για τους ασθενείς να το συνδυάζουν με μια ποικιλία δραστηριοτήτων. «Η κολύμβηση είναι μια εξαιρετική άσκηση», λέει. «Προφανώς, λέμε στους ανθρώπους να μην κολυμπήσουν μέχρι να επουλωθούν πλήρως οι τομές τους, έτσι πιθανότατα αυτό μπορεί να γίνει μετά τον πρώτο μήνα».
«Η κολύμβηση είναι επίσης μια καλή επιλογή για άτομα με προβλήματα στις αρθρώσεις».

Το να μην έχεις αρκετό χρόνο για άσκηση είναι ένα «κλασικό» παράπονο που ακούει η Renza-Stingone από τους ασθενείς. Η διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης είναι μια λύση. Το HIIT εναλλάσσει γρήγορες εκρήξεις έντονης άσκησης με σύντομες περιόδους αποκατάστασης για να προσφέρει βελτιωμένες αλλά αποτελεσματικές προπονήσεις.

Γενικά, για άτομα που δεν έχουν χρόνο να πάνε σε ένα γυμναστήριο – κανένα πρόβλημα. «Δεν χρειάζεται να πάτε στο γυμναστήριο», λέει η Renza-Stingone. «Το γυμναστήριο δεν ισοδυναμεί με άσκηση. Η άσκηση μπορεί να είναι κάθε είδους κίνηση που σας αρέσει, είτε πρόκειται για μια βόλτα, για λίγο τένις, για άλματα στο σαλόνι σας ή για καθίσματα ενώ έχετε τηλεφωνική συνάντηση με κόσμο. Μπορείτε να ενσωματώσετε την άσκηση και την κίνηση όλη την ημέρα σας».

Εγχείρηση καρδιάς

Η χειρουργική επέμβαση ανοιχτής καρδιάς είναι μια εξαντλητική διαδικασία που απαιτεί προσεκτική προσέγγιση στην ανάρρωση. Κατά τη διάρκεια αυτής της χειρουργικής επέμβασης, το στέρνο χωρίζεται από πάνω προς τα κάτω, για να δώσει στους χειρουργούς πρόσβαση στην καρδιά.

Οι περιορισμοί δραστηριότητας γνωστοί ως προφυλάξεις στέρνου συνήθως συνιστώνται σε ασθενείς με χειρουργική επέμβαση ανοιχτής καρδιάς για αρκετές εβδομάδες μετεγχειρητικά για την προώθηση της επούλωσης και την πρόληψη επιπλοκών. Οι τυπικές προφυλάξεις του στέρνου μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Αποφύγετε την άρση βαρών άνω των 5 έως 10 κιλών.
  • Μην τραβάτε ή σπρώχνετε με τα χέρια σας.
  • Μην πηγαίνετε τα χέρια πίσω από την πλάτη σας.

Αν και είναι απαραίτητοι, αυτοί οι περιορισμοί μπορεί να περιορίσουν την ικανότητά σας να εκτελείτε δραστηριότητες της καθημερινής ζωής και να εμποδίσουν την ικανότητά σας να ασκηθείτε. Ωστόσο, είναι σημαντικό να αποφύγετε την υπερβολική καθιστική ζωή, προκειμένου να προωθήσετε την κυκλοφορία και την αναπνευστική λειτουργία για να βοηθήσετε στην πρόληψη επιπλοκών όπως θρόμβοι αίματος ή πνευμονία.

Αμέσως μετά την εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς, ενώ είστε ακόμα στο νοσοκομείο, μπορείτε να αρχίσετε να περπατάτε σε μικρές αποστάσεις και να κάνετε απαλές κινήσεις, με οδηγίες και βοήθεια. Ωστόσο, χρειάζεστε επίσης ένα πρόγραμμα φυσικής δραστηριότητας για να βελτιώσετε την υγεία και τη φυσική σας κατάσταση στο σπίτι.

Άσκηση μετά από εγχείρηση καρδιάς

Εάν αναρρώνετε από χειρουργική επέμβαση παράκαμψης, αντικατάσταση καρδιακής βαλβίδας, επέμβαση stent ή ακόμα και μεταμόσχευση καρδιάς, η καρδιακή αποκατάσταση προσφέρει μια ιατρικά εποπτευόμενη διαδρομή για την ασφαλή αύξηση της σωματικής σας δραστηριότητας και τη βελτίωση της ανάρρωσης .

Επίσης μπορείτε να φοράτε ένα μόνιτορ καρδιάς καθώς προπονείστε και τα δεδομένα του βοηθούν τα μέλη της ομάδας αποκατάστασης, συμπεριλαμβανομένων γιατρών, νοσοκόμων και φυσιολόγων άσκησης, να παρακολουθούν πόσο καλά ανέχεστε την άσκηση.

Ρωτήστε το γιατρό σας για το πότε και πώς να δημιουργήσετε μια ρουτίνα σωματικής δραστηριότητας μετά από εγχείρηση καρδιάς ή καρδιακή προσβολή. Αυτό μπορεί να σημαίνει οτιδήποτε, από το καθάρισμα των φύλλων στον κήπο, το ανέβασμα σκάλας ή το περπάτημα. Το τζόκινγκ, το κολύμπι, η ποδηλασία και οι ασκήσεις ενδυνάμωσης και διατάσεων μπορούν να αυξήσουν τη συνολική αντοχή και ευελιξία σας. Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει ένα τεστ κοπώσεως προτού γίνετε σωματικά δραστήριοι.

Γενικές οδηγίες για την άσκηση μετά από χειρουργική επέμβαση

Ακολουθήστε αυτές τις γενικές οδηγίες για την επανέναρξη της σωματικής δραστηριότητας μετά από μια επέμβαση:

  • Ρωτήστε τον χειρουργό σας πότε και τι να περιμένετε από την επιστροφή στη φυσική δραστηριότητα.
  • Μάθετε για συγκεκριμένες οδηγίες δραστηριότητας για τον τύπο της χειρουργικής σας επέμβασης.
  • Το περπάτημα συνιστάται συχνά ως ένας καλός τρόπος για να ξεκινήσετε.
  • Προστατέψτε τις μη επουλωμένες τομές αποφεύγοντας την έκθεση σε νερό (κολύμπι).
  • Ενσωματώστε μια ποικιλία από αερόβιες δραστηριότητες, δραστηριότητες αντίστασης, ευελιξίας με προσοχή.
  • Σκεφτείτε να ακολουθήσετε ένα στοχευμένο μάθημα άσκησης για ασθενείς στην περίπτωσή σας.
  • Συμβουλευτείτε έναν φυσιοθεραπευτή ή έναν φυσιολόγο άσκησης για καθοδήγηση μετά από σοβαρή χειρουργική επέμβαση.
  • Να είστε ευγενικοί με το σώμα σας και να χαλαρώνετε σταδιακά.

Διαβάστε επίσης

Προσωπικός γιατρός: Με κενά και προβλήματα άρχισαν οι εγγραφές

Αλέξης Κούγιας: Είχα καρκίνο, σε εμβρυακό στάδιο, στους λεμφαδένες

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.