Έχω ΔΕΠΥ και αυτό με κάνει καλύτερο γονιό για την κόρη μου, που, επίσης, έχει ΔΕΠΥ

Η συγγραφέας Rhiannon Giles, διαγνώστηκε με ΔΕΠΥ στην ενήλικη ζωή της και πιστεύει ότι μπορεί να κατανοήσει καλύτερα την κόρη της, η οποία έχει διαγνωστεί και εκείνη με Διάσπαση Ελλειματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας.

Μητέρα και κόρη με ΔΕΠΥ

Η 41χρονη μοιράστηκε τη δική της ιστορία στο insider.com και αξίζει να τη διαβάσετε:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ως έφηβη, κανείς δεν μπορούσε να καταλάβει γιατί ήμουν ξεκάθαρα ένα έξυπνο παιδί, αλλά ήταν σαν να είμαι πάντα στο χείλος της αποτυχίας.

Όταν πλησίαζα αρκετά σε αυτή την άκρη, με κάποιο τρόπο έβγαζα το «Α» που έπρεπε να περάσω. Αυτό απλώς απογοήτευσε περισσότερο τους ανθρώπους. Ήθελαν να μάθουν γιατί δεν προσπαθούσα πάντα τόσο σκληρά .

Κατηγορούσα τον εαυτό μου γι αυτό συνεχώς, αναρωτιόμουν γιατί ήμουν τόσο τεμπέλα και γιατί δεν μπορούσα να κάνω τη δουλειά που έβλεπα να κάνουν τόσοι πολλοί άλλοι.

Προσπάθησα πραγματικά. Μια μέρα μπορεί να ξόδευα ώρες οργανώνοντας την τσάντα με τα βιβλία μου και βάζοντας πολύχρωμες καρτέλες σε διαχωριστικά για κάθε τάξη. Θα έκανα μια λίστα με αυτά που έπρεπε να γίνουν — με χρωματική κωδικοποίηση, φυσικά.

Σκεφτόμουν: “Αυτή τη φορά θα αλλάξω τις συνήθειές μου!” Δεν το έκανα.

Η ζωή μου έμοιαζε σαν μια λιτανεία από πράγματα που «υποτίθεται» ότι ήμουν, μέχρι που τελικά διαγνώστηκα με ΔΕΠΥ.

Αγωνίστηκα να καταλάβω γιατί ήμουν έτσι όπως είμαι.

Δεν ήξερα γιατί ο εγκέφαλός μου έκλεισε. Δεν καταλάβαινα γιατί μερικές φορές μπορούσα να οργανώσω τα πάντα μέχρι τις πιο μικρές λεπτομέρειες και άλλες φορές το σακίδιο μου έμοιαζε με κάδο απορριμμάτων συγγραφέα γεμάτο τσαλακωμένα χαρτιά.

Ένιωθα ότι η ζωή μου ήταν μια σειρά από δηλώσεις «Είναι έξυπνη, αλλά…».

Στην ενήλικη ζωή, νιώθω ότι ο εγκέφαλός μου έχει πάρα πολλές ανοιχτές καρτέλες και το πρόγραμμα περιήγησης είναι έτοιμο να κολλήσει καθώς γυρίζω τρελά ανάμεσά τους προσπαθώντας να καταλάβω πού να επιστήσω την προσοχή μου. Έχω καταλήξει σε μερικούς μηχανισμούς αντιμετώπισης διαφορετικών βαθμών, αλλά εξακολουθώ να νιώθω στα όρια των δακρύων όταν ο εγκέφαλός μου δεν θα κάνει αυτό που ξέρω ότι χρειάζεται να κάνει.

Η διάγνωσή μου λίγο πριν κλείσω τα 40, τον Μάιο του 2021, άλλαξε τόσες πολλές πτυχές του εαυτού μου και είδα ένα πιο ξεκάθαρο φως.

Λυπάμαι για εκείνο το παιδί που νόμιζε ότι ήταν τεμπέλικο. Βρήκα συμπόνια για τον ενήλικα που επενδύει υπερβολικά σε μια ιδέα ή στόχο απλώς και μόνο για να τον εγκαταλείψει τελείως.

Είμαι σε φάρμακα τώρα. Βοηθούν τον εγκέφαλό μου να εστιάσει λίγο καλύτερα. Σίγουρα δεν είναι μια θαυματουργή θεραπεία για μένα με κανέναν τρόπο, και πρέπει να προγραμματίσω τις πιο σημαντικές εργασίες μου για το πρωί, επειδή η δράση τους τελειώνει μέχρι το απόγευμα.

Η κόρη μου έχει επίσης ΔΕΠΥ

Ένα πλεονέκτημα της δικής μου εκτελεστικής δυσλειτουργίας είναι ότι με κάνει πιο συμπονετική προς την κόρη μου. Μπορώ να δω τη ΔΕΠΥ της καθαρά και μπορώ να τη δω να περνάει από τους ίδιους αγώνες.

Ναι, μερικές φορές είναι απογοητευτικό όταν πρέπει να είμαστε κάπου και η προσοχή της αποσπάται συνεχώς χαϊδεύοντας τη γάτα, αλλά είναι διπλάσια απογοητευτικό να παρακολουθείς την απογοήτευσή της με τον εαυτό της.

Μερικές φορές παλεύω να τη βοηθήσω γιατί ακόμα και τώρα δεν ξέρω πώς να βοηθήσω τον εαυτό μου. Επειδή ορισμένα πράγματα, όπως η αναβλητικότητα και η αποφυγή εργασιών στο σπίτι, είναι ενσωματωμένα στον εγκέφαλό μου. Και αποδεικνύεται ότι έτσι λειτουργεί και ο εγκέφαλος του παιδιού μου.

Δεν είμαι σίγουρη πώς μπορώ να περιμένω από αυτήν να διατηρεί το δωμάτιό της καθαρό ή να βάζει πάντα τα σκουπίδια της στον κάδο απορριμμάτων, όταν εγώ δεν τα καταφέρνω καλά σε αυτά τα πράγματα.

Άλλες φορές, συνειδητοποιώ ότι ενώ μπορώ να αναζητήσω εξωτερική συνδρομή για να τη βοηθήσω να ανταπεξέλθει, δεν μπορώ να αναθέσω σε τρίτους την κατανόηση που της δείχνω εγώ μέσα από τις κοινές μας δυσκολίες.
Όταν έχετε ΔΕΠΥ, το να καταλάβει κάποιος τι περνάτε είναι υψίστης σημασίας για την αυτοπεποίθησή σας.

Ελπίζω ότι βλέποντας τα συμπτώματά της τόσο νωρίς, θα μπορέσει να ξεκινήσει καλύτερα από μένα. Και ελπίζω ότι αυτό ισοδυναμεί με λιγότερη ντροπή και περισσότερα εργαλεία στην εργαλειοθήκη της.

Διαβάστε επίσης

Σκέφτεστε να λευκάνετε τα δόντια σας με μαγειρική σόδα; Δείτε πως δεν θα καταστρέψετε το σμάλτο

Ο μαγικός αριθμός της δίαιτας: 1.200 θερμίδες και πώς να τις χωρίσετε μέσα στην ημέρα

Η αύξηση στις νοσηλείες φέρνει άνοιγμα κλινικών COVID-19 στα δημόσια νοσοκομεία – Το σχέδιο του Υπ. Υγείας

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.